Trump wordt door de Secret Service in veiligheid gebracht
NOS Nieuws

Man die op Trump schoot, keerde zich als tiener tegen Joden en migranten

De 20-jarige man die op 13 juli acht kogels op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump afvuurde, zette als tiener gewelddadige posts gericht tegen Joden en immigranten online. Dat heeft adjunct-directeur Abbate van de FBI gezegd in een hoorzitting van een Senaatscommissie.

"Heel recent hebben we een socialmedia-account ontdekt, waarvan we denken dat het in de periode 2019-2020 van de schutter was", zei Abbate. Daarop stonden meer dan 700 berichten. "Een aantal daarvan laten antisemitische en anti-immigratiedenkbeelden zien en lijken bedoeld om tot politiek geweld aan te zetten. Sommige zijn extreem."

De schutter, Thomas Matthew Crooks, werd direct na de moordpoging op Trump doodgeschoten. Zijn motief is nog altijd onbekend.

Stand onderzoek

De FBI gaf gisteren meer informatie over de stand van het onderzoek. Crooks blijkt online naar informatie over mass shootings te hebben gezocht, over energiecentrales, het zelf maken van explosieven en de aanslag op de Slowaakse premier Fico in mei.

De FBI maakte ook bekend dat de onderzoekers donderdag Trump als slachtoffer van de aanslag willen ondervragen. De oud-president raakte bij de aanslag gewond aan een oor. Een man in het publiek werd dodelijk geraakt. Twee toeschouwers raakten gewond.

Niet verdedigbaar

Vandaag is ook de interim-directeur van de Secret Service door de Senaatscommissie gehoord. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de dader ongehinderd een positie kon innemen op een dak, op nog geen 140 meter van de plek waar Trump een toespraak hield.

Directeur Rowe is na de aanslag gaan kijken op de plek in de plaats Butler waar Trump de bewuste dag een verkiezingsbijeenkomst hield. "Ik schaamde mij voor wat ik zag", zei hij. "Als wetshandhaver met een lange staat van dienst, waarvan 25 jaar bij de Secret Service, vind ik het onbegrijpelijk dat dit dak niet beter beveiligd werd."

Zijn voorganger, Kimberly Cheatle, stapte vorige week op nadat haar positie vanwege de aanslag onhoudbaar was geworden.

Cheatle over het optreden van de Secret Service bij de aanslag op Trump:

Secret Service: 'We hebben gefaald'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl