Beveiligers helpen Fico in een auto en op de achtergrond is te zien hoe de mogelijke dader overmeesterd wordt
NOS NieuwsAangepast

Premier Slowakije neergeschoten, verkeert in levensgevaar

De Slowaakse premier Robert Fico is neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt. Het incident vond plaats in Handlová, op ongeveer 150 kilometer van hoofdstad Bratislava. Direct na de schietpartij werd één verdachte opgepakt.

Volgens een woordvoerder van de Slowaakse regering verkeert de premier in levensgevaar. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht in de stad Banská Bystrica in het midden van het land. Op de officiële Facebook-pagina van de premier heeft zijn woordvoerder laten weten dat "de komende uren cruciaal voor hem zijn".

Volgens het Slowaakse televisiestation TA3 waren na een bijeenkomst met aanhangers vier schoten te horen en is de 59-jarige premier door minstens één kogel in zijn buik geraakt. De Slowaakse krant Pravda meldt dat hij in zijn borst en buik is geraakt en weer andere media stellen dat hij twee tot drie keer is geraakt: in zijn ledematen, borst en buik.

Pravda stelt dat vooral de kogel die hem in zijn buik raakte levensbedreigende verwondingen heeft veroorzaakt. De andere kogels zouden minder ernstige schade hebben aangericht.

Op beelden is te zien dat terwijl de premier na de schietpartij in een dienstauto wordt geduwd beveiligers zich op de verdachte werpen.

De schutter is volgens Slowaakse media een 71-jarige man die in het bezit is van een wapenvergunning. Slowaakse media hebben een video waarin de vermoedelijke dader te zien is terwijl hij ogenschijnlijk geboeid op een stoel zit. Hij zegt daarin dat hij het niet eens is met de huidige regering.

Bekijk hier de eerste beelden van de schietpartij:

Premier Slowakije raakt zwaargewond bij schietpartij

Volgens krant Dennik N is aan ziekenhuispersoneel dat in de buurt van de premier kan komen gevraagd om de mobiele telefoon in te leveren om te voorkomen dat informatie over zijn gezondheid uitlekt. Fico zou onder meer een CT-scan hebben gekregen en rond 18.00 uur zou hij nog steeds in de operatiekamer zijn.

Pro-Russisch

Fico werd in oktober vorig jaar opnieuw premier, na een uitgesproken pro-Russische campagne. Daarvoor was hij al twee keer premier van Slowakije. In 2014 keurde hij als premier EU-sancties tegen Rusland af.

Fico trad in 2018 af in de nasleep van de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak, die corruptie in verband had gebracht met de regering van Fico.

Kort na de schietpartij werd in het Slowaakse parlement bekendgemaakt dat de premier gewond is geraakt. De sessie die op dat moment bezig was werd stilgelegd. Meerdere aanwezige politici reageerden geschokt op het nieuws.

De president van het land Zuzana Caputová vraagt de Slowaken in een verklaring om vooral aan één ding te denken: "Dat Robert Fico zo snel mogelijk herstelt." Ze meldt dat "een aanval op de premier in eerste instantie een aanval op een persoon is, maar ook een aanval op de democratie".

Ook in het buitenland is geschokt gereageerd op het neerschieten van de politicus. Demissionair premier Rutte meldt op X dat hij Fico veel kracht toewenst en dat zijn gedachten uitgaan naar de familie van de Slowaakse premier.

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zegt dat ze de "gewelddadige aanval op premier Robert Fico hard veroordeelt. Er is geen plek in onze samenleving voor dit soort gewelddaden. Ze ondermijnen de democratie, ons grootste gemeenschappelijke goed."

Robert Fico

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl