Reparatiewerk aan elektriciteitskabels in de regio Donetsk
NOS Nieuws

Ruim 1000 Oekraïense plaatsen zonder stroom bij temperatuur van -15 graden

De Oekraïense stroomnetbeheerder zegt dat inwoners van meer dan duizend Oekraïense dorpen en steden sinds vanochtend zonder elektriciteit zitten. Dat hangt samen met de lage temperaturen. In delen van Oekraïne zakte de temperatuur tot -15 graden en het waait hard.

Vanwege de kou gebruiken bedrijven en consumenten meer stroom dan normaal. De energiecentrales kunnen de extra vraag niet aan. Netbeheerder Ukrenergo roept inwoners op zuinig te zijn met energie.

Het netwerk is toch al verzwakt door de vele Russische luchtaanvallen. Door de kou en de wind en de soms centimeters dikke ijslagen die zich vormen, raakt nog meer apparatuur beschadigd. De reparatie daarvan kost tijd.

Om de tekorten aan te vullen, wordt elektriciteit uit Roemenië en Slowakije geïmporteerd.

'Centrales draaien al op

Het elektriciteitssysteem draait volgens Ukrenergo al op maximale capaciteit. Naast de oproep om minder elektriciteit te gebruiken, wordt inwoners ook gevraagd om niet meerdere elektrische apparaten tegelijk te gebruiken.

"Momenteel is er genoeg elektriciteit om commerciële consumenten en huishoudens van stroom te voorzien", zegt Ukrenergo op Telegram. "Maar een grote toename van het verbruik zorgt voor extra belasting van de elektriciteitscentrales, die al maximaal draaien." Als de centrales te snel te veel stroom moeten opwekken, kan dat volgens de netbeheerder leiden tot verstoringen.

Bewolking

Ukrenergo zegt dat energie opwekken met zonnepanelen niet optimaal lukt door dichte bewolking en slecht weer. Verder wordt er schade gemeld aan elektriciteitsnetwerken in regio's die vlak bij het front liggen.

Ook helpt het niet mee dat Oekraïense energiecentrales nog aan het herstellen zijn van de vele Russische aanvallen van ruim een jaar geleden. Miljoenen mensen zaten daardoor geregeld zonder stroom.

In deze video vertelden Oekraïners wat het leven met de constante stroomuitval met hen doet. "Je raakt eraan gewend om in het donker te leven."

Oekraïners moeten omgaan met constante stroomuitval: 'We komen de winter niet door'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl