Raketaanval op Zaporizja
NOS NieuwsAangepast

Doden en tientallen gewonden bij grootschalige Russische aanval op Oekraïne

Meerdere Oekraïense steden zijn in de vroege ochtend getroffen door een grootschalige Russische luchtaanval. Daarbij werd een groot arsenaal aan wapens ingezet. Volgens de Oekraïense luchtmacht is het de grootste luchtaanval sinds het begin van de Russische inval bijna twee jaar geleden.

Voor zover bekend zijn er zeker 22 doden gevallen en tientallen gewonden. Verder is in vier regio's de stroom uitgevallen als gevolg van de Russische aanvallen.

Er waren luchtaanvallen op onder meer de steden Kyiv, Lviv, Charkiv, Dnipro, Odesa en Zaporizja. Volgens de Oekraïense premier Sjmyhal waren de aanvallen gericht op "sociale en kritieke infrastructuur" in het land. President Zelensky zegt dat er 110 raketten zijn afgevuurd, waarvan de meeste zijn neergehaald.

Patrick Bolder is luitenant-kolonel buiten dienst bij de luchtmacht en verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies. Hij zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat "de hele range aan artillerie die door de lucht gaat is ingezet, naast de granaten aan het front".

Rusland bestookte vorig jaar ook al kritieke infrastructuur, zoals de water- en energievoorziening. "Juist in de winter als de behoefte aan warmte en elektriciteit groot is worden dit soort dingen aangevallen, om zo de Oekraïense bevolking het leven zuur te maken", zegt Bolder.

Dnipro is een van de zwaarst getroffen steden. Daar vielen zeker vijf doden en vijftien gewonden bij een aanval op een kraamkliniek en een winkelcentrum. In de havenstad Odesa vielen doden bij een raketaanval op een schoolgebouw. Onder de gewonden daar zijn ook twee kinderen.

Op Charkiv kwamen 22 raketten neer op onder meer een ziekenhuis en woonblokken. Ook in Lviv werden woningen getroffen.

Beelden van de verwoesting in verschillende Oekraïense steden:

Gewonden, verwoesting en volle schuilplekken tijdens Russische aanval op Oekraïense steden

In hoofdstad Kyiv vielen twee doden en raakten 23 mensen gewond na een bombardement op onder meer een metrostation waar inwoners zich schuilhielden. Burgemeester Klitsjko schrijft op Telegram dat de luchtafweer op volle toeren draait.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht was het een grootschalige, gecombineerde luchtaanval van Rusland, waarbij een hoop verschillende wapens werden gebruikt.

Naast drones werden er hypersonische kruis- en ballistische raketten gebruikt, waaronder de X22-raket. Die is volgens de woordvoerder heel moeilijk te onderscheppen.

Volgens Bolder is het 'tactisch handig' van de Russen dat ze zoveel verschillende wapens hebben ingezet: "Al die verschillende soorten dreigingen, zoals kruisraketten en ballistische raketten, hebben allemaal een ander soort middel nodig om uit te schakelen. Als ze ook nog eens tegelijkertijd, met verschillende snelheden en vanuit verschillende plekken worden afgevuurd, maakt dat het heel ingewikkeld."

Rusland heeft nog niet gereageerd. Het Russische staatspersbureau Tass maakt alleen melding van een aanval op vier legerbases in het oosten van Oekraïne, waarbij onder meer tanks en gevechtsvoertuigen zouden zijn verwoest.

Timing

Bolder noemt de teruglopende westerse steun als een van de redenen waarom Rusland juist nu tot deze grootschalige aanval is overgegaan: "Er wordt gepraat over een wapenstilstand en het opgeven van terrein door Oekraïne. Dus denken de Russen: 'Laten we er nu nog een klapje op geven, dan ziet het westen dat Oekraïne een verloren zaak is'."

Daarnaast zou wraak een motief zijn. Oekraïne haalde onlangs vijf moderne Russische straalvliegtuigen neer en vernietigde ook een belangrijk Russisch schip in een haven bij de Krim. President Zelensky haalde dat nog aan in een boodschap op X, op Eerste Kerstdag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl