Beelden van de haven na de aanval
NOS NieuwsAangepast

Russisch marineschip beschadigd bij Oekraïense aanval op de Krim

Oekraïne heeft vannacht een aanval uitgevoerd op de Krim, het schiereiland dat door Rusland is bezet. In de havenstad Feodosia aan de Zwarte Zee waren explosies te horen.

Bij de raketaanval zou een groot schip van de Russische marine zijn verwoest, melden Oekraïense media op basis van een luchtmachtcommandant. "De vloot in Rusland wordt kleiner en kleiner", schrijft hij op Telegram.

De Russen bevestigen dat een schip, de Novotsjerkassk, beschadigd is geraakt. Dat schip is onderdeel van de Zwarte Zeevloot en raakte in 2022 ook al beschadigd bij een Oekraïens bombardement.

De Novotsjerkassk in Sevastopol in 2015

In de haven is brand uitgebroken na de aanval. Zeker één persoon zou om het leven zijn gekomen. Twee mensen raakten gewond. Het havengebied is afgesloten en het treinverkeer van en naar de havenstad is stilgelegd.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen neergeschoten bij de aanval. Dat is niet door Oekraïne bevestigd. Het Russische persbureau Interfax meldt dat president Poetin is bijgepraat over de situatie.

Oekraïne bestookt het schiereiland regelmatig met explosieven. Daardoor raakten eerder schepen van de Russische marine beschadigd, net als de brug die naar Rusland leidt.

Oekraïne ontkent inname Marjinka

Ook op andere plekken blijven Oekraïne en Rusland elkaar bevechten. Oekraïne heeft ontkend dat Rusland het Oost-Oekraïense stadje Marjinka heeft veroverd.

Al een jaar lang wordt er hevig gevochten in en nabij het stadje aan de frontlinie in het oosten van Oekraïne. "Het gevecht om Marjinka gaat door", meldt legerwoordvoerder Oleksandr Sjtoepoen.

Een Oekraïense militiair loopt langs een vernield gebouw in Marjinka. Foto uit 2022

Het stadje telde ooit zo'n 10.000 inwoners, maar is inmiddels vrijwel volledig verwoest. In de afgelopen weken hebben de frontlinies zich nauwelijks verplaatst, maar de gevechten in het gebied zijn verhevigd, zei Sjtoepoen al eerder.

Het stadje Marjinka wordt sinds 2014 gebruikt als uitvalsbasis voor Oekraïense legereenheden. Vanuit de stad werd getracht om de opmars van de pro-Russische strijders te stuiten die in 2014 delen van het oosten van Oekraïne veroverden.

Claim in gesprek met Poetin

Sjtoepoen reageert met zijn ontkenning op een bericht van de Russische defensieminister Sjojgoe, die gisteren in een gesprek met president Poetin claimde dat de stad was ingenomen.

"De aanvalsdetachementen van de Zuid-groep hebben vandaag de nederzetting Marjinka, die 5 kilometer ten zuidwesten van Donetsk ligt, volledig bevrijd", stelde hij.

Maar Sjtoepoe stelt dat er nog Oekraïense soldaten in het gebied vechten. Dat zou volgens Oekraïense nieuwsbronnen vooral in het westen van de stad zijn.

Meer troepen nodig

Voor de strijd met Rusland heeft Oekraïne veel van zijn burgers nodig. Gisteravond laat werd een wetsontwerp gepubliceerd waaruit bleek dat het Oekraïense parlement de leeftijd van Oekraïners die kunnen worden opgeroepen wil verlagen van 27 jaar naar 25 jaar.

President Zelensky vertelde op zijn eindejaarspersconferentie op 19 december dat het leger had voorgesteld nog eens 450.000 tot 500.000 Oekraïners te mobiliseren, maar dat het een "zeer gevoelige" kwestie was die het leger en de regering zouden bespreken alvorens het aan het parlement voor te leggen. Hij zei onder meer dat hij meer argumenten wilde horen voor het mobiliseren van extra mensen. "Dit is een zeer serieus aantal", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl