Oekraïense soldaten aan de frontlinie op kerstavond
NOS Nieuws

Oekraïne meldt meerdere drone-aanvallen op eerste kerstdag 

Het Oekraïense leger heeft vannacht naar eigen zeggen tientallen Russische drones neergehaald, de meeste in het zuiden van het land. Ook overdag is er nog dreiging: op meerdere plekken in het land gaat het luchtalarm af.

Oekraïners hielden er al rekening mee dat Rusland vannacht en vandaag, op eerste kerstdag, zware aanvallen zou uitvoeren. Het is dit jaar voor het eerst dat Oekraïne kerst viert op 25 december en niet in januari, wanneer het orthodoxe kerstfeest in Rusland is. Vorig jaar kreeg de hoofdstad Kyiv met oud en nieuw een rakettenregen over zich heen.

Het Oekraïense leger zegt dat het vannacht 28 van de 31 drones en twee raketten heeft onderschept, in onder meer Odesa, Cherson, Mykolajiv en Donetsk. Er is niets bekend over slachtoffers of schade aan gebouwen en infrastructuur. Het is ook niet bekend waar de niet-onderschepte drones zijn terechtgekomen.

Het leger zegt dat het gisteren ook twee Russische gevechtsvliegtuigen heeft neergehaald. Rusland heeft daar nog niet op gereageerd.

Ook in Charkov gaat het luchtalarm af:

President Zelensky tekende in juli een wet die bepaalt dat de officiële feestdag voor Kerstmis 25 december is. "Vandaag zijn alle Oekraïners samen", zei Zelensky over de nieuwe datum in zijn kersttoespraak. "We vieren allemaal Kerstmis, op dezelfde dag, als een grote familie, als een verenigd land."

Het Oekraïense parlement wilde met het verplaatsen van de feestdag "afstand nemen van het Russische erfgoed" zodat Oekraïners "hun eigen leven kunnen leven, met eigen tradities en feestdagen".

Extra militairen

Deze week heeft het leger Zelensky om een half miljoen extra militairen gevraagd. Het leger zegt dat het dringend versterking nodig heeft in de strijd tegen Rusland, die volgens analisten in een patstelling is verzand. Zelensky zegt dat de kosten voor de extra militairen omgerekend 12 miljard euro bedragen.

De afgelopen weken reisde correspondent Kysia Hekster door Oekraïne. Ze zag hoe mensen lijden onder de situatie, ook al zijn er lichtpuntjes:

Rond kerst blikt Kyiv terug op 2023: hoopvol, maar ook verdrietig en somber

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl