Gaza/Israël-blog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Israëlische vertegenwoordigers VN dragen Jodensterren in veiligheidsraad

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israëlische vertegenwoordigers VN dragen Jodensterren in veiligheidsraad

Vertegenwoordigers van Israël droegen in de VN-Veiligheidsraad Jodensterren op hun kleding. Op de Jodensterren stond de tekst 'nooit meer'. Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gedwongen om een gele davidster op hun kleding te dragen. De ster werd een symbool van de Holocaust.

Israëls ambassadeur voor de VN Gilad Erdan deed de ster midden in een betoog op. Volgens hem was de ster die hij en zijn medewerkers achter hem opdeden "een herinnering dat wij hebben gezworen om terug te vechten om ons te verdedigen. Nooit meer is voor ons nu." Hij herhaalde het standpunt van de Israëlische regering dat een staakt-het-vuren "uiteindelijk vraagt dat Israël zijn handen op de rug bindt en de grip van Hamas op Gaza in stand houdt".

Het dragen van een Jodenster voor demonstratiedoeleinden is zeer omstreden. In Nederland kwam het symbool tijdens de coronademonstraties terug bij coronasceptici die daarmee wilden tonen hoe hun vrijheid in hun ogen door de overheid wordt beperkt. Onder anderen de Amsterdamse burgemeester Halsema en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) spraken hierover hun afschuw uit.

De Israëlische VN-ambassadeur draagt een Jodenster

Wat staat Israël te wachten in de Hamas-tunnels?

Israëlische grondtroepen hebben Gaza-stad bereikt, waar het grondoffensief nu officieel begonnen lijkt. Maar onder de dichtbevolkte Gazastrook gaat een tweede wereld schuil: een kilometerslang ondergronds gangenstelsel.

Nieuwsuur sprak met voormalig militair Achiya Klein, die de tunnels van Hamas goed kent. "Dit is niet een tunnel zoals kinderen met hun strandschepje maken. Deze tunnels zijn jarenlang ontworpen en gebouwd. Het is een zeer gestructureerd systeem."

Lees het hele verhaal:

Unicef: watervoorzieningen Gaza buiten dienst vanwege brandstofgebrek

Het tekort aan brandstof in de Gazastrook heeft grote gevolgen voor de drinkwatervoorziening in het gebied. "Slechts één ontziltingsinstallatie draait op een capaciteit van slechts 5 procent, terwijl alle zes waterzuiveringsinstallaties in de Gazastrook momenteel buiten bedrijf zijn vanwege een gebrek aan brandstof of elektriciteit", aldus Unicef-directeur Catherine Russell in een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

Russell riep de Veiligheidsraad op een resolutie aan te nemen waarin de partijen worden gevraagd het internationaal recht te respecteren. Daar vallen ook een staakt-het-vuren en ongehinderde toegang tot humanitaire hulpgoederen onder.

Tot op heden zijn alle pogingen van de Veiligheidsraad, het machtigste VN-orgaan, om een humanitaire resolutie aan te nemen over de oorlog mislukt. Na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober sloot Israël de Gazastrook nog verder af. Sindsdien zijn er via Egypte maar mondjesmaat hulpgoederen tot het gebied toegelaten.

VN pleit voor nog een grensovergang naar Gaza

De Verenigde Naties willen dat er nog een grensovergang naar Gaza opengaat voor humanitaire hulp. Naast de overgang bij Rafah bij de grens met Egypte wil de VN dat ook dat de overgang bij Kerem Shalom wordt geopend. Die ligt bij de grens tussen Gaza en Israël.

Volgens de VN is Kerem Shalom de enige grensovergang waar snel grote hoeveelheden vrachtwagens doorgelaten kunnen worden. Het ligt bovendien vlak bij Egypte, waar alle noodhulp nu verzameld wordt.

Volgens Amerikaanse cijfers zijn er tot dusver 150 vrachtwagens de Gazastrook in gekomen sinds Israël een totale blokkade invoerde. Volgens hulporganisaties is dat nog lang niet genoeg; het gaat om een fractie van wat het gebied normaal gesproken krijgt.

Britse politicus geschorst om omstreden leus bij pro-Palestijnse demonstratie

Het Britse parlementslid Andy McDonald van de linkse oppositiepartij Labour is geschorst, omdat hij op een pro-Palestijnse demonstratie de omstreden leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' uitsprak.

De leus heeft een lange geschiedenis. Volgens sommigen betekent die dat Israël met geweld uit dat gebied moet worden verdreven. Volgens anderen is het een oproep om de onderdrukking van de Palestijnse bevolking te beëindigen.

McDonald gebruikte de zin toen hij aandrong op vrede tussen Israël en de Palestijnen, schrijven Britse media. "We zullen niet rusten totdat er gerechtigheid is. Totdat alle mensen, Israëli's en Palestijnen, tussen de rivier en de zee, kunnen leven in vreedzame vrijheid."

Een woordvoerder van Labour noemde de leus "zeer beledigend, zeker in een tijd van toenemend antisemitisme". De Tweede Kamer bestempelde de leus vorige week met een meerderheid als een oproep tot geweld.

'Zware schade bij Turks-Palestijns ziekenhuis'

Het Turks-Palestijnse Vriendschapsziekenhuis in de Gazastrook is zwaar beschadigd geraakt bij Israëlische aanvallen, zegt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas. Het ministerie schrijft niets over eventuele slachtoffers, maar zegt wel dat het leven van patiënten en medewerkers in gevaar is gebracht.

In het ziekenhuis worden kankerpatiënten behandeld. Veel apparatuur is beschadigd, stelt het ministerie.

Turkije veroordeelt de aanval in de "sterkst mogelijke bewoordingen". Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn "aanvallen als deze" duidelijke schendingen van het internationaal recht. Het ziekenhuis werd gebouwd met hulpgeld van Turkije.

Avichais hele gezin is ontvoerd door Hamas: 'Ik wil tegen de regering vechten'

De vrouw en drie kinderen van de Israëliër Avichai zijn tijdens de terreuraanslag van 7 oktober gegijzeld door Hamas. Hij heeft al drie weken niets meer van ze gehoord. Elke dag gaat hij naar de fotomuur bij het ministerie van Defensie, in de hoop dat de gijzelaars niet worden vergeten. "Ik wil tegen de regering vechten", zegt hij.

Avichai vecht voor zijn ontvoerde gezin: 'Ze mogen de gijzelaars niet vergeten'

VS: druk uitgeoefend om internet Gazastrook te herstellen

De Verenigde Staten hebben afgelopen weekend naar eigen zeggen druk uitgeoefend op Israël om de internettoegang in de Gazastrook te herstellen. "En we zijn blij dat ze stappen hebben ondernomen om dat te doen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de Gazastrook viel afgelopen weekend door de aanhoudende Israëlische aanvallen vrijwel alle communicatie uit.

Volgens de VS stroomt er langzaamaan meer hulp naar de Gazastrook. Er zijn nu in totaal 150 vrachtwagens het gebied in gekomen sinds Israël een totale blokkade invoerde voor de smalle strook, blijkt uit Amerikaanse cijfers.

Vader van gijzelaar in video: mijn hart stopte bijna met kloppen

Familieleden van de drie vrouwelijke gijzelaars die te zien zijn in de video van Hamas hebben een persconferentie gegeven. Remus Aloni, de vader van de vrouw die in de video aan het woord is, zegt dat hij en zijn vrouw opgelucht waren om te zien dat ze nog leefde. "Mijn hart stopte bijna met kloppen", zei hij over het moment dat hij haar foto zag.

Zijn andere dochter en drie kleinkinderen van hem zijn ook gegijzeld. Aloni riep de emir van Qatar op om er "alles aan te doen om hen thuis te brengen". De Golfstaat speelt een prominente rol bij onderhandelingen over het vrijlaten van gijzelaars. Tot dusver heeft Hamas vier gegijzelden laten gaan, twee Amerikaanse en twee Israëlische vrouwen.

Avital Kirsht Buchshtov, de moeder van de vrouw die links in beeld is, nam ook het woord. "Ik wens geen enkele moeder toe wat we de afgelopen 24 dagen hebben moeten doormaken", zei ze. Ze zei ook bezorgd te zijn, omdat haar dochter haar bril niet op had. "Ze heeft haar bril nodig, ze kan niks zien."

Beeld uit de video die door Hamas is verspreid

Nederland heeft nu contact met 27 mensen in Gaza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met nog eens vier mensen in de Gazastrook. In totaal is er nu contact met 27 mensen. De vier nieuwe mensen zijn in beeld gekomen doordat ze zichzelf of hun familie zich bij het ministerie heeft gemeld.

Tot afgelopen weekend had Nederland contact met 23 mensen. Niemand van hen is gewond, meldt het ministerie. Dat zegt "opgelucht" te zijn dat het contact hersteld is, omdat er in de Gazastrook afgelopen weekend lange tijd nauwelijks telefoon- en internetverkeer mogelijk was.

Demissionair premier Rutte sprak vanmiddag met een aantal familieleden van Nederlanders die vastzitten in de Gazastrook. "De onzekerheid waarin zij moeten leven is meer dan verschrikkelijk", aldus de minister-president op X.

Netanyahu: geen staakt-het-vuren in Gazastrook

Israël gaat geen staakt-het-vuren afkondigen in de Gazastrook. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu in een persconferentie in Tel Aviv. Hij zei dat een oproep tot een staakt-het-vuren gelijk staat aan een oproep aan Israël om zich over te geven aan Hamas. "Dat gaat niet gebeuren."

Over het grote aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook zegt Netanyahu dat er een verschil bestaat tussen het "opzettelijk vermoorden van onschuldige mensen" en de "onbedoelde slachtoffers die met elke legitieme oorlog gepaard gaan".

De oproep tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook klinkt de laatste dagen steeds luider. Volgens de laatste cijfers van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er in de afgelopen drie weken 8306 Palestijnen gedood, onder wie 3457 kinderen.

Premier Benjamin Netanyahu van Israël

Israël meldt gegijzelde militair te hebben bevrijd uit Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het vannacht bij het grondoffensief een gegijzelde Israëlische militair heeft bevrijd in de Gazastrook. Ze zou de eerste gijzelaar zijn die het Israëlische leger heeft bevrijd.

De militair heeft gezondheidschecks ondergaan en maakt het goed, schrijft het Israëlische leger. Ze is al met haar familie herenigd. De militair werd op 7 oktober ontvoerd door Hamas.

De militair - volgens Israëlische media de vrouw in het midden - met haar familie

Synagoge Coevorden annuleert onthulling struikelstenen

De onthulling van tien nieuwe struikelstenen in het centrum van Coevorden gaat niet door. De Stichting Synagoge Coevorden vindt het "onverstandig" om de struikelstenen te onthullen tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas.

De struikelstenen, gedenkstenen met namen van slachtoffers van de Holocaust, zouden in bijzijn van nabestaanden geplaatst worden voor het voormalig woonadres van de slachtoffers.

Een woordvoerder van het synagogemuseum zei tegen RTV Drenthe dat de onthulling eerst wel door zou gaan, maar zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven. "Daar zijn we nu van teruggekomen. Het lijkt ons nu verstandiger om dit moment alsnog niet door te laten gaan." Er zijn geen bedreigingen binnengekomen. Maar de stichting vindt het "niet handig om nu te veel de aandacht te trekken". Ook een geplande lezing in de oude synagoge volgende week is geannuleerd.

Met deze besluiten volgt het museum in Coevorden het voorbeeld van de Joodse stichting Emmer Sjoel Sjemmesj, die vorige week besloot activiteiten en lezingen in het Joodse gebouw aan de Julianastraat in Emmen te schrappen.

'26 vrachtwagens toegelaten tot Gaza vanuit Egypte'

Zesentwintig hulpvrachtwagens zijn door de inspectie gekomen en vanuit Egypte naar de Gazastrook gereden. Dat zegt een medewerker van CNN die bij de grensovergang bij Rafah staat. Volgens de CNN-medewerker moeten er nog 49 vrachtwagens door verschillende inspecties voordat ze hun weg kunnen vervolgen.

Kaart van de Gazastrook met in het zuiden de grensovergang tussen Gaza en Egypte bij de stad Rafah:

VN-orgaan OCHA schatte vannacht dat er nog een voedselvoorraad voor maximaal elf dagen is in de Gazastrook.

Er is grote behoefte aan levensmiddelen, medische benodigdheden en brandstof in de Gazastrook, maar trucks met hulpgoederen mogen maar mondjesmaat het gebied binnen vanaf de Egyptische grens. Gisteren werden iets meer dan 30 vrachtwagens toegelaten.

Nog altijd staat Israël niet toe dat brandstof het gebied binnen komt omdat dat dan bij Hamas terecht zou kunnen komen. Diesel is een essentieel product voor de ziekenhuizen in Gaza, die draaien op generatoren.

Belangrijkste nieuws tot nu toe

Een samenvatting van het belangrijkste nieuws van de dag tot nu toe in Israël en Gaza:

Voetballer El Ghazi terug na uitspraken over oorlog Gaza

Voetballer Anwar El Ghazi keert terug in de selectie van FSV Mainz, nadat hij eerder op non-actief was gesteld vanwege uitlatingen over de oorlog in Gaza.

De 28-jarige Nederlander zou volgens de BBC mogelijk zelfs ontslagen worden om zijn inmiddels verwijderde berichten, die de club "onacceptabel" noemde. Maar hij krijgt nu alleen een berisping. El Ghazi zou in gesprekken met de clubleiding voldoende berouw hebben getoond. De aanvaller weigerde eerder om zijn excuses te maken voor zijn post op Instagram.

In het bericht deelde El Ghazi de controversiële zin: "From the river to the sea, Palestine will be free." Critici zeggen dat met de zin wordt opgeroepen tot vernietiging van de staat Israël. De club zegt dat El Ghazi zich nadrukkelijk gedistantieerd heeft van terrorisme en vindt dat hij een tweede kans verdient.

Rode Halve Maan: pakhuizen ernstig beschadigd door bombardementen

Pakhuizen van de Rode Halve Maan in Gaza zijn ernstig beschadigd door bombardementen. Dat schrijft de zusterorganisatie van het Rode Kruis op X.

De pakhuizen zijn buiten gebruik, schrijft de hulporganisatie. Het is niet duidelijk of ze al buiten gebruik waren voor de recente aanvallen.

'El Al stopt met vliegen boven Saudi-Arabië en Oman op vluchten naar Azië'

Verschillende Israëlische media melden dat de Israëlische vliegmaatschappij El Al heeft besloten voorlopig te stoppen met vliegen boven Saudi-Arabië en Oman op vluchten naar Zuidoost-Azië. Hierdoor worden die vluchten aanzienlijk verlengd.

De beslissing zou zijn genomen vanwege veiligheidsoverwegingen en zou tijdelijk kunnen zijn, aldus de media.

Palestijnse christenen teleurgesteld in pro-Israëlische kerken: 'Hartverscheurend'

Christenen zijn in de Palestijnse gebieden een kleine minderheid en voelen zich vaak onderdrukt. Nieuwsuur bezoekt de kerk in Bethlehem, waar de predikant zegt dat hij zich schaamt voor christenen die nu de kant van Israël kiezen.

Bekijk de beelden:

Palestijnse christenen teleurgesteld in pro-Israëlische kerken: 'Hartverscheurend'

Hamas deelt video van gijzelaars die Netanyahu vragen om gevangenenruil

Hamas heeft een video gepubliceerd waarin drie gegijzelde Israëlische vrouwen zich richten tot de Israëlische premier Netanyahu. In een verklaring geven ze hem de schuld van het "militair falen van 7 oktober", de dag dat Hamas honderden Israëlische burgers en buitenlanders vermoordde en meer dan 200 mensen in gijzeling nam. Ook roepen ze hem op hen vrij te krijgen in ruil voor het vrijlaten van alle Palestijnen die in Israëlische gevangenissen zitten.

Het is niet duidelijk te zien in hoeverre de vrouwen zijn gedwongen om de verklaring af te leggen. Aangenomen wordt dat Hamas met de video Israël verder onder druk probeert te zetten om tot een ruil te komen. Het is niet bekend wanneer de video is opgenomen.

Hamas toont video met Israëlische gijzelaars, die Netanyahu aanspreken

Premier Netanyahu heeft de video veroordeeld en spreekt van "wrede psychologische propaganda". Op X zegt Netanyahu dat zijn gedachten bij de drie vrouwen zijn en bij alle andere gijzelaars. "We doen er alles aan om alle ontvoerde en vermiste mensen naar huis te brengen", zegt hij. Om dat te bereiken moet de militaire druk op Hamas worden vergroot, zei de Israëlische regering eerder.

Eerder deze maand kwam Hamas met een vergelijkbare video van de 21-jarige Mia Schem, die gegijzeld werd op het muziekfestival dat door de terreurgroep werd aangevallen op 7 oktober. Zo'n video is een middel om druk te blijven zetten op Israël, zei correspondent Nasrah Habiballah hier eerder over. "Natuurlijk willen ze laten zien dat ze de gijzelaars goed behandelen. Maar zo'n video komt hard binnen, niet alleen bij de familie, maar bij alle families van wie iemand vastzit in Gaza. Ze willen natuurlijk dat de regering er alles aan doet om ze terug te halen. Zo'n video versterkt dat weer", zei Habiballah.

Israëlische bombardementen in Rafah

Israël heeft vandaag onder meer een raket afgevuurd op een woonhuis in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

 • Reuters
  Israëlische bombardementen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook
 • Reuters
  Israëlische bombardementen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook
 • Reuters
  Israëlische bombardementen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook
 • Reuters
  Israëlische bombardementen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook
 • Reuters
  Israëlische bombardementen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook

Palestijnse vrijwilligers 24 uur per dag op de ambulance

In Gaza wordt iedereen met een rijbewijs of EHBO-diploma opgeroepen zich als vrijwilliger te melden bij een EHBO-post. De ambulances rijden continu en er is een tekort aan chauffeurs en hulpverleners, zegt het hoofd Eerste Hulp van het ministerie van Volksgezondheid.

Bekijk de beelden:

Palestijnse vrijwilligers 24 uur per dag op de ambulance: 'Ik kom niet meer thuis'

Leger Israël: 'grondoperatie vordert, Hamas-commandanten gedood'

Het leger van Israël meldt op X dat de "grondoperaties" in de Gazastrook voortgezet worden en dat verschillende aanvallen van Hamas zijn verijdeld en dat een aantal commandanten van de militante groep de afgelopen uren zijn gedood.

Volgens het leger hebben grondtroepen gevechtshelikopters en drones van de luchtmacht aangestuurd om Hamas-doelen aan te vallen. De strijdkrachten vernietigden ook anti-tank geleide raketten en raketlanceringsposities en andere infrastructuur van Hamas, aldus het leger.

Eerder vandaag meldde het hoofd van het Hamas-regeringskantoor aan Al-Jazeera dat het Israëlische leger "absoluut geen vooruitgang boekt" in de straten van Gaza-stad. Hij sprak zelfs van gedwongen terugtrekking van de Israëlische tanks.

Frankrijk: 819 meldingen van antisemitisme sinds 7 oktober

Sinds 7 oktober, de datum van de Hamas-aanslagen op Israël, zijn er in Frankrijk 819 meldingen van antisemitisme geregistreerd. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gezegd. Zijn ministerie maakte ook bekend dat er tussen 7 oktober en vandaag 414 arrestaties zijn verricht, zonder verdere details te geven over de betrokken personen of de aard van de daden.

De Britse krant The Guardian meldt dat Frankrijk zowel de grootste Joodse als de grootste islamitische gemeenschap van Europa heeft. In het land zijn sinds het begin van het conflict 7000 extra man ingezet om de veiligheid op honderden Joodse scholen, synagogen te waarborgen.

Geweld in het Midden-Oosten heeft in Frankrijk vaak geleid tot een toename van het aantal antisemitische daden, zeggen de autoriteiten, met pieken in 2004, 2014 en 2015. In heel 2022 waren dat er 436. "Er is latent antisemitisme", zegt Darmanin tegen zender BFMTV. "We zetten aanzienlijke middelen in voor bescherming van Fransen met een Joods geloof."

Vluchten Tel Aviv-Machatsjkala omgeleid

De Russische luchtvaartautoriteit zegt dat vluchten van Tel Aviv naar Machatsjkala in Dagestan voorlopig naar elders worden omgeleid. Gisteravond bestormde een boze menigte daar een vliegtuig dat net was gearriveerd uit Israël. Ook vluchten naar de stad Mineralnye Vody in dezelfde regio krijgen voorlopig een andere bestemming.

Door de strijd tegen Hamas zijn de spanningen de afgelopen tijd opgelopen in de Noordelijke Kaukasus waar veel moslims wonen. Woedende betogers omsingelden gisteravond de vlucht uit Tel Aviv en controleerden rond het vliegveld op reizigers uit Israël kwamen. De luchthaven is geregeld een tussenstop voor Russische burgers die Israël ontvluchten.

Het Kremlin beticht het Westen ervan verdeeldheid te zaaien op de Noordelijke Kaukasus, waar Dagestan ligt. Woordvoerder Peskov zegt dat de situatie in het Midden-Oosten daarvoor wordt misbruikt door buitenstaanders. President Poetin zal volgens Peskov vanavond topoverleg hebben over het geweld in Dagestan en andere delen van de Kaukasus. De woordvoerder zegt dat er daarna concreter zal worden gereageerd op de gebeurtenissen.

Ministerie verwijdert bericht over vondst lichaam Shani Louk

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht verwijderd waarin het de dood van Shani Louk bevestigd heeft. Dat bericht is vervangen door een bericht dat nog steeds haar dood bevestigt, maar niet langer vermeldt dat haar lichaam is gevonden, zoals eerder.

Haar dna was geïdentificeerd op basis van een stuk schedelbot, zo heeft de familie te horen gekregen van een Israëlische onderzoeksdienst.

Beelden: auto wordt beschoten in Gaza-stad

Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe een auto op de evacuatieroute vanuit Gaza-stad naar het zuiden beschoten wordt. Mogelijk gebeurt dit door een Israëlische tank.

De NOS heeft geverifieerd dat dit gebeurde op de Salah al-Din straat, iets ten zuiden van Gaza-stad. Die straat is de belangrijkste route naar het zuiden van de Gazastrook.

Bekijk hier de beelden:

Auto tot ontploffing gebracht op evacuatieroute bij Gaza-Stad

Nieuw cijfer Hamas over doden en gewonden in de Gazastrook

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft bijgewerkte slachtoffercijfers gepubliceerd en zegt dat Israël sinds het begin van de bombardementen drie weken geleden 8306 Palestijnen heeft gedood, onder wie 3457 kinderen. Daarnaast zijn 21.048 mensen gewond geraakt.

De aantallen kunnen niet worden geverifieerd maar worden door hulporganisaties als betrouwbaar beschouwd.

Israël bevestigt dood Duitse Shani Louk

Israël heeft de dood van de Duits-Israëlische Shani Louk bevestigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat haar lichaam is aangetroffen en geïdentificeerd. "Onze gedachten en gebeden zijn bij Shani's vrienden en familie tijdens deze onvoorstelbare nachtmerrie. Moge haar nagedachtenis een zegen zijn", meldt het ministerie.

Eerder vandaag maakte de moeder van Louk bekend aan de Süddeutsche Zeitung dat het lichaam van haar dochter nog niet was gevonden, maar dat er wel een splinter van een schedelbot was gevonden en dat er een dna-monster was genomen dat tot de identificatie leidde. Louk zei dat ze er nu van uitgaat dat haar dochter al sinds 7 oktober dood is.

Er waren eerder ook berichten naar buiten gebracht dat de vrouw naar een ziekenhuis in Gaza was gebracht en dat haar toestand kritiek zou zijn.

Een foto van Shani Louk wordt getoond tijdens een demonstratie in Tel Aviv van familieleden van gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden

'Situatie Gaza-stad uiterst gespannen'

Ooggetuigen in Gaza-stad vertellen aan Al-Jazeera dat de situatie daar uiterst gespannen is. Israëlische tanks zouden de evacuatieroutes vanuit Gaza-stad naar het zuiden blokkeren. De ooggetuigen zeggen dat ze berichten hebben ontvangen van het Israëlische leger dat er geschoten wordt op voertuigen die de stad proberen te verlaten.

De Israëlische aanvallen op de grond zouden nog altijd worden ondersteund door de Israëlische luchtmacht.

Het Israëlische leger wil niet zeggen waar in Gaza hun strijdkrachten zich precies bevinden. "De veiligheid van onze strijdkrachten blijft onze topprioriteit", zei een woordvoerder na vragen van journalisten. Wel bevestigde hij dat de operaties uitgebreid zijn, onder meer met tanks en infanterie.

Hamas: 'Israëlische leger boekt absoluut geen vooruitgang'

Het hoofd van het Hamas regeringskantoor zegt tegen Al-Jazeera dat het Israëlische leger "absoluut geen vooruitgang boekt" in de straten van Gaza-stad. Hij spreekt zelfs van gedwongen terugtrekking van de Israëlische tanks. De uitspraken zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Meerdere grondtroepen van het Israëlische leger zijn zo'n drie kilometer de Gazastrook ingetrokken. Ze blokkeren op dit moment de Salah al-Din straat, een belangrijke doorgaande route van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook.

Politieagent ernstig gewond na steekpartij tramstation Jeruzalem

Israëlische media melden dat een politieagent is neergestoken bij een tramstation in Jeruzalem. De agent zou ernstig gewond zijn. Volgens hulpverleners en politie is de aanvaller doodgeschoten.

Op beelden uit het gebied is te zien dat Israëlische veiligheidstroepen op scherp staan. Volgens Palestijnse media is de toegang tot de Oude Stad en de Tempelberg na de aanval beperkt.

Raketsirenes in Ashdod, Ashkelon en andere plaatsen

In de zuidelijke kuststeden Ashdod en Ashkelon zijn sirenes te horen, meldt The Times of Israël. Ook kleinere steden in de gebieden rond de Gazastrook zijn sirenes te horen die waarschuwen voor raketaanvallen, meldt de Israëlische krant.

Er zijn geen gewonden gemeld, maar er zouden wel verschillende gebouwen schade hebben opgelopen. De gewapende tak van Hamas meldt dat het een raketaanval heeft uitgevoerd op Ashdod.

Daarnaast heeft de militante groep mortieraanvallen uitgevoerd op een nederzetting ten oosten van de Gazastrook, meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van Hamas-Telegramberichten.

Bekijk hieronder hoe de minister van Nationale Veiligheid reageert op de steekpartij:

Israëlische minister van Nationale Veiligheid na steekpartij: 'Bewapen jezelf'

Israëlische leger bevestigt grondtroepen Gaza-stad

Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt bij Israëlische media dat de grondtroepen Gaza-stad hebben bereikt. Volgens hem worden er uitgebreide grondoperaties uitgevoerd in de Gazastrook, waarbij strijdkrachten in directe strijd zijn met terroristen".

De woordvoerder zegt dat er op dit moment hevige gevechten zijn tussen strijders van Hamas en het Israëlische leger. Hij verklaart dat het offensief zal intensiveren.

'Israëlische tanks aan de rand van Gaza-stad'

Het Franse persbureau AFP meldt, op basis van getuigen, dat Israëlische tanks en bulldozers de rand van Gaza-stad zijn genaderd. Ook zouden ze een belangrijke weg van het noorden naar het zuiden blokkeren.

Ook Al-Jazeera meldt dit op basis van eigen correspondenten in de Gazastrook en zegt dat de tanks op elk voertuig schieten dat door de straat probeert te rijden. Volgens de nieuwssite heeft een woordvoerder van Hamas bevestigd dat er tanks de stad binnenrijden. Dit zou gepaard gaan met luchtaanvallen. "Het Palestijnse verzet staat altijd klaar voor elke Israëlische poging tot grondinvasies."

Moeder door Hamas gegijzelde Shani Louk: 'Ze is overleden'

De moeder van de door Hamas gegijzelde Shani Louk is door het Israëlische leger geïnformeerd dat haar dochter dood is. Dat vertelt ze aan Duitse media.

De 22-jarige Duitse werd door terroristen van Hamas op 7 oktober vanaf het festivalterrein in Re'im ontvoerd. Op beelden die op sociale media vlak na de aanval rondgingen was te zien dat Louk bewusteloos in een pick-uptruck werd meegenomen. Haar moeder herkende haar aan haar tatoeages.

De afgelopen weken deed de familie van Louk verschillende oproepen in de media om er alles aan te doen om Shani terug te halen.

Een nicht van Louk riep eerder op tot haar vrijlating

In beeld: Gaza ontwaakt opnieuw na nacht met bombardementen

 • AFP
  Rookpluimen boven het noorden van de Gazastrook na Israëlische luchtaanvallen
 • AFP
  Een nabestaande treurt om het verlies van een familielid na Israëlische bombardementen
 • AFP
  Israëlische militairen aan de grens met de Gazastrook
 • AFP
  Het Israëlische luchtafweersysteem schiet verschillende raketten uit de lucht, afgeschoten vanuit de Gazastrook

'Belemmeren humanitaire hulp is oorlogsmisdaad’

Israël moet humanitaire hulp voor de burgerbevolking in de Gazastrook toestaan. Dat belemmeren "is een oorlogsmisdaad", zegt zegt internationaal strafrechtdocent Marieke de Hoon. Ze benadrukt dat Israël het recht heeft op zelfverdediging, ook als er de kans is op burgerslachtoffers. "Maar dit moet op een proportionele manier en dat lijkt in Gaza nu niet te gebeuren."

Aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag liet zich gisteren in vergelijkbare bewoordingen uit. Hij bezocht toen de grens tussen Egypte en de Gazastrook.

Lees er meer over in dit artikel van Nieuwsuur:

Amerikaanse vicepresident: 'Geen intentie om troepen naar Israël te sturen'

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft in een interview met CBS gezegd dat Washington geen intentie heeft om troepen naar Israël of Gaza te sturen.

"We zijn dat absoluut niet van plan en hebben daar ook nog geen plannen voor. Punt uit", was ze duidelijk in het programma 60 Minutes. Volgens Harris vertelt de Verenigde Staten niet wat Israël moet doen, maar geven ze wel advies en diplomatieke steun.

Harris riep ook op om burgers in de Gazastrook te beschermen, al benadrukte ze dat Israël het recht heeft om zichzelf te beschermen. "Het is van groot belang dat Hamas-strijders zich niet gaan mengen met de Palestijnse burgers. Maar die burgers verdienen veiligheid. En we zijn heel duidelijk geweest dat de oorlogsregels nageleefd moeten worden en dat er humanitaire hulp moet komen."

De VS heeft zijn militaire aanwezigheid in de regio overigens wel opgevoerd. Er liggen onder meer twee vliegdekschepen in de Middellandse Zee.

Opnieuw Israëlische luchtaanvallen en grondtroepen in Gaza

Persbureau Reuters meldt op basis van meerdere Palestijnse bronnen dat er afgelopen nacht opnieuw hevige luchtaanvallen zijn geweest in het noorden van de Gazastrook. Via X bevestigt het Israëlische leger deze aanvallen en zegt dat er 600 doelen zijn beschoten. De luchtaanvallen zijn gesteund door Israëlische grondtroepen, die de Gazastrook opnieuw binnendrongen.

Op meerdere plekken zijn er gevechten geweest tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger. Over slachtoffers is nog niks bekend.

Het lijkt erop dat er op verschillende plekken in de Gazastrook weer geleidelijk internet- en telefoonverkeer mogelijk is. Door de aanhoudende Israëlische aanvallen was vrijdagavond vrijwel alle communicatie uitgevallen.

De rook boven het noorden van de Gazastrook is zichtbaar vanaf de Israëlische kant in het grensgebied

Israëlische aanvallen in Syrië na raketbeschietingen

Zowel het Israëlische leger als de Syrische staatstelevisie meldt dat Israël verschillende doelen in Daraa, in het zuiden van Syrië, heeft aangevallen. Volgens het Israëlische leger zijn er meerdere luchtaanvallen op Syrisch grondgebied uitgevoerd nadat er eerder op de dag vanuit het gebied raketbeschietingen waren richting Israël.

Volgens Syrische media leidden de aanvallen tot "enige materiële verliezen" bij twee legerposten. Israël meldt niks over mogelijke schade of slachtoffers.

Dode en gewonden bij inval in Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische inval in de Westelijke Jordaanoever is één persoon gedood en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Volgens Al Jazeera kwamen zo'n 50 Israëlische voertuigen de stad Jenin binnen.

Het Israëlische leger valt de stad regelmatig binnen. Jenin en Nablus zijn twee steden in het noorden van de Westoever waar militante Palestijnse groeperingen zich hebben verzameld. Zij hebben zich bewapend en plegen regelmatig aanslagen op Israëlische doelwitten.

'Nog voedselvoorraad voor ongeveer elf dagen in Gaza'

In de Gazastrook is nog een voedselvoorraad voor maximaal elf dagen, schat VN-orgaan OCHA, dat zich bezighoudt met humanitaire crises. Maar in winkels kan al binnen 5 dagen een groot tekort ontstaan.

Er is grote behoefte aan levensmiddelen, medische benodigdheden en brandstof voor generatoren in de Gazastrook, maar trucks met hulpgoederen mogen maar mondjesmaat het gebied binnen vanaf de Egyptische grens. Gisteren werden iets meer dan 30 vrachtwagens toegelaten. Nog altijd staat Israël niet toe dat brandstof het gebied binnen komt omdat dat volgens het land bij Hamas terecht zou kunnen komen.

De organisatie schat verder dat er op dit moment door gesloten ziekenhuizen zo'n 1000 patiënten risico lopen op nierfalen en dat zo'n 9000 kankerpatiënten mogelijk onvoldoende behandeld kunnen worden.

Israël roept ambassadeur Rusland op matje vanwege bezoek Hamas

Israël heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen omdat een delegatie van Hamas vorige week op bezoek was in Moskou. Een vertegenwoordiging van Hamas bezocht onder meer de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.

De organisatie wordt in veel westerse landen beschouwd als een terroristische organisatie, maar Rusland wil zich opwerpen als een land dat zowel met Israël als met tegenstanders van het land zoals Iran en Hamas banden onderhoudt. Hierdoor hoopt het land een rol te spelen in mogelijke onderhandelingen in het conflict.

Een vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de Israëlische website Ynetnews dat het uitnodigen van Hamas-vertegenwoordigers "een boodschap stuurt dat terreur tegen Israëli's legitiem is".

Israël valt opnieuw doelen in Syrië aan

Het Israëlische leger zegt opnieuw op doelen in Syrië te hebben geschoten als reactie op raketaanvallen. Volgens het leger heeft een straaljager "militaire infrastructuur" getroffen op Syrisch grondgebied. De raketten vanuit Syrië kwamen in een open gebied neer.

Op X deelde het Israëlische leger beelden van de luchtaanval op een Syrisch doel:

'Meer dode kinderen dan in alle conflicten van laatste drie jaar samen'

Het aantal gedode kinderen in de Palestijnse gebieden en Israël in de afgelopen drie weken is hoger dan het jaarlijkse aantal kinderen dat sinds 2019 in alle conflictgebieden in de wereld is gedood. Dat stelt organisatie Save the Children. Volgens de organisatie werden sinds 7 oktober meer dan 3257 kinderen gedood, onder wie ten minste 3195 in Gaza, 33 op de Westelijke Jordaanoever en 29 in Israël.

De organisatie baseert zich op cijfers van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, de ministeries van Gezondheid van Gaza, dat onder controle staat van Hamas, en het ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel de cijfers niet onafhankelijk te verifiëren zijn, komen die grotendeels overeen met schattingen van VN-organisaties.

Net als vele andere organisaties roept Save the Children de strijdende partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Ook wil de organisatie dat gegijzelde kinderen worden vrijgelaten.

Een gewonde vrouw met haar kind na een luchtaanval in Rafah

Zeker twintig gewonden na belagen Israëliërs op vliegveld Dagestan

Bij het belagen van het vliegveld in de Russische autonome republiek Dagestan zijn volgens het lokale ministerie van Gezondheid zo'n twintig mensen gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig. Onder hen zijn volgens het ministerie politieagenten en burgers, maar of het gaat om Israëliërs of relschoppers, is niet bekendgemaakt. Volgens Israëlische media zijn echter alle Israëli's en Joden onder de reizigers in veiligheid gebracht.

Een anti-Joodse menigte bestormde de luchthaven van de hoofdstad Machatsjkal. Honderden mensen braken door deuren en hekken nadat daar een vliegtuig uit Tel Aviv was geland en gingen op zoek naar Israëlische burgers. Volgens de Russische autoriteiten waren tegen middernacht plaatselijke tijd alle "onbevoegde burgers" van de luchthaven verwijderd.