Still uit een video van de belagers (via Telegram)
NOS NieuwsAangepast

Israëliërs belaagd bij antisemitische rellen in Dagestan, zeker twintig gewonden

In de Russische autonome republiek Dagestan heeft een anti-Joodse menigte de luchthaven bestormd van de hoofdstad Machatsjkala. Daarbij zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid meer dan twintig mensen gewond geraakt. Twee van hen verkeren in levensgevaar. Onder hen zijn politieagenten en burgers, maar verdere details ontbreken. Volgens Israëlische media zijn echter alle Israëliërs en Joden onder de reizigers in veiligheid gebracht.

Honderden mensen braken gisteravond door deuren en hekken nadat daar een vliegtuig uit Tel Aviv was geland en gingen op zoek naar Israëlische burgers. Op videobeelden is te zien dat passagiers terug het vliegtuig in vluchten.

Volgens de Russische autoriteiten waren tegen middernacht plaatselijke tijd alle "onbevoegde burgers" van de luchthaven verwijderd. De luchthaven blijft nog de hele komende week dicht, zeggen ze. Alle vluchten worden tot die tijd omgeleid.

Nog niets bekend over arrestaties

De autoriteiten hebben niets gezegd over arrestaties. Ze zeggen dat videobeelden zullen worden gebruikt om de daders te identificeren en berechten.

"Een aantal Israëlische burgers en Joden is op de luchthaven geïsoleerd en onder bescherming geplaatst", zei een Israëlische functionaris in de loop van de avond tegen The Times of Israël. "We proberen hen zodra dat mogelijk is op een vlucht naar Moskou te krijgen."

Russische burgers die uit Israël worden geëvacueerd maken doorgaans een tussenstop in Machatsjkala, of in Mineralnyje Wody bij Stavropol, of in Sotsji aan de Zwarte Zee.

Regionale media tonen beelden van het vliegveld dat volledig werd overgenomen:

Anti-Joodse menigte in Dagestan bestormt vliegtuig uit Tel Aviv

Vanavond renden tientallen mensen de landingsbaan op, anderen controleerden auto's en bussen die de luchthaven verlieten om te zien of er Joden in zaten. Er werden ook antisemitische en anti-Israëlische leuzen geroepen en er werd met Palestijnse vlaggen gezwaaid.

In een reactie betuigden de regionale autoriteiten in Dagestan hun steun aan de Palestijnen in Gaza, maar ze riepen de bevolking ook op de kalmte te bewaren en niet deel te nemen aan dit soort acties, die volgens hen het gevolg zijn van "fake nieuws dat door onze vijanden wordt verspreid". Wat daarmee wordt bedoeld, is niet duidelijk.

Israël roept Rusland op de rechten van Israëliërs en Joden te beschermen. Volgens een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken werkt de Israëlische ambassadeur in Moskou daarbij samen met de Russische autoriteiten. "De staat Israël neemt pogingen om Israëlische burgers en Joden waar dan ook ter wereld schade toe te brengen hoog op", aldus de verklaring.

Ook hotel belaagd

Het is de laatste van een reeks antisemitische incidenten in de noordelijke Kaukasus. Gisteren kwam in een andere stad in Dagestan, Chasavjoert, een menigte op de been voor een hotel dat volgens geruchten "vol Joden" zat. De groep eiste dat de gasten zich lieten zien. Toen dat niet gebeurde, begonnen ze het hotel te bekogelen met stenen. Een afvaardiging van de betogers mocht het hotel in om te zien dat er geen Joden waren.

Op het centrale Leninplein in Machatsjkala was gisteren ook een anti-Israëlisch protest. De betogers eisen dat Dagestan, dat grenst aan Georgië, Tsjetsjenië en Azerbeidzjan, geen Israëlische Joden toelaat.

Ook in andere Russische delen van de Kaukasus waren dit weekeinde antisemitische incidenten. In Naltsjik, in Kalbarië-Bakarië, werd gisteren een Joods cultuurcentrum in brand gestoken en beklad met leuzen als "dood aan de Joden".

In de naburige Russische deelrepubliek Karatsjai-Tsjerkessië riep een groep betogers de lokale Joden op te vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl