De grens tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, was vanochtend even open
NOS NieuwsAangepast

Bijlezen: dit gebeurde zaterdag in de oorlog tussen Israël en Hamas

Na dagen wachten is de grens tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, korte tijd open geweest om vrachtwagens met hulpgoederen door te laten naar Gaza. VN-chef Guterres is blij met de twintig gepasseerde vrachtwagens, maar zegt ook dat er nog veel meer nodig is.

Verder waren er wereldwijd demonstraties om solidariteit te tonen met Palestijnen in Gaza. Dit artikel is bijgewerkt tot zaterdag 23.00 uur.

De ontwikkelingen

  • Het Israëlisch leger is van plan de aanvallen op de Gazastrook vanavond nog op te voeren, ter voorbereiding op "de volgende fase" van de oorlog, zegt een woordvoerder van het leger bij persbureau Reuters.
  • Hamas gaat pas in discussie over het uitruilen van gijzelaars als Israël stopt met aanvallen op de Gazastrook, aldus woordvoerder Osama Hamdan in een toespraak in Libanon.
  • Het is voor de Verenigde Naties belangrijk om te weten welke plekken in de Gazastrook niet worden aangevallen, zodat de VN op een veilige manier noodhulp kan leveren. VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zegt dat tegen Al Jazeera.
  • Israël heeft zijn burgers opgeroepen de Arabische buurlanden Egypte en Jordanië onmiddellijk te verlaten, uit angst voor represailles naar aanleiding van de Gaza-oorlog. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken paste het reisadvies voor die landen aan naar het hoogste alarmniveau.
  • Het Israëlische leger zegt dat het doelen van Hezbollah heeft aangevallen. Dat was een reactie op beschietingen met antitankraketten door de militante beweging vanuit het zuiden van Libanon. De afgelopen dagen zijn er beschietingen over en weer tussen het Israëlische leger en Hezbollah.

De grens tussen Gaza en Egypte

  • De hulpgoederen die vandaag de Gazastrook in mochten zijn "bij lange na niet voldoende" voor de situatie in de Gazastrook, waarschuwt Artsen zonder Grenzen.
  • De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vanochtend de grens tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, gepasseerd. CNN meldde dat de grens na 20 vrachtwagens weer sloot.
  • Er staan nog honderden andere vrachtwagens klaar, meldt correspondent Joost Scheffers vanuit Egypte: "Dat zijn trucks van het Egyptische en internationale Rode Kruis, en van de Verenigde Naties. Die zijn hard nodig in Gaza: VN-topman Guterres heeft gezegd dat er dagelijks zo'n 100 nodig zijn in het gebied."

De grens was korte tijd open:

Grens tussen Gaza en Egypte korte tijd open
  • Unicef heeft 44.000 flessen drinkwater geleverd aan Gaza. Dat is genoeg voor ongeveer 22.000 mensen voor een dag.
  • Ook wachten er bij de grens nog mensen die een tweede paspoort hebben, in de hoop dat de doorgang richting Egypte ook voor hen wordt geopend.
Mensen wachten in de hoop dat de grens ook voor hen wordt geopend

Nieuws over gijzelaars

  • Hamas houdt zeker 210 mensen gegijzeld, zegt het Israëlische leger. Het leger benadrukt dat het niet gaat om een definitief aantal, omdat er nog altijd onderzoek wordt gedaan naar mensen die worden vermist. Hamas claimt zelf 200 mensen vast te houden en zegt dat andere gewapende groepen in de Gazastrook nog eens vijftig mensen hebben gegijzeld.
  • De vader van Natalie Raanan, de gegijzelde Amerikaanse die vrijdagavond met haar moeder werd vrijgelaten door Hamas, zegt in een interview met persbureau AP dat zijn dochter het goed maakt. Hij noemt het geweldig dat Natalie nu mogelijk haar 18de verjaardag volgende week thuis in de VS kan vieren. Zij en haar moeder Judith werden twee weken geleden ontvoerd door Hamas.

Beelden van de vrijlating:

Hamas draagt twee gegijzelde Amerikanen over aan het Rode Kruis

Diplomatie en politiek

  • Een top in Egypte over de oorlog tussen Israël en Hamas heeft niet tot een doorbraak geleid. De in allerijl georganiseerde ontmoeting vond plaats op initiatief van de Egyptische regering in Caïro. En hoewel tientallen regeringsleiders en ministers uit de hele wereld het over veel dingen eens waren, zijn concrete voorstellen uitgebleven.
  • De Amerikaanse president Biden heeft in een campagnetoespraak gezegd dat de terroristische aanslag van Hamas, waarbij deze maand bijna 1400 doden vielen, was bedoeld om Saudi-Arabië ervan te weerhouden Israël te erkennen.
  • De chef van de Verenigde Naties Guterres riep op de vredestop in Egypte op tot een staakt-het-vuren.

Nederland

  • In Nederland is in verschillende steden weer gedemonstreerd om steun te betuigen aan de Palestijnen. De betogingen waren in onder meer Leeuwarden, Enschede, Maastricht en Den Haag. Ook in Groningen, Amsterdam en Deventer gingen mensen de straat op. Ook in de rest van de wereld werd er gedemonstreerd, zoals in Londen, Lagos en Rome.
Pro-Palestina demonstratie in Den Haag

De explosie bij het ziekenhuis

  • De Britse omroep Channel 4 heeft met onderzoekers gesproken die kanttekeningen plaatsen bij onderdelen van Israëls verklaring over wat er is gebeurd bij het ziekenhuis in Gaza-Stad. Daar was deze week een explosie, met een onbekend aantal slachtoffers. Er zijn mogelijk honderden mensen omgekomen.
  • Frankrijk denkt dat die explosie kwam door een mislukte raketlancering van Palestijnse kant. De Franse militaire inlichtingendienst zegt dat de krater op een binnenplaats van het ziekenhuis te klein is voor een Israëlische raket.
De schade op de binnenplaats van het ziekenhuis, met op de voorgrond de krater
  • Persbureau Associated Press concludeert op basis van tientallen geverifieerde video's van sociale media en beelden van nieuwszenders dat de raket die insloeg bij het ziekenhuis hoogstwaarschijnlijk is afgevuurd vanuit de Gazastrook.

In het liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl