Een vrouw kijkt op de muur van een legerbasis in Israël naar foto's van mensen die door Hamas worden vastgehouden
NOS NieuwsAangepast

Twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten door Hamas

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël heeft de Palestijnse militante beweging twee gijzelaars vrijgelaten. Het gaat om twee Amerikanen uit Chicago, een vrouw en haar dochter. Hamas meldde het nieuws eerder op de avond en zei dat ze de twee vrijlieten om humanitaire redenen. De Israëlische regering bevestigde hun vrijlating een paar uur later.

De twee zijn overgedragen aan het Internationale Rode Kruis. Vervolgens zijn ze bij de grens met Israël overgedragen aan het Israëlische leger. Ze zijn momenteel onderweg naar een militaire basis in Israël. Daar worden ze herenigd met familieleden.

Beelden van de overdracht:

Hamas draagt twee gegijzelde Amerikanen over aan het Rode Kruis

De vrijlating uit de Gazastrook zou tot stand zijn gekomen na bemiddeling van Qatar. Dat land laat weten dat de vrijlating het resultaat is van continue communicatie met alle partijen. Qatar hoopt dat dialoog leidt tot "de vrijlating van alle gijzelaars van alle nationaliteiten".

De Amerikaanse president Biden bedankt in een schriftelijke verklaring de regeringen van Qatar en Israël voor hun inzet. Hij zegt dat de VS doorgaat in z'n pogingen om ook de andere Amerikaanse gijzelaars vrij te krijgen.

De twee vrouwen werden op 7 oktober in de kibboets Nahal Oz in het zuiden van Israël door Hamas gegijzeld. Nahal Oz ligt dicht bij de Gazastrook.

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober houdt Hamas naar eigen zeggen zo'n 250 mensen gegijzeld, zowel Israëliërs als buitenlanders. Het Israëlische leger gaat uit van 203 gijzelaars.

Judith en dochter Natalie Raanan werden vrijdag vrijgelaten door Hamas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl