Vrachtwagens met humanitaire hulp staan te wachten aan de Egyptische kant van de grens met Gaza.
NOS Nieuws

Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Israël en Hamas

Het Israëlische leger zegt dat de meerderheid van de 200 mensen die door Hamas zijn gegijzeld, in leven is. De vrachtwagens met noodhulp die al dagen staan te wachten aan de Egyptische kant van de grens met Gaza kunnen het gebied "in de komende dagen" bereiken, aldus de VN-organisatie die zich met humanitaire zaken bezighoudt.

Arabische en westerse wereldleiders ontmoeten elkaar morgen bij een internationale vredestop in Caïro.

De ontwikkelingen in Israël

  • De Israëlische regering heeft groen licht gegeven voor een inval in de Gazastrook. Dat zei minister Barkat van Economie vannacht in gesprek met ABC News. Volgens hem heeft het vernietigen van Hamas de hoogste prioriteit, "zelfs als dat een jaar duurt".
  • Het einddoel van de militaire operatie in de Gazastrook is het beëindigen van de Israëlische verantwoordelijkheid voor het gebied. Dat zei de Israëlische minister van Defensie Gallant vanmiddag in een briefing van een parlementscommissie.
  • Israël heeft de inwoners van het noordelijke stadje Kiryat Shmona, dat op ongeveer 2 kilometer van de grens met Libanon ligt, vanochtend de opdracht gegeven hun huizen te verlaten. Het is onrustig in het grensgebied tussen Israël en Libanon.
Evacuatie van inwoners van het Israëlische stadje Kiryat Shmona
  • De Israëlische regering heeft een noodregeling goedgekeurd die het mogelijk maakt om buitenlandse nieuwszenders te verbieden die volgens Israël de nationale veiligheid in gevaar brengen. In de praktijk lijkt deze regeling met name gericht tegen de Qatarese nieuwszender Al Jazeera.
  • 80 procent van de Israëliërs vindt dat Netanyahu publiekelijk had moeten toegeven dat hij verantwoordelijkheid is voor de tekortkomingen op het gebied van de veiligheid die aan het licht kwamen bij de terreuractie van Hamas op zaterdag 7 oktober in Israël. Dat blijkt uit een opiniepeiling in het Israëlische dagblad Maariv.

De ontwikkelingen in Gaza

  • De meerderheid van de 200 mensen die door Hamas zijn gegijzeld is nog in leven, zegt het Israëlische leger. De gijzelaars werden op 7 oktober ontvoerd tijdens de grote terreuroperatie van Hamas in Israël.

Er is geen stroom in het ziekenhuis Khan Younis in Gaza. Artsen moeten opereren bij het licht van mobiele telefoons:

Geen stroom ziekenhuis Gaza: 'We moeten opereren bij het licht van mobiele telefoons'
  • Het belangrijkste ziekenhuis van Gaza, Al-Shifa in Gaza-stad, kondigde vanochtend aan nog voor 24 uur brandstof te hebben. Daarna zullen de generatoren uitvallen. Het ziekenhuis is een van de weinige plaatsen in Gaza waar nog elektriciteit is.
  • Een Grieks-orthodoxe kerk in Gaza is vannacht vernield door een Israëlische raket, zo zegt het patriarchaat waartoe de kerk behoort. Volgens een woordvoerder van Hamas zijn daarbij ten minste achttien doden gevallen, maar dat aantal wordt niet bevestigd door de kerk zelf.
VN-topman Guterres aan de Egyptische kant van de grens met Gaza

De grens tussen Gaza en Egypte

  • De noodhulp waarop burgers in Gaza al dagen wachten kan het gebied "in de komende dagen" bereiken, aldus OCHA, het VN-orgaan dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. "We zijn hoopvol gestemd door rapporten waaruit blijkt dat een akkoord nadert over de voorwaarden en dat de eerste levering de komende dagen zal plaatsvinden."
  • VN-chef Guterres heeft de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook vanmiddag bezocht, in een poging de grens open te krijgen voor noodhulp aan Gaza. Bij de grensovergang Rafah gaf hij een korte toespraak: "Het is onmogelijk om op deze plek niet een gebroken hart te hebben."

Diplomatie en politiek

  • Het is van "vitaal belang voor de Amerikaanse nationale veiligheid" dat Israël en Oekraïne hun oorlogen winnen. Dat zei de Amerikaanse president Biden vannacht in een zeldzame televisietoespraak vanuit zijn kantoor. Biden maakte later vandaag bekend dat hij het Amerikaanse Congres om nog eens 14 miljard dollar steun voor Israël heeft gevraagd.
  • Steeds meer internationale staatshoofden en regeringsleiders kondigen aan morgen naar de Egyptische hoofdstad Caïro af te reizen voor een internationale vredestop op initiatief van president Sisi. Meerdere Arabische leiders zijn erbij, evenals een aantal Europese bestuurders.

Dodentallen

  • Het aantal Palestijnen dat in de Gazastrook is omgekomen sinds zaterdag 7 oktober, de dag van de Hamas-terreuroperatie in Israël, is opgelopen tot 4137, meldt het lokale Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat onder controle staat van Hamas. Meer dan 13.000 mensen zouden gewond zijn geraakt. De cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.
  • Het dodental van de Israëlische inval in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nur Shams, op de Westelijke Jordaanoever, is opgelopen tot dertien, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Volgens de Israëlische politie kwam er ten minste één agent om het leven. De aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
  • Nog eens twee VN-medewerkers zijn om het leven gekomen in de Gazastrook, meldt VN-hulporganisatie UNRWA. Daarmee komt het totale aantal omgekomen VN-medewerkers in het gebied sinds het begin van de oorlog op zestien.

Nederland

  • Een grote groep rijksambtenaren vraagt het Nederlandse kabinet om Israël zo snel mogelijk een halt toe te roepen en onschuldige burgers te beschermen. De oproep, die inmiddels bijna 267 keer is ondertekend, is in handen van de NOS, na berichtgeving in De Telegraaf. Onder de ondertekenaars zijn ambtenaren van alle ministeries.
  • Het Nederlandse reisadvies voor heel Libanon is nu rood. Daarmee adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen niet naar Libanon te reizen of zo spoedig mogelijk uit Libanon te vertrekken.
  • Vier Nederlandse jongeren met joodse en islamitische achtergronden zijn samen #deeldeduif gestart. Met dit initiatief op sociale media hopen ze te bereiken dat mensen met elkaar in gesprek blijven, ondanks meningsverschillen over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl