liveblog
WK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Net als in 2015 en 2019 start Oranje WK met 1-0 zege • Beerensteyn op krukken

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Donderdag wacht voor de liefhebbers om 3.00 uur in de ochtend de tweede tegenstander van Oranje, regerend wereldkampioen de Verenigde Staten.

De NOS is erbij! Tot dan!

Stand in groep E

Beerensteyn op krukken naar buiten

Lineth Beerensteyn viel in de 87ste minuut geblesseerd uit bij Oranje. De aanvalster loopt zojuist op krukken de kleedkamer uit. De ernst van haar blessure is nog onduidelijk.

Beerensteyn verlaat stadion op krukken, ernst blessure onduidelijk

Groenen: 'Belangrijke overwinning, nu doorpakken'

Groenen: 'Belangrijke overwinning, nu doorpakken'

Van de Donk kijkt al uit naar VS: 'Kunnen we ook aan'

Van de Donk kijkt al uit naar VS: 'Kunnen we ook aan'

Jonker tevreden met WK-start: 'Gaat om winnen, heel blij'

Jonker tevreden met WK-start: 'Gaat om winnen, heel blij'

Spitse: 'Hadden controle, dit is een lekkere start'

Spitse: 'Hadden controle, dit is een lekkere start'

Matchwinner Van der Gragt na zege op Portugal: 'Trots, kippenvel'

Matchwinner Van der Gragt na zege op Portugal: 'Trots, kippenvel'

Zelfde start als in 2015 en 2019

Ook bij vorige WK-deelnames begon Nederland met een 1-0 overwinning aan het toernooi. In 2015 (goal Lieke Martens) en in 2019 (goal Jill Roord) werd het 1-0 tegen Nieuw-Zeeland.

NED-POR | Klaar in Dunedin

Een gedroomde start op het WK voetbal. Die werd werkelijkheid in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. De Oranjevrouwen trapten de mondiale eindronde in groep E af met een naar het zich laat aanzien kostbare 1-0 zege op Portugal.

Nederland viert de 1-0 van Stefanie van der Gragt

NED-POR | 90+5' Twee meter van wereldgoal

Ver in blessuretijd nog een uitschieter van Lieke Martens. Ze neemt de bal in één keer op haar slof en is ongeveer twee meter verwijderd van een wereldgoal.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | 87' Beerensteyn naar de kant

Beerensteyn gaat hinkend naar de kant bij Oranje. Katja Snoeijs (Everton) komt voor haar in de ploeg.

NED-POR | 82' Oranje ontsnapt

De Portugese invalster Telma Encarnação komt van rechts naar binnen en waagt een schot. Van Domselaar heeft moeite met het schot door het midden en stompt de bal weg. Oranje ontsnapt.

Nederland - Portugal 1-0

Andries Jonker

NED-POR | 75' Nog een kwartier volhouden

Nog een kwartier te gaan met nog steeds die 1-0 voorsprong voor Oranje. Portugal speelt in de tweede helft meer naar voren zonder Nederland echt in problemen te brengen. De verdedigende ingrepen van onder anderen Van der Gragt zijn krachtig.

Aan de andere kant ontbreekt de scherpte bij de Nederlandse aanvalsters. Beerensteyn verspeelt net de bal tegen een overmacht aan Portugese speelsters.

De Portugese bondscoach Francisco Neto voert nog eens drie wissels door en Jonker vervangt Van de Donk, die net geel ontving, door Damaris Egurrola.

Lineth Beerensteyn en Ana Borges

NED-POR | 67' Portugese hoop

Francisca 'Kika' Nazareth was niet fit genoeg om te starten, maar kan blijkbaar wel invallen. De rijzende ster van het Portugese vrouwenvoetbal, de Portugese hoop van Benfica, komt in de ploeg voor aanvoerster Dolores Silva en moet voor een creatieve impuls gaan zorgen.

Bondscoach Jonker neemt bij een 'blessurebehandeling' van Van de Donk de tijd om zijn speelsters te instrueren over de wijziging bij Portugal. "Rustig, rustig", roept Jonker onder meer.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | 60' Zelfde liedje

Beerensteyn speelt zich knap vrij en schiet in de handen van Inês Pereira. Het blijft een beetje hetzelfde liedje bij Oranje. De scherpte voor de goal ontbreekt.

Tegelijkertijd weten de Portugese vrouwen iets beter de snelheid van aanvalsters Diana en Jessica Silva te benutten. Oppassen geblazen met deze 1-0 stand.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | 51' Van de Donk....!

Van de Donk krijgt de kans op de 2-0, maar schiet recht op doelvrouw Inês Pereira af. Dit had de 2-0 moeten zijn. Portugal blijft hierdoor in de wedstrijd.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | 50' Portugees gevaar

Daar is, eigenlijk voor het eerst deze wedstrijd, Jéssica Silva weg. De snelle aanvalster van Benfica wordt de diepte ingestuurd door Diana Silva en schiet naast. Het was overigens buitenspel, dus sowieso geen goal.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | Tweede helft

Beide teams beginnen ongewijzigd aan het tweede bedrijf. De tweede helft start met gelijk een stevige botsing tussen Van der Gragt en Diana Silva. De Portugese aanvalster kan verder.

Terugkijken: de 1-0 van Van der Gragt

Van der Gragt kopt Oranjevrouwen op voorsprong tegen Portugal

Rondje fans

Nog een rondje fans, zo in de rust. De Oranjesupporters kunnen lachen met een 1-0 voorsprong.

  • EPA
    Oranjefan
  • EPA
    Oranjefans

NED-POR | Rust

Oranje leidt bij rust met 1-0 tegen Portugal. De Portugese vrouwen hebben niets in te brengen tegen een dominant Oranje. In balbezit kan het nog wat overtuigender en nauwkeuriger bij de ploeg van Andries Jonker. Een tweede of derde doelpunt had zeker gekund.

Ruststand: Nederland - Portugal 1-0

Nederland viert de 1-0 van Stefanie van der Gragt

NED-POR | 45' Beerensteyn nog niet op scherp

Na een wat gezapige laatste tien minuten weer een gevaarlijk moment van Oranje. Beerensteyn biedt eerst Van de Donk de kans, die verspeelt de bal, en dan krijgt Beerensteyn een mogelijkheid, maar die schiet naast. De aanvalster van Juventus werkt hard en speelt goed, maar staat nog niet op scherp.

Even daarvoor was er nog een kopballetje van Van de Donk in de handen van de Portugese keepster, een krachteloos schot van Martens en een schot over van Brugts.

Nederland - Portugal 1-0

Nieuwe naam, vertrouwd gezicht: Martens-Van Leer

Een nieuwe naam op het shirt van Oranje, met een zeer vertrouwd gezicht. Lieke Martens speelt dit WK met de naam Martens-Van Leer op de rug. De aanvalster van Oranje trouwde in juni van dit jaar met oud-keeper Benjamin van Leer.

Lieke Martens

NED-POR | 30' Tactiek werkt

De aanvallende tactiek van bondscoach Andries Jonker werkt vooralsnog uitstekend. Portugal komt er niet aan te pas.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | 24' Bijna 2-0

Weer is Oranje gevaarlijk uit een hoekschop. Roord kopt geheel vrij over.

Nederland - Portugal 1-0

NED-POR | 13' DOELPUNT NEDERLAND!

Van der Gragt kopt binnen uit de hoekschop, maar is het buitenspel van Jill Roord? Niet hinderlijk, vindt scheidsrechter Kateryna Monzul na het bekijken van de beelden.

Nederland - Portugal 1-0

Stefanie van der Gragt

NED-POR | 12' Eerste kans

Na een fraaie actie vindt Martens Beerensteyn, maar die schiet over. Via een Portugese, het is een corner.

Nederland - Portugal 0-0

Zweden ontsnapt op het nippertje aan blamage in WK-duel met Zuid-Afrika

Het dappere Zuid-Afrika was dicht bij het eerste WK-punt in de geschiedenis. Maar in de negentigste minuut wist het favoriete Zweden toch de 2-1 te maken.

Zweden staat derde op de wereldranglijst en veroverde al vier keer een medaille op een WK. Het land verloor in de finale van 2003 en werden drie keer derde - in 1991, 2011 en 2019. Zuid-Afrika speelde eenmaal eerder een WK en verloor toen alle duels.

NED-POR | 3' Eerste dreiging Oranje

Met een prachtige lange pass stuurt Brugts van links Van de Donk op rechts de diepte in. Keepster Inês Pereira is echter alert en pakt de bal net binnen haar strafschopgebied.

Even later kopt Van de Donk naar de vrijstaande Beerensteyn, maar die staat buitenspel. Nederland begint sterk en heeft zoals verwacht een overwicht.

Nederland - Portugal 0-0

Aftrap

We zijn begonnen in Dunedin! De start van het WK van de Oranjevrouwen tegen Portugal.

Volksliederen

Het Wilhelmus klinkt voor het eerst dit WK en voor het eerst ooit klinkt het volkslied van de debuterende Portugese vrouwen. Klaar voor de start in Dunedin.

De volksliederen

Rondje Oranjefans in stadion

De fans zitten inmiddels ook in het stadion, sommige supporters uitgedost in 'klassieke' klederdracht. Er zitten een kleine 10.000 fans in het overdekte stadion, waar veel oranje is te zien.

  • ANP
    Oranjefans
  • ANP
    Oranjefans

Van de Donk: 'Ik ben fit'

Van de Donk: 'Ik ben fit'

Jonker kiest weer voor de aanval: 'Dit past het beste bij dit team'

Jonker kiest weer voor de aanval: 'Dit past het beste bij dit team'

Oranjemars in duister en koud Dunedin

Ze zijn er niet in groten getale, maar ze zijn er wel en ze gaan in de traditionele Oranjemars naar het stadion: fans van Oranjevrouwen. En dat in de kou, de snijdende wind en de regen in Dunedin, een stad in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland, een stadion dichter bij de Zuidpool is er niet.

  • Reuters
    Oranjemars
  • NOS
    Oranjemars

Opstelling Portugal: Kika Nazareth op de bank

Bij Portugal zit Kika Nazareth, de 20-jarige rijzende ster van het Portugese voetbal, zit licht geblesseerd op de bank. Het lijkt dus geen aanwijzing voor een verdedigende tactiek van bondscoach Francisco Neto.

Opstelling Portugal

Lenie van Wensveen, jongste speelster in eerste Oranje-interland: 'Ik was een pionier'

Het was 23 september 1956. Lenie van der Jagt (nu Van Wensveen) liep met haar stelten van benen het veld op. Ze zou de allereerste interland voor vrouwen spelen tegen West-Duitsland. Dat moest buiten de KNVB om, want de bond erkende vrouwenvoetbal toen nog niet.

Lenie van Wensveen, pionier van het Nederlandse vrouwenvoetbal

Portugal, team in opmars met valkuil: 'Wees irritant, jaag ze op de kast'

Voor Portugal, zondag de eerste tegenstander van de Oranjevrouwen, is deelname aan het WK voetbal een primeur. De Portugese vrouwen deden in 2017 en 2022 mee aan het EK, maar waren niet eerder present op een WK. "De eerste van vele", luidt de optimistische boodschap in een promotiefilmpje van de Portugese voetbalbond.

Anouk Dekker, met Oranje actief op de EK's van 2013 en 2017 en de WK's van 2015 en 2019, speelde de afgelopen twee jaar voor Sporting Braga in de Portugese competitie. Uit ervaring weet ze dat het Portugese vrouwenvoetbal in de lift zit. "Ze kunnen het Nederland heel moeilijk maken", zegt Dekker. "Het is een mix van ervaring en talent."

Jessica Silva

Opstelling Oranjevrouwen: Van de Donk fit genoeg, Brugts en Pelova de wingbacks 

Het is de verwachte opstelling van de Oranjevrouwen, met de aanvallende wingbacks Esmee Brugts en Victoria Pelova in een 1-3-5-2-systeem. Daniëlle van de Donk was een licht twijfelgeval, maar kan starten.

Opstelling: Daphne van Domselaar; Sherida Spitse, Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen; Victoria Pelova, Jill Roord, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Esmee Brugts; Lineth Beerensteyn, Lieke Martens

Opstelling Oranjevrouwen

Man vast voor brandstichting spelershotel Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse politie heeft een 34-jarige man gearresteerd op verdenking van brandstichting in het hotel waar de speelsters en staf van het Nieuw-Zeelandse nationale team verblijven. In het Pullman-hotel in Auckland brak zaterdagavond brand uit, waarna de selectie geëvacueerd moest worden. Niemand raakte daarbij gewond.

Een politiewoordvoerster kan niets zeggen over de nationaliteit van de gearresteerde man. Wel is duidelijk dat het gaat om iemand die in Nieuw-Zeeland woont. De verdachte moet maandag voor de rechter verschijnen.

De brand brak zaterdagavond rond 20.00 uur (lokale tijd) uit. Acht brandweerwagens kwamen ter plaatse en volgens een woordvoerder werd het vuur snel gedoofd. De New Zealand Herald bericht dat de Nieuw-Zeelandse speelsters via een trappenhuis door dikke rook naar buiten moesten worden geleid.

Nieuw-Zeeland speelde eerder deze week de openingswedstrijd van het WK voetbal in eigen land tegen Noorwegen (1-0).

Wiegman: 'Ik ben wel opgelucht'

Wiegman na WK-zege Engeland op Haïti: 'Ik ben wel opgelucht'

Wiegmans Engeland op WK moeizaam langs Haïti

Engeland is bij het WK voetbal goed weggekomen bij de openingswedstrijd in groep D. De Europees kampioen ploeterde tegen WK-debutant Haïti. Een penalty in de eerste helft was net genoeg voor de winst: 1-0. Het team van bondscoach Sarina Wiegman is een van de favorieten voor de titel.

WK: samenvatting Engeland - Haïti (1-0)

Verenigde Staten beginnen WK met zege in poule Oranje

In de groep van Oranje zijn de Verenigde Staten goed aan het WK voetbal begonnen. De regerend wereldkampioen zette in groep E Vietnam in Auckland eenvoudig aan de kant: 3-0. Japan won in een andere groep eveneens met veel goals: tegen Zambia werd het 5-0.

WK: samenvatting Verenigde Staten - Vietnam (3-0)

Spitse krijgt rol als centrale verdediger: 'Het is wel anders, maar kom in mijn kracht'

Spitse krijgt rol als centrale verdediger: 'Het is wel anders, maar kom in mijn kracht'

Jonker beducht voor WK-opponent Portugal: 'Ze spelen precies zoals wij'

Andries Jonker verwacht een Portugal dat veel gelijkenissen vertoont met het Nederlands elftal. "Ze speelden hun laatste twee wedstrijden precies zoals wij dat doen", aldus de bondscoach. "Waar mogelijk willen ze vooruit verdedigen en waar mogelijk willen ze aanvallen", zegt Jonker, die met name de snelle aanval als Portugees gevaar beschouwt.

Jonker op z'n hoede voor Portugal: 'Ze spelen hetzelfde als wij'

De voorbereiding: Oranje traint toch op vermaledijde cricketveld

Oranje trainde in aanloop naar de WK-wedstrijd tegen Portugal op zondag toch weer op het cricketveld in Tauranga. Wegens de aanwezigheid van een lemen plaat van 30 bij 30 centimeter aan de zijkant van de middencirkel, werd het trainingsveld als onveilig bestempeld.

Oranje traint toch weer op veelbesproken veld Tauranga, met Van de Donk

Welkom!

Om 9.30 uur beginnen de Oranjevrouwen aan hun WK-missie met het duel met Portugal in groep E. Volg alles in dit liveblog.

De wedstrijd van 23 juli