Wiegmans Engeland op WK moeizaam langs Haïti, Denemarken wint in laatste minuut

WK: samenvatting Engeland - Haïti (1-0)

Engeland is bij het WK voetbal goed weggekomen bij de openingswedstrijd in groep D. De Europees kampioen ploeterde tegen WK-debutant Haïti. Een penalty in de eerste helft was net genoeg voor de winst: 1-0. In dezelfde groep won Denemarken met 1-0 van China, dankzij een treffer in de laatste minuut.

Het team van bondscoach Sarina Wiegman is een van de favorieten voor de titel. Engeland staat op de vierde plaats op de wereldranglijst, Haïti staat slechts op de 53ste plaats. Haïti, het land dat het moet doen zonder sponsoren op dit WK en dat zich niet in eigen land kon voorbereiden vanwege de golven van geweld.

Hun overwicht tegen Engeland was vooral te danken aan hun strijdlust. En aan Melchie Dumornay, de pas 19-jarige middenvelder. Niet voor niets is de talentvolle speler net gekocht door internationale grootmacht Olympique Lyonnais.

Sterk begin, tot de penalty

In het eerste kwartier ontsnapte het team van Wiegman op het nippertje aan een vroege achterstand, nadat spits Roselord Borgella een schitterende voorzet kreeg vanaf de middenlijn van Dumornay. Oog in oog met de Engelse keeper Mary Earps schoot ze net naast.

Dumornay, de 19-jarige sterspeler van Haïti, maakt het Engeland flink lastig

Kort daarna kreeg Engeland een strafschop na een oliedomme handsbal van Batcheba Louis die de bal als een volleyballer uit de lucht tikte. Georgia Stanway haalde uit, maar de inzet werd fantastisch gekeerd door keeper Kerly Théus.

Lang duurde de jubelstemming bij Haïti niet, want na het bekijken van de beelden oordeelde de VAR dat de strafschop opnieuw moest worden genomen, omdat de keeper te vroeg van de lijn kwam. Dit keer was het wel raak door Stanway: 1-0 voor de Engelsen die daarna iets beter in de wedstrijd kwamen.

Na rust werd Engeland iets gevaarlijker en zakte Haïti iets terug. Maar alsnog was het een enerverende tweede helft waarbij de Caribische ploeg ondanks vermoeidheid bleef strijden en de klemvaste handen van keeper Théus meer tegengoals voorkwamen.

Tien minuten voor tijd kreeg Haïti dé kans op de gelijkmaker, maar keeper Earps reageerde adequaat. Een sensatie voor de WK-debutant bleef uit.

Bondscoach Wiegman noemt Haïti na afloop een lastige tegenstander. "Ze zijn fysiek sterk en heel vlug. Daar hadden we vooral de eerste helft veel moeite mee".

Wiegman na moeizame 1-0 zege van Engeland op Haïti: 'Ik ben wel opgelucht'

Vrijdag speelt Engeland in Sydney z'n tweede wedstrijd tegen Denemarken (10.30 uur). Haïti treft die dag China (om 13.00 uur) in Adelaide.

Goal in laatste minuut

In de eerste WK-wedstrijd zonder penalty, boekte Denemarken een nipte zege. De Scandinavische ploeg opende zijn eerste WK sinds 2007 met een 1-0 overwinning op Aziatisch kampioen China.

WK: samenvatting Denemarken-China (1-0)

De eerste helft verliep moeizaam. Het lukte geen van beide teams om echt de controle over de wedstrijd te pakken. China had iets meer overwicht en kwam na tien minuten bijna op voorsprong na een schot van Zhang Linyan, een van de sterspeelsters van de Chinese ploeg.

Pittiger

In de tweede helft ging het erg een stuk pittiger aan toe. Denemarken kreeg een knoeperd van een kans voor open doel, maar Josefine Hasbo kon hem niet verzilveren. De Deense sterspeler Pernille Harder was bij veel aanvallen betrokken, maar drukte toch haar stempel niet op de wedstrijd.

Tien minuten voor tijd kreeg China nog een kans in het strafschopgebied, maar de Deense verdediging zat er net op tijd tussen.

In de laatste minuut van de zuivere speeltijd kwam Denemarken dan toch op voorsprong dankzij een uithaal van Amalie Vansgaard, die net in het veld was gekomen. Het eindigde met een laatste billenknijper in blessuretijd waar China leek te scoren uit een vrije trap, maar voor de VAR kon bekijken of de bal over de doellijn was gegaan, werd er gefloten voor buitenspel.

Zo bleef het 1-0, de eerste overwinning voor Denemarken op een WK in zestien jaar.