NOS Voetbal

Oranjevrouwen beginnen WK met kostbare overwinning tegen Portugal: 1-0

WK: samenvatting Nederland - Portugal (1-0)

Een gedroomde start op het WK voetbal. Die werd werkelijkheid in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. De Oranjevrouwen trapten de mondiale eindronde in groep E af met een naar het zich laat aanzien kostbare 1-0 zege op Portugal.

Stefanie van der Gragt kopte de bal na dertien minuten tegen de touwen. Ondanks kansen op meer bleef het bij dat ene doelpunt. Donderdag om 03.00 uur Nederlandse tijd neemt Oranje het in de tweede groepswedstrijd op tegen regerend wereldkampioen Verenigde Staten.

Ook dat duel is live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Bekijk hieronder de stand in de groep en de reacties na afloop.

  • NOS

In aanloop naar het eerste WK-duel overheersten opvallend vaak randzaken. Na het afvallen van onder anderen eredivisietopscorer Fenna Kalma gingen een 'haka-video', een geheim gehouden uitslag tegen Zuid-Korea en een keiharde cricketplaat op het trainingsveld van Oranje over de tong.

Stoïcijns

Bondscoach Andries Jonker bleef stoïcijns en benadrukte continu het belang van het treffen met de Portugese vrouwen. Weliswaar een WK-debutant, maar wel een land in opkomst. De 0-0 tegen Europees kampioen Engeland begin deze maand in een oefenpotje sprak wat dat betreft boekdelen.

Er waren zo'n 11.000 toeschouwers aanwezig in Dunedin, waarvan zo'n duizend Oranje-fans.

  • EPA
    Oranjefans op de tribune
  • Reuters
    Een Nederlandse fan in Dunedin
  • ANP
    Een Friese fan van Oranje
  • ANP
    Oranjesupporter in Dunedin

De ontmoeting in Dunedin had nog een extra lading, want iedereen lijkt ervan uit te gaan dat de Verenigde Staten groep E gaan domineren. De regerend wereldkampioen klopte zaterdag het laag aangeschreven Vietnam al met 3-0 en is donderdagnacht dus de tegenstander van Oranje.

Bij winst op Portugal zou de tweede plaats in de groep, en daarmee plaatsing voor de achtste finales, voor het grijpen liggen. Dat besef leek er vanaf het begin in Dunedin te zijn, want Oranje, spelend in een 3-5-2-formatie, trok vrij snel het initiatief naar zich toe.

Hoekschop

Nadat Lineth Beerensteyn na een actie van Lieke Martens via het been van Carole Costa over had geschoten, leverde de daaropvolgende hoekschop de eerste treffer op. Van der Gragt kopte uit de trap van Sherida Spitse raak, al stond Jill Roord daarbij wel in buitenspelpositie.

Scheidsrechter Katerina Monzoel keurde de 1-0 daarom aanvankelijk af, maar na het raadplegen van de beelden kwam de Oekraïense op haar beslissing terug. Roord stond weliswaar buitenspel, maar van het hinderen van keeper Ines Pereira bleek totaal geen sprake.

Van der Gragt kopt Oranje op 1-0 tegen Portugal in eerste WK-duel

Het was, na bijna een kwartier spelen, de start waar de Oranjevrouwen op hoopten en eigenlijk had het tien minuten later 2-0 moeten staan. Spitse nam wederom een corner vanaf links en dit keer kreeg de geheel vrijstaande Roord een niet te missen kopkans. De na het WK voor Manchester City uitkomende middenvelder zag haar inzet echter over het doel verdwijnen.

In het restant van de eerste helft kwam de ploeg van Jonker nauwelijks in de problemen tegen een ondermaats Portugal. Dat kwam uiteraard mede door het optreden van Oranje, maar met een 1-0 ruststand kon er niet rustig achterover geleund worden.

Van de Donk mist grote kans

Beide landen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft, waarin Van der Gragt meteen de toon zette met een stevige, maar correcte ingreep op Diana Silva, die even behandeld moest worden. Even later stuitte Daniëlle van de Donk op keeper Pereira, die een vroegtijdige beslissing voorkwam.

Beerensteyn verlaat stadion op krukken, ernst blessure onduidelijk

Bondscoach Jonker, gepokt en gemazeld in het nationale en internationale voetbal, beleefde alles ogenschijnlijk rustig langs de zijlijn. De tijd verstreek, Portugal drong af en toe wel aan, maar gevaarlijk werd het niet echt.

Van de Donk kreeg in de slotfase nog geel namens Oranje en kort daarop kwamen er drie verse krachten in bij Portugal. Een van hen, Telma Encarnação, zag haar poging vrij eenvoudig gekeerd worden door keeper Daphne van Domselaar.

Oranje had het soms lastig, bleef desondanks overeind en begroette na het laatste fluitsignaal de kostbare zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl