ANP
NOS NieuwsAangepast

Agractie na bellen met Remkes: 'gezegd wat wij van kabinet verwachten'

Boerenactiegroep Agractie heeft een document voor het kabinet aan bemiddelaar Remkes gestuurd waarin de leden "uiteenzetten op welke punten wij stappen vanuit het kabinet verwachten". Dat meldt de groep na een telefoongesprek met Remkes.

In dat document staat onder meer dat termen als "opkopen" en "onteigenen" van tafel moeten. Ook wil Agractie dat de overheid niet in de wet vastlegt wat de grens is waarbij de natuur aangetast wordt door de neerslag van stikstof. Verder willen ze dat boeren een natuurvergunning krijgen en dat er "ruimte is voor innovatie".

Of Agractie in gesprek wil met de VVD-coryfee hangt af van de reactie die de activisten op het document krijgen, van Remkes zelf of van premier Rutte. Afgesproken is dat deze reactie "binnen enkele dagen" komt, zegt de groep.

Ook banken en veevoerfabrikanten

Volgens Agractie heeft Remkes uitgelegd dat zijn rol niet die van bemiddelaar zal zijn, maar van "een onafhankelijk voorzitter/gespreksleider". "De partijen hierin zijn gelijkwaardig, met een gelijkwaardige inbreng en positie", schrijft Agractie over het kabinet en zichzelf.

Zowel Remkes als het ministerie van Landbouw zegt geen mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

Afgelopen zaterdag zei voorman Bart Kemp van de groep te willen bellen met Remkes, om te praten over zijn uitnodiging voor een gesprek. Vorige week stuurde Remkes een officiële uitnodigingsbrief naar boeren- en natuurorganisaties, banken en veevoerfabrikanten om te komen praten over de stikstofplannen van het kabinet.

Vrijdag eerste gesprekken

Komende vrijdag staan de eerste, vertrouwelijke gesprekken gepland. Ook minister Van der Wal voor Stikstof of minister Staghouwer van Landbouw zal daarbij aanwezig zijn.

Boerenbelangenorganisatie LTO zei afgelopen donderdag toch bij Remkes aan te willen schuiven om te praten over het stikstofbeleid. Begin juli sloot LTO de deur voor Remkes. De omslag kwam nadat premier Rutte LTO had gebeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl