De Franse president Macron zegt dat het oplossen van de crisis rond Oekraïne maanden kan gaan duren. Macon sprak gisteren met de Russische president Poetin, vandaag met de Oekraïense president Zelensky.
Niets wijst erop dat er concrete toezeggingen zijn gedaan. Volgens Macron willen Rusland en Oekraïne een oorlog vermijden, maar voor zover bekend heeft Poetin niets teruggenomen van zijn eisen: Oekraïne mag nooit lid worden van de NAVO en de NAVO moet zich uit lidstaten van het voormalige Warschaupact terugtrekken.
Zelensky zei na het gesprek met Macron dat hij van Rusland stappen verwacht waaruit blijkt dat Rusland de spanningen wil laten verminderen, bijvoorbeeld door manschappen aan de grens met Oekraïne terug te trekken.
Akkoord van Minsk
Macron zei verder dat Rusland en Oekraïne zich aan het akkoord van Minsk willen houden. In dat akkoord, dat in 2015 werd hernieuwd, staan afspraken over ontwapening langs de frontlijn in Oost-Oekraïne en de toekomst van de pro-Russische regio's Donetsk en Loegansk die zich van Oekraïne hebben afgescheiden.
Van dat akkoord is weinig terechtgekomen. De gevechten in het gebied gingen de afgelopen jaren door. Macron zei dat besprekingen over het akkoord donderdag in Berlijn onder Duits-Frans toezicht worden hervat. Volgens de VN zijn in Oost-Oekraïne sinds 2014 14.000 mensen omgekomen.
Oefening in Belarus
Eerder meldden bronnen rond Macron dat Poetin ook toegezegd had dat hij Russische troepen uit Belarus terugtrekt als de gezamenlijke militaire oefening met dat land voorbij is. Poetin zelf heeft hier na zijn gesprek met Macron niets over gezegd, maar een woordvoerder van het Kremlin zegt vandaag dat de Russen niet van plan waren om na de oefening van 10 tot 20 februari in Belarus te blijven. Er is daarom volgens hem ook geen sprake van een toezegging.
De Russische woordvoerder benadrukt verder dat Frankrijk en Rusland niet samen afspraken kunnen maken over Oekraïne, omdat meerdere partijen betrokken zijn bij de kwestie. Over het conflict wordt al weken op het hoogste diplomatieke niveau overlegd. Later vandaag gaat Macron in gesprek met de Poolse president Duda en de Duitse bondskanselier Scholz.
Poetin en Macron hadden gisteren een ontmoeting van zes uur in het Kremlin. Aanleiding voor het gesprek waren de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen.
De Russen hebben meer dan 100.000 militairen en ondersteunend materieel samengetrokken aan de Oekraïense grens. Het zegt dat het Oekraïne niet zal binnenvallen, maar dreigt daar wel mee, omdat de VS en de NAVO niet aan Poetins eisen willen toegeven.
Scholz bij Biden
Gisteren reisde Scholz naar Washington voor een afspraak met president Biden. De Amerikanen uitten sinds het begin van de Oekraïne-crisis stevige taal richting Rusland. Biden hamerde er op een gezamenlijke persconferentie op dat gaspijpleiding Nord Stream 2 van de baan is als Rusland Oekraïne binnenvalt.
De gaspijpleiding is de Amerikanen van begin af aan een doorn in het oog. Europa zou daarmee te afhankelijk worden van Russisch gas. De VS heeft liever, ook om financiële redenen, dat Europa vloeibaar Amerikaans gas importeert.
Scholz was volgens journalistenop de persconferentie opvallend terughoudend in zijn uitspraken over Nord Stream 2. Hij nam de naam van de gaspijpleiding niet een keer in de mond. Hij benadrukte "het belang van samenwerking" en zei dat "Rusland de boodschap heeft begrepen."