Na uren van overleg kwamen de regeringsleiders tot een akkoord
NOS Nieuws

Wat staat er in het akkoord van Minsk?

In Minsk is een akkoord gesloten over een bestand in Oekraïne. Dit zijn de hoofdpunten van het akkoord:

- Staakt-het-vuren met ingang van 00.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag.

- Beide partijen moeten zware wapens weghalen uit het gebied. Artillerie met een kaliber van 100 mm of meer mag niet staan in een zone van 50 kilometer rond de regio's. Voor raketsystemen geldt een zone van 70 kilometer of 140 kilometer, afhankelijk van hoe zwaar de systemen zijn.

- Beide partijen moeten hun troepen terughalen van de frontlijn, zoals die is afgesproken in het Minsk-akkoord van 19 september 2014.

- Het terugtrekken van de troepen en de zware wapens moet minimaal op dag 2 van het staakt-het-vuren beginnen en moet na veertien dagen zijn afgerond.

- De OVSE en de zogenoemde Trilaterale contactgroep (Rusland, Oekraïne en de rebellen) houden toezicht, onder meer met drones en satellieten.

- Een dialoog moet worden opgestart. Die moet leiden tot verkiezingen in de regio's Donetsk en Loegansk. Het doel daarvan is om daar wettelijk meer zelfbestuur in te voeren.

- Er moet amnestie-wetgeving komen om te voorkomen dat mensen worden vervolgd en bestraft voor daden die de afgelopen tijd zijn gepleegd in de regio's Loegansk en Donetsk.

- Gevangenen en gegijzelden worden uitgewisseld volgens het principe "iedereen voor iedereen". Dit moet uiterlijk zijn afgerond op de vijfde dag na de terugtrekking van de wapens.

- Toegang tot voldoende humanitaire hulp(goederen) en de opslag daarvan voor iedereen die hulp nodig heeft.

- Voorbereiding van de hervatting van de betalingen van pensioenen en uitkeringen voor personen en instanties in Loegansk en Donetsk.

- Herstel van de werking van het bancaire systeem in de conflictgebieden, inclusief het instellen van een internationaal overboekingssysteem.

- Herstel van de grenscontrole tussen de regio's Donetsk en Loegansk en Rusland. Dat gaat in op de eerste dag na de lokale verkiezingen en uiterlijk op 31 december 2015 met gezamelijke instemming van de Trilaterale contactgroep en de vertegenwoordiger van de regio's Loegansk en Donetsk.

- Verwijdering van alle buitenlandse militaire troepen, wapens en huurlingen onder toezicht van de OVSE.

- Ontwapening van alle illegale groeperingen.

- Hervorming van de grondwet in Oekraïne. Dat moet decentralisatie van de districten Donetsk en Loegansk mogelijk maken. Dit gebeurt met instemming van de genoemde districten voor het einde van 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl