NOS Nieuws

Akkoord over bestand in Oost-Oekraïne

"Afspraken ondanks moeilijke onderhandelingen"

In Minsk is een akkoord gesloten over een bestand in Oekraïne. Vanaf zondag moet een staakt-het-vuren gelden.

In de Wit-Russische hoofdstad onderhandelden sinds gisteravond de Russische president Poetin, bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Oekraïense president Porosjenko.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zegt dat "Minsk II" geen doorbraak is, maar een stap in de richting van een politieke oplossing. "We hadden er meer uit willen halen", zegt Steinmeier. "Maar dit was waar de presidenten van Oekraïne en Rusland het over eens konden worden." Volgens hem waren het uiterst moeizame onderhandelingen.

Debaltsevo

Poetin zegt dat Kiev en de pro-Russische separatisten het onderling nog eens moeten worden over de strategisch belangrijke plaats Debaltsevo. De separatisten willen dat het Oekraïense leger zich terugtrekt. Wel zijn er afspraken gemaakt over een bestandslijn en het terugtrekken van zware wapens, volgens de Russische president.

Porosjenko zegt dat het terugtrekken van zware wapens twee dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren moet beginnen. Ook moeten in de dagen erna alle gevangenen worden vrijgelaten. Aan het eind van het jaar moet Oekraïne de controle krijgen over de grens met Rusland, volgens de president.

Buitenlandse militairen

In de afspraken staat dat alle buitenlandse militairen zich terugtrekken uit Oekraïne, zegt Porosjenko. Het Westen en Oekraïne beschuldigen Rusland van inmenging in Oekraïne. Russische militairen zouden met de separatisten meevechten, maar Moskou ontkent dat. Ook zouden er Kroaten meevechten in Oekraïne.

Ook zou er een veiligheidszone komen van 50 tot 70 kilometer waar militair materieel wordt weggehaald. En er komt een wetswijziging waardoor de rechten van de burgers in Oost-Oekraïne beter worden gewaarborgd.

De vier leiders hebben verder afgesproken elkaar regelmatig te ontmoeten om te zorgen dat de onderdelen van het akkoord worden uitgevoerd.

Volgens een gezamenlijke verklaring hebben de partijen afgesproken om de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren.

Hollande

Hollande zegt dat er een alles omvattend akkoord is maar dat er nog veel werk verricht moeten worden. Volgens de Franse president is er een echte kans om de situatie in het oosten van Oekraïne te verbeteren. De pro-Russische separatisten zijn volgens Hollande akkoord gegaan met de overeenkomst.

Vanochtend vroeg leek er al een akkoord te zijn, maar daar konden de separatisten zich niet in vinden.

Volgens Merkel moeten er nog steeds belangrijke hordes worden genomen, maar is er een sprankje hoop voor Oekraïne. Volgens haar heeft Poetin druk gezet op de separatisten om akkoord te gaan met een staakt-het-vuren vanaf zondag.

Hollande, Merkel en Porosjenko zullen de Europese Unie vragen om de afspraken te steunen. De Franse president en de bondskanselier reizen vanuit Minsk naar Brussel voor een EU-top die vanmiddag begint.

Beurs

Op de financiële markten valt het akkoord goed. Het blussen van een brandhaard neemt onzekerheid weg. De Europese beurzen staan rond de middag meer dan een procent hoger. De beurs van Moskou noteert een plus van meer dan 2 procent.

Het doorschuiven van een oplossing voor de Griekse schulden naar maandag geeft de markten ook wat lucht.

Minsk I

Vorig jaar kwamen de strijdende partijen ook al een wapenstilstand overeen in Minsk, maar dat werd veelvuldig geschonden. De afgelopen dagen laaide het geweld in het oosten van Oekraïne op waardoor Hollande en Merkel zich genoodzaakt voelden om het initiatief te nemen voor een vreedzame oplossing.

De VS zette de onderhandelingen onder druk door wapenleveranties aan Oekraïne te overwegen. Iets wat Europese leiders niet zien zitten uit vrees voor escalatie.

De rebellenleiders blijven strijdlustig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl