Macron bij aankomst in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Poetin en Macron in gesprek, Kremlin rekent niet op grote doorbraak

De presidenten Vladimir Poetin en Emmanuel Macron overleggen op dit moment in Moskou over de spanningen in Oekraïne. Bij hun ontmoeting bedankte Poetin de Franse president voor zijn inzet voor veiligheid in Europa. Macron sprak de hoop uit dat een direct gesprek met zijn Russische ambtgenoot het begin van deëscalatie zou kunnen zijn.

Rusland verwachtte vooraf niet dat het gesprek tussen de twee staatshoofden tot een "beslissende doorbraak" zou leiden als het gaat om de spanningen rond Oekraïne. Kremlin-woordvoerder Peskov zei dat de situatie daar te complex voor is. Hij verwacht wel dat Macron vandaag met voorstellen komt om de spanningen te verminderen.

Bij de begroeting bleef een grote afstand bestaan:

President Macron in gesprek met collega Poetin

Macron zei voor vertrek naar Rusland dat hij de dialoog wil aangaan met Poetin. Morgen bezoekt hij Oekraïne. Ook staat er diezelfde dag nog een gesprek in Berlijn met de Duitse bondskanselier Scholz en de Poolse president Duda in Macrons agenda.

Rusland heeft sinds eind vorig jaar een troepenmacht opgebouwd aan de grens met Oekraïne. Volgens de VS bestaat die uit meer dan 100.000 militairen.

Rusland wil onder meer de garantie dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. Ook eist Moskou dat de NAVO zich terugtrekt uit alle landen die in de Koude Oorlog onder de Russische 'invloedssfeer' vielen. Komt die garantie er niet, dan zal er volgens president Poetin worden opgetreden.

Westerse landen vrezen dat Poetin een invasie in Oekraïne voorbereidt, maar Poetin ontkent steevast zulke plannen te hebben.

In onderstaande video leggen we het conflict verder uit:

Waarom Poetin niet wil dat de NAVO verder uitbreidt

Al weken spreken landen tot op het hoogste diplomatieke niveau intensief over de situatie rond Oekraïne. Zo belde Macron voordat hij afreisde naar Rusland nog met de Amerikaanse president Biden. De twee benadrukten tegenover elkaar het belang van de soevereiniteit van Oekraïne, meldde het Witte Huis in een verklaring. Biden spreekt vandaag nog met de Duitse bondskanselier Scholz, die volgende week voor een soortgelijk bezoek als Macron naar Moskou en Kiev afreist.

In een interview met de Franse krant Journal du Dimanche zei Macron dat hij denkt dat Rusland via Oekraïne meer duidelijkheid wil krijgen over hoe samen te leven met de NAVO en de EU. De veiligheid en soevereiniteit van een land mogen volgens hem daarbij nooit onderwerp van een compromis zijn. Tegelijk is het volgens Macron legitiem dat Rusland de eigen veiligheid aankaart.

Naar verluidt spreken de twee wereldleiders elkaar in een kamer met enkel tolken en een paar notulisten aan hun zijde. Er is geen strakke tijdsplanning voor het onderhoud, dat aan het einde van middag (Russische tijd) begint.

De VS besloot vorige week nog extra militairen naar Europa te sturen. Een defensiewoordvoerder benadrukte dat die niet gingen om in Oekraïne te vechten, maar enkel om "een stevige verdediging van onze NAVO-partners" te garanderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl