Amerikaanse militairen in oktober vorig jaar op patrouille namens de NAVO in het grensgebied tussen Kosovo en Servië
NOS NieuwsAangepast

Extra Amerikaanse militairen naar Europa, maar ze gaan - volgens VS - niet om te vechten

De Amerikaanse regering stuurt extra militairen naar Europa. Het gaat om enkele duizenden manschappen die onder Amerikaans commando zullen worden gelegerd in Duitsland, Polen en Roemenië. De troepenverplaatsing vindt plaats in de komende dagen.

Woordvoerder John Kirby van het Amerikaanse ministerie van Defensie noemt de troepen een antwoord op de veranderde veiligheidssituatie in Europa. "Maar ze gaan niet om te vechten in Oekraïne. Deze troepen gaan om een stevige verdediging van onze NAVO-partners te garanderen."

Blij met voornemens bondgenoten

2000 Amerikanen gaan vanuit de VS naar Polen en Duitsland. 1000 Amerikaanse militairen zullen van Duitsland naar Roemenië worden verplaatst. Roemenië en Polen zijn buurlanden van Oekraïne en beide lid van de NAVO.

Kirby kondigde aan dat ook Frankrijk onder NAVO-vlag troepen naar Roemenië stuurt en benadrukte dat er binnen het NAVO-bondgenootschap meer beweging aan zit te komen. "We verwelkomen de overwegingen van Spanje, Denemarken het Verenigd Koninkrijk en Nederland om ook troepen te sturen voor het verstevigen van de oostflank van de NAVO."

Nederland stuurt, in NAVO-verband, onder meer twee F35-gevechtsvliegtuigen in april en mei naar Bulgarije. Daarnaast staan twee militaire eenheden en een amfibisch transportschip klaar om ingezet te worden. Rechtstreekse militaire hulp heeft Nederland Oekraïne nog niet toegezegd, premier Rutte liet vandaag weten dat er wel "serieus" naar een Oekraïens verzoek om defensieve wapens wordt gekeken.

Duizenden troepen

Er bestaan internationaal veel zorgen over de situatie in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland, waar de Russische president Poetin de afgelopen tijd massaal troepen heeft geïnstalleerd. Westerse landen houden er rekening mee dat Rusland Oekraïne binnenvalt en proberen de situatie te deëscaleren. Zo hebben ze gedreigd met sancties en leveren steeds meer landen wapens aan Oekraïne.

Poetin beschuldigt de westerse landen ervan een oorlog uit te lokken in Oekraïne. Hij ziet de uitbreiding van de NAVO richting het oosten als bedreiging en eist dat Oekraïne nooit lid zal worden van het bondgenootschap. Ook wil hij dat NAVO-troepen zich terugtrekken uit Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië.

Hoe kijkt Vladimir Poetin naar Oost-Europa? Dat legt NOS op 3 uit in deze video:

De wereld door de ogen van Poetin

Vandaag heeft de Spaanse krant El País documenten openbaar gemaakt met daarin het antwoord van de NAVO op de eisen van Rusland. Daarin zou staan dat de meeste Russische voorstellen onaanvaardbaar zijn, onder meer de eis dat Oekraïne nooit lid kan worden van de NAVO.

Wel zouden het westerse bondgenootschap en de Verenigde Staten openstaan voor nieuwe diplomatieke overeenkomsten met Rusland, schrijft El País. Zo zou Washington bereid zijn om uit te sluiten dat er permanent gevechtstroepen en raketsystemen in Oekraïne worden gestationeerd, mits Moskou vergelijkbare beloftes doet.

Het is onduidelijk hoe de Spaanse krant aan het NAVO-antwoord komt. Een anonieme diplomatieke bron heeft aan het Russische staatspersbureau Ria Novosti bevestigd dat de documenten echt zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl