President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin beschuldigt Westen van 'uitlokken van oorlog'

De Russische president Poetin heeft hard uitgehaald naar het Westen. Op een persconferentie bij het bezoek van de Hongaarse premier Orbán beschuldigde hij westerse landen ervan een oorlog uit te lokken in Oekraïne.

Volgens de Russische leider willen de Verenigde Staten meer sancties aan zijn land opleggen en zal Washington een confrontatie aangrijpen om zulke sancties te rechtvaardigen. Het was de eerste keer in weken dat de president zich publiekelijk uitsprak over de politieke situatie rond Oekraïne.

Hij beschuldigde westerse landen er ook van de "Russische zorgen" over een eventuele toetreding van Oekraïne tot de NAVO te negeren. Daar is vooralsnog geen sprake van, maar Moskou wil de garantie dat het land nooit lid wordt van het bondgenootschap. "Stel je voor dat Oekraïne NAVO-lid wordt en militaire operaties begint. Moeten we dan oorlog voeren met de NAVO? Blijkbaar heeft niemand daarover nagedacht."

Dit zegt Poetin tijdens de persconferentie:

Poetin: 'Moeten we dan oorlog voeren met de NAVO?'

Rusland heeft de afgelopen weken meer dan 100.000 manschappen verzameld aan de Oekraïense grens. Westerse landen vrezen een inval en hebben gedreigd met sancties, maar Poetin ontkent zulke plannen te hebben. Hij stelt op zijn beurt dat het Westen Russische veiligheidsbelangen negeert.

Defensieminister VS naar Europa

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft aangekondigd deze maand naar Europa te komen voor overleg met zijn ambtgenoten binnen de NAVO.

Premier Rutte en minister Hoekstra bezoeken ondertussen Kiev:

Rutte en Hoekstra op bezoek in Kiev

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl