Formateur Rutte ontvangt beoogd staatssecretaris Van der Burg van Asiel
NOS NieuwsAangepast

Eerste beoogde kabinetsleden bij Rutte: we moeten het nu laten zien

Formateur Mark Rutte heeft vandaag met zes beoogde bewindslieden gesproken over hun nieuwe functie. Voorafgaand aan die lange reeks gesprekken zei Rutte "heel blij" te zijn met de mensen die in zijn nieuwe kabinet komen. Verder wilde hij er vanmorgen niet veel over kwijt.

"Het is een jaar geleden dat het kabinet viel. We hebben veel gepraat. Ik denk dat mensen zullen zeggen: 'bring it on, laat het nu maar eens zien'."

Zijn vierde kabinet moet nieuw elan gaan uitstralen, maar Rutte wilde niet ingaan op de vraag of dat al uit de samenstelling van de nieuwe ploeg blijkt. "Nieuw elan moet vooral in de praktijk blijken. Ik ben hoopvol dat dat zal lukken."

Rutte kwam vanmorgen aan bij Het Logement:

Rutte: elan in praktijk laten zien

Als eerste kwam vanmorgen Wopke Hoekstra langs, die behalve minister van Buitenlandse Zaken ook vicepremier wordt. Daarnaast wil hij ook nog het CDA leiden, wat een ingewikkelde combinatie lijkt. "Het betekent een extra moeilijkheidsgraad", erkende Hoekstra na afloop. "Maar ik denk dat het anno 2022 wel te combineren is."

Hij denkt dat het ook mogelijk is om als minister van Buitenlandse Zaken een CDA-stempel te drukken op het kabinet. "Dit is bij uitstek ons regeerakkoord, het gedachtegoed van het CDA druipt bij wijze van spreken van de pagina's. Natuurlijk liggen de meeste uitdagingen in het binnenland, maar er is ook heel veel aan de hand in het buitenland."

Ook Hoekstra zegt dat het nieuwe elan in praktijk zal moeten blijken:

Hoekstra: moeten het wel nog gaan doen

Na Hoekstra kwam Dilan Yesilgöz bij Rutte, die namens de VVD de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid wordt. Opmerkelijk genoeg wilde zij na afloop op geen enkele manier antwoord geven op vragen over haar nieuwe baan. "Het was een goed gesprek, ik kijk ernaar uit, maar ik ben nog niet beëdigd. Over een week wil ik al uw vragen beantwoorden."

Kijk hier wat Yesilgöz na afloop zei, of eigenlijk niet zei:

Yeşilgöz: ik ben nog niet beëdigd

Ook Franc Weerwind (D66, minister voor Rechtsbescherming) beklemtoonde dat hij nog niet door de koning beëdigd is en wilde daarom nog geen inhoudelijke vragen beantwoorden. Wel zei hij dat het voor hem een "ontzettend moeilijke keuze" was om zijn baan als burgemeester van Almere op te geven.

Net als Yesilgöz en aanstaand staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel en Migratie) heeft Weerwind geen juridische achtergrond.

Toch denkt hij geschikt te zijn:

Franc Weerwind: heb volstrekt vertrouwen in deskundigheid van ambtenaren

Van der Burg krijgt met Asiel en Migratie een traditioneel hoofdpijndossier. "Ik zie niet op tegen deze klus", zei hij opgewekt.

Hij is van plan het coalitieakkoord loyaal uit te voeren, al deed hij als wethouder in Amsterdam de uitspraak "hoe meer asielzoekers, hoe beter."

Daar wil hij na zijn beëdiging graag uitleg over geven, zei Van der Burg:

Van den Burg: zie er niet tegen op, kan de klus aan

Vanmiddag sprak Rutte digitaal met Robbert Dijkgraaf (D66, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Die zit verplicht in quarantaine, omdat hij onlangs uit de VS naar Nederland is gereisd. Hij verblijft in een hotel in Den Haag, dat toevalligerwijs Corona heet.

Als laatste kwam van hetzelfde departement Dennis Wiersma (VVD, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) langs bij Rutte. Wiersma is naar eigen zeggen een voorbeeld van wat je met goed onderwijs kunt bereiken. Zijn ouders hebben niet gestudeerd en hijzelf begon op de mavo.

Hij is blij dat er de komende jaren verder geïnvesteerd wordt in onderwijs en dat de lerarensalarissen omhoog kunnen. Volgens hem staan er hele mooie ambities in het regeerakkoord waar ze vaart mee willen maken:

Dennis Wiersma: moeten het nu laten zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl