Kajsa Ollongren, Wopke Hoekstra, Karien van Gennip en Ernst Kuipers
NOS NieuwsAangepast

Alle namen nieuwe kabinet bekend: Hoekstra op Buitenlandse Zaken en Kuipers op VWS

D66 en het CDA hebben bekendgemaakt wie namens die partijen de nieuwe ministers en staatssecretarissen worden. Daarmee zijn alle namen van het nieuwe kabinet-Rutte IV bekend.

CDA-leider Wopke Hoekstra wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en zijn partijgenoot Hugo de Jonge verruilt VWS voor Volkshuisvesting. Daarnaast keren twee oude bekenden terug naar Den Haag namens het CDA: oud-staatssecretaris Karien van Gennip (53), nu directeur van verzekeraar VGZ, wordt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voormalig Kamerlid Hanke Bruins Slot (44), nu gedeputeerde in Utrecht, gaat Binnenlandse Zaken doen.

Voormalig partijvoorzitter Marnix van Rij (61) gaat als staatssecretaris Fiscaliteit aan de slag op het ministerie van Financiën. De Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen (38) wordt de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat namens het CDA.

D66 maakte eerder vanmiddag de eigen lijst met namen bekend. Zoals al eerder duidelijk werd, gaat partijleider Sigrid Kaag (60) Financiën doen. Nu is ook bevestigd dat topwetenschapper Robbert Dijkgraaf (61) de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt. Hij is nu nog directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.

De afgelopen tijd werd de naam van Ernst Kuipers (62) al veel genoemd als de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook die naam wordt nu bevestigd. Kuipers is nu nog voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en werd bekend tijdens de coronacrisis met zijn persconferenties over de ziekenhuiscapaciteit. In zijn nieuwe rol volgt hij Hugo de Jonge op.

Oud-fractievoorzitter Rob Jetten (34) wordt minister voor Klimaat en Energie. Hij zat met Kaag namens D66 aan de onderhandelingstafel voor het nieuwe kabinet.

Ook de overgang van Kajsa Ollongren (54) van Binnenlandse Zaken naar Defensie wordt bevestigd door de partij. Daarmee wordt een recente traditie in stand gehouden dat een vrouw de scepter zwaait op dat ministerie.

Nieuw gezicht in Den Haag wordt Franc Weerwind (57), als nieuwe minister voor Rechtsbescherming. Hij is sinds 2015 burgemeester van Almere, en daarvoor van Velsen.

D66 levert ook drie staatssecretarissen. Alexandra van Huffelen (53), nu nog staatsecretaris van Financiën en verantwoordelijk voor de afhandeling van het Toeslagenschandaal, wordt staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Haar huidige collega op Financiën, Hans Vijlbrief (58) gaat nu als staatssecretaris Mijnbouw de schade door de gaswinning in Groningen aanpakken.

De nieuwe gezichten in de ministersploeg van Rutte IV:

 • ANP
  Micky Adriaansens (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat
 • ANP
  Hanke Bruins Slot (CDA), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
 • ANP
  Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
 • ANP
  Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
 • ANP
  Conny Helder (VVD), minister voor Langdurige Zorg en Sport
 • ANP
  Rob Jetten (D66), minister voor Klimaat en Energie
 • ANP
  Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
 • ANP
  Liesje Schreinemacher (VVD), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
 • ANP
  Henk Staghouwer (CU), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
 • ANP
  Christianne van der Wal (VVD), minister voor Natuur en Stikstof
 • ANP
  Franc Weerwind (D66), minister voor Rechtsbescherming
 • ANP
  Dilan Yeşilgöz (VVD), minister van Justitie en Veiligheid
 • ANP
  Karien van Gennip (CDA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nieuwe naam is die van Gunay Uslu (49). Zij wordt namens D66 de nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media. Uslu is cultuurhistoricus en zit in het bestuur van verschillende musea. Daarnaast is ze betrokken geweest bij reisorganisatie Corendon, die door haar familie wordt geleid.

De nieuwe bewindsliedenploeg is gemiddeld iets ouder dan die van Rutte III bij aantreden: 49 tegen 50 jaar. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU, Jeugdzorg en Preventie) is met zijn 31 jaar de jongste.

Nog nooit zo veel vrouwen

In het nieuwe kabinet zitten meer vrouwen dan ooit. Van de 29 bewindspersonen is ongeveer de helft, 14, vrouw. Tijdens de ministerraad, op vrijdagochtend, is de verhouding man/vrouw precies gelijk. Van de 20 ministers zijn er 10 vrouw.

Bij het aantreden van Rutte III in 2017 telde dat kabinet 24 bewindspersonen, onder wie 9 vrouwen. Van de 16 ministers waren er 6 vrouw.

Komende dagen

De komende dagen zal formateur Mark Rutte alle beoogde bewindspersonen van VVD, D66, CDA en ChristenUnie een voor een ontvangen en op 10 januari worden alle nieuwe ministers en staatssecretarissen door koning Willem-Alexander beëdigd en volgt de bordesfoto met alle ministers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl