Franc Weerwind, de beoogd minister voor Rechtsbescherming
NOS NieuwsAangepast

Franc Weerwind (D66): 'ontzettend moeilijke keuze' om Almere te verlaten

De nieuwe minister voor Rechtsbescherming verlaat Almere, waar hij burgemeester is, en dat valt hem zwaar. "Ik heb met ongekend veel plezier mogen werken in de stad. Almere blijft in mijn hart", zei D66'er Franc Weerwind na zijn gesprek met formateur Rutte. "Deze keuze is ontzettend moeilijk geweest."

Begin oktober sloot de 57-jarige D66'er een functie in het nieuwe kabinet nog uit: "Ik heb een klus te doen in Almere en dit staat absoluut niet in de agenda". Maar Weerwind is dus blijkbaar op andere gedachten gebracht. In het kabinet-Rutte IV is hij minister voor Rechtsbescherming.

Buffelen

Afgelopen zomer was Weerwind, sinds 2015 burgemeester van Almere, nog herbenoemd in die functie, waardoor hij kon aanblijven tot 2027. Hij keek zeer vooruit naar de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in april in Almere wordt geopend. Eerder was Weerwind al burgemeester van Velsen en Niedorp.

Toch neemt hij in het nieuwe kabinet het stokje van Sander Dekker (VVD) over. "Ik weet niet of het leuk is om minister te zijn", zei Weerwind hierover. "Als ik zie hoe hard ministers moeten buffelen en wat ze over zich heen krijgen, dat is ongekend."

Franc Weerwind: heb volstrekt vertrouwen in deskundigheid van ambtenaren

Tegen de borst

Weerwind mag dan in de landelijke politiek een nieuwkomer zijn, achter de schermen kwam hij bij de afgelopen verkiezingen al in actie voor D66. De 57-jarige bestuurder schreef mee aan het verkiezingsprogramma van de partij en hielp bij de selectie en werving van Kamerleden.

Weerwind heeft Surinaamse en Amsterdamse wortels. Hij stond onder meer aan de wieg van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname, die zich inzet voor de versterking van de banden tussen de twee landen. Het belangrijkste werk van vrijheidsstrijder Anton de Kom, Wij slaven van ­Suriname, las Weerwind als kind al stuk. "Ik heb altijd geweigerd in een slachtofferrol te kruipen, maar onderdrukking stuit mij tegen de borst, of die nou van links of van rechts komt of op basis van ­religie is", zei hij jaren geleden tegen Het Parool.

Slavernijmuseum

Weerwind boog zich als voorzitter van een gezamenlijke commissie van de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur de afgelopen maanden over het nationaal museum slavernijverleden. De commissie pleitte in november voor een prominente plek in het toekomstige museum voor de trans-Atlantische slavernij, die zich afspeelde tussen West-Afrika, Europa en Amerika. Het museum moet een plek krijgen in de hoofdstad.

Eerst goed meedraaien

Weerwind is geen jurist en komt toch op het ministerie van Justitie en Veiligheid, net als zijn nieuwe VVD-collega Dilan Yeşilgöz. Hij ziet dat niet als een probleem, zo zei Weerwind na zijn gesprek met Rutte. Hij heeft alle vertrouwen in de deskundigheid van de ambtenaren op het ministerie. Op wat hij zal toevoegen als Haagse nieuwkomer wil hij niet vooruitlopen. "Ik ga eerst goed meedraaien en dan mag u het zelf beoordelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl