Een talib richt zijn geweer op demonstranten in Kabul Reuters
Afghanistan

In Afghanistan staan de Taliban voorlopig geen protesten meer toe. De reden daarvoor is volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat betogers de openbare orde hebben verstoord en mensen hebben aangevallen.

De aankondiging kwam enkele uren nadat in verschillende steden demonstraties waren gehouden tegen de nieuwe machthebbers in Afghanistan. Die werden door de Taliban met geweld neergeslagen. Zo werden in Kabul protesterende vrouwen met zwepen en stokken geslagen.

In de toekomst, als protesten weer worden toegestaan, moeten ze minstens 24 uur van tevoren worden aangemeld bij de autoriteiten. De betogers moeten bekendmaken waar en wanneer ze gaan actievoeren en wat hun doel is en welke slogans ze zullen gebruiken. Protesten mogen alleen doorgaan als daar vooraf toestemming voor is gegeven.

Excuses president

De gevluchte Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn volk gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn plotselinge vlucht naar het buitenland op 15 augustus, net voordat de Taliban Kabul binnentrokken.

"Ik vertrok op aandringen van de paleiswacht die me zei dat blijven tot de afschuwelijke straatgevechten kon leiden die de stad in de jaren 90 ook heeft gezien", schrijft hij op Twitter. "Kabul verlaten was de moeilijkste beslissing uit mijn leven, maar ik denk dat het de enige manier was om de wapens te laten zwijgen en Kabul en haar 6 miljoen inwoners te sparen."

Een demonstratie tegen de Taliban, in Kabul op 19 augustus, passeert een portret van de gevluchte president EPA

Ghani ontkent dat hij en zijn vrouw miljoenen dollars uit de schatkist hebben meegenomen. "Deze beschuldigingen zijn volledig en absoluut onjuist."

Hij betreurt dat hij, net als zijn voorgangers, geen stabiliteit en welvaart heeft kunnen brengen. "Ik bied het Afghaanse volk mijn verontschuldigingen aan omdat ik het niet anders heb kunnen doen."

STER reclame