Weer protesten in Afghanistan, wereld praat over Talibanregering
Net als afgelopen dagen protesteren kleine groepjes vrouwen verspreid over Kabul tegen de Taliban. Ook internationaal hebben landen kritiek geuit op de gisteren door de extremistische beweging bekendgemaakte overgangsregering. Zowel westerse naties als buurlanden van Afghanistan gaan vandaag virtueel om de tafel over de vraag: hoe nu verder?
De door de Taliban beloofde inclusieve regering is vooralsnog een illusie gebleken. In het tijdelijke kabinet zitten alleen mannen en vrijwel allemaal van dezelfde Pashtun-stam.
Als reactie zijn er meerdere demonstraties van vrouwen in Kabul, wordt gemeld op sociale media, hoewel de Taliban deze protesten als illegaal hebben bestempeld.
Bekijk hier beelden van zo'n demonstratie in Kabul vandaag:
Gisteren schoten Talibanstrijders in de lucht om zo'n demonstratie op te breken. Ook werden sommige aanwezige journalisten opgepakt. "Vandaag zijn deze vrouwen wederom de straat op", twittert BBC-correspondent Yalda Hakim:
Overigens zijn er ook berichten over pro-Talibandemonstraties. Zo zou een grote groep vrouwen zich in de stad Kunduz hebben verzameld om hun steun uit te spreken voor de nieuwe regering. "Ik verzeker alle burgers dat deze kabinetsleden hard zullen werken om de sharia te waarborgen", zei opperste Talibanleider Haibatullah Akhundzada in een verklaring.
Internationaal wordt gevreesd dat verdere isolatie van het land de problemen alleen maar zal vergroten. Afghanistan balanceert aan de rand van een economische en humanitaire ramp, waarschuwde de VN deze week.
Daarom overleggen twintig westerse landen onder leiding van de VS en Duitsland over hoe die betrekkingen het beste kunnen worden aangepakt. Ook buurland Pakistan organiseert een vergelijkbare online vergadering. Daarin gaan Iran, China en andere buurlanden van Afghanistan de toekomstige relatie bespreken.
Nog geen erkenning
China heeft opnieuw gezegd dat het klaarstaat om samen te werken met de nieuwe machthebbers in Kabul. Maar net als Rusland en Turkije, die ook inzetten op goede betrekkingen, heeft nog niemand het Islamitische Emiraat Afghanistan officieel erkend.
"Er is nog veel onduidelijk", zegt correspondent Aletta André. "Er is nu een interim-kabinet, maar het is nog niet duidelijk wat voor regeringsvorm er komt of hoe het land bestuurd zal worden."
Ook is nog zeer de vraag hoe de nieuwe machthebbers het land kunnen heropbouwen, of bijvoorbeeld salarissen uitbetalen. "Heel veel mensen zijn afhankelijk van ministeries voor hun inkomen", zegt André. Maar een groot deel van de Afghaanse tegoeden zijn geblokkeerd op buitenlandse rekeningen. De VS heeft bijvoorbeeld bijna 9 miljard dollar aan tegoeden bevroren.
Wie zijn de Taliban, en waar staan ze voor? Een uitleg in video:
Juist het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft grote zorgen geuit over de samenstelling van de nieuwe regering. Er staat bijvoorbeeld een beloning van 5 miljoen dollar op het hoofd van de nieuwe Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken. Sarajuddin Haqqani is de leider van het Haqqani-netwerk, dat banden heeft met al-Qaida.
Ondanks dit alles schemert in de verklaring door dat de VS de Taliban een kans geeft. Die zullen onder meer worden gehouden aan hun belofte om buitenlanders toe te staan het land te verlaten. "De wereld kijkt nauwlettend toe", staat in de tekst.