De gevluchte president Ghani AFP

De Afghaanse president Ashraf Ghani is met zijn entourage het land ontvlucht, nu de Taliban Kabul hebben bereikt. Vlak nadat het nieuws bekend werd gemaakt, zeiden de Taliban dat hun troepen de hoofdstad in zullen trekken.

De strijders hebben daartoe het bevel gekregen "om plunderingen te voorkomen". De woordvoerder van de extremistische groepering stelt dat de politie de hoofdstad heeft verlaten en dat zij voor de openbare orde gaan zorgen.

Er klinken schoten in meerdere wijken van Kabul, melden diverse media op basis van ooggetuigen. Talibanstrijders hadden al stellingen ingenomen in de buitenwijken van de stad.

Ghani is naar buurland Tadzjikistan vertrokken , zegt een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen persbureau Reuters. Woordvoerders willen niet reageren op de berichten. Dat zou de veiligheid van Ghani in gevaar kunnen brengen, wordt daarbij als reden gegeven.

Oud-premier Abdullah Abdullah, een tegenstander van Ghani, en de minister van Defensie hebben het overhaaste vertrek van Ghani meteen veroordeeld. "Ze hebben ons de handen op de rug gebonden en het land in de uitverkoop gedaan", twittert minister Mohammadi. "Vervloekt zijn Ghani en zijn bende."

'Macht overgedragen'

Volgens de Afghaanse nieuwssite Tolo News zijn naaste medewerkers van de president samen met hem vertrokken. Waarnemend minister van Defensie Bismillah Mohammadi zegt morgen met een delegatie naar Doha in Qatar te reizen voor besprekingen over de situatie in Afghanistan. Eerder al zou Ghani de macht hebben overgedragen aan deze leiders.

Bronnen dicht bij de Taliban zeggen tegen Tolo News dat Ghani ermee heeft ingestemd om af te treden als er een politiek akkoord is en dat hij de macht zal overdragen aan een overgangsregering.

De Amerikaans-Afghaanse hoogleraar en voormalige Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Ali Ahmad Jalali wordt waarschijnlijk benoemd tot hoofd van een interim-regering van Afghanistan, gevestigd in Kabul. Dat meldt persbureau Reuters op basis van diplomatieke bronnen.

STER reclame