Erling Haaland op de training bij Borussia Dortmund
NOS Voetbal

'Die Gelbe Wand, geur van braadworst en spanning in de lucht gaan we missen'

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

"Ik ben een van de gelukkigen die erbij mag zijn", zegt Matthias Dersch met lichte ironie in zijn stem. De journalist van het Duitse voetbalmagazine Kicker zit vanmiddag met mondkapje op de perstribune tijdens de Revierderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04.

"Aan de ene kant is het een privilege om de wedstrijd live in het stadion te mogen aanschouwen, maar iedereen had natuurlijk iets anders gewild. Die typische sfeer, met 81.000 luidruchtige fans, die Gelbe Wand, de geur van braadworst, de spanning die in de lucht hangt; dat gaan we allemaal missen. Het wordt klinisch."

De Bundesliga is de eerste grote Europese competitie die weer hervat wordt tijdens de coronacrisis. "Persoonlijk verheug ik mij erop", zegt Dortmund-watcher Dersch. "Toch is er ook weerstand en dat is begrijpelijk. Supportersgroeperingen zijn kritisch en vragen zich af in hoeverre het geld opnieuw regeert. Voetbal is en blijft voor veel mensen bijzaak. Anderen zien het als een welkome afleiding in moeilijke tijden."

Simon Cziommer zit straks als liefhebber voor de buis, al is de oud-speler van onder meer FC Twente en Schalke 04 ook sceptisch. "De grote vraag is eigenlijk hoe de Bundesliga gaat verlopen. Als het succesvol blijkt te zijn, dan spreekt iedereen van een mooi initiatief. Als er besmettingen bij komen en er moeten voltallige teams in quarantaine, dan ligt een debacle voor de hand. Dan kan je de competitie niet op tijd uitspelen."

Simon Cziommer in 2003 als jongeling bij Schalke 04

Dersch sluit zich daarbij aan. "De DFL, de organisator, heeft alles tot in detail uitgewerkt, maar honderd procent zekerheid is er nooit. Kijk maar naar Dynamo Dresden waar de gehele ploeg nu in quarantaine zit. De lokale gezondheidsinstanties hebben altijd het laatste woord. Daarnaast moeten spelers en trainers het goede voorbeeld geven. De video van Salomon Kalou en het ongeoorloofde bezoekje aan een supermarkt van Augsburg-trainer Heiko Herrlich waren koren op de molen van critici."

'Ik kon niet zonder al die schreeuwende mensen'

Terug naar het sportieve gedeelte. Het affiche van dit weekend is en blijft de Revierderby. Dersch vindt het lastig om een voorspelling te doen. "Op papier is Dortmund favoriet. Alleen weet niemand hoe beide ploegen er na zo'n pauze echt voorstaan. En hoe gaan de spelers met de veranderde omstandigheden om? Dortmund heeft dit seizoen in eigen huis nog niet verloren, maar het thuisvoordeel valt nu deels weg."

Cziommer, die als zaakwaarnemer Wolfsburg-spits Wout Weghorst begeleidt, denkt dat supertalent Erling Haaland zijn goals blijft maken. "Hij gaat gewoon door waar hij was gebleven. Ik ken hem al lang en die jongen is stoïcijns en mentaal sterk. Op basis van kwaliteit wint Dortmund van Schalke."

Wout Weghorst baalt

Toch denkt hij dat er ook weleens andere spelers kunnen gaan opvallen. "Spelers die dat voorheen niet of nauwelijks deden. Of andersom. Ik was ook altijd iemand die publiek nodig had. Of ze nou voor of tegen mij waren, dat maakte mij niet uit. Maar ik kon niet zonder al die schreeuwende mensen. Ik was totaal geen oefendueltype."

'Bayern gaat de klus gewoon klaren'

Rest nog de vraag wie er kampioen wordt. "Voor mij is er helemaal geen titelstrijd. Bayern München gaat de klus gewoon klaren", meldt Cziommer.

Bij Dersch is het nog geen uitgemaakte zaak. "Het gat met Dortmund is vier punten, niet onmogelijk. Voor de coronatijd zou ik Bayern gezegd hebben. Nu start iedereen weer op nul. Blessures en mogelijke coronabesmettingen gaan wellicht nog een rol spelen de komende tijd. Afwachten dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl