Zo blijft de Bundesliga coronaproof: drie zones, deuren open, geen mascotte
Terwijl de eredivisie niet meer kan worden uitgespeeld, gaat zaterdag de bal weer rollen in de Bundesliga. Om 15.30 uur, het traditionele tijdstip voor wedstrijden in de hoogste Duitse voetbalklasse, beginnen in nagenoeg lege stadions vijf duels.
Maar zo normaal als het lijkt, zo bijzonder is de speelronde van dit weekeinde. De wereldwijde coronacrisis en de vele maatregelen om het virus in te dammen maken 'normaal' voetballen bijna onmogelijk.
Bijna, want met een ruim veertig pagina's tellend handvest als leidraad kan de competitie in Duitsland toch weer worden opgestart. Met zo min mogelijk mensen bij elkaar in de buurt en zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.
Drie zones, driehonderd mensen
Elk afzonderlijk stadion van de eerste en tweede Bundeliga is door de Duits voetbalbond DFB en de koepelorganisatie van de Bundesliga DFL opgedeeld in drie zones. Tot de binnenste cirkel behoren het veld, de dug-outs, de spelerstunnel en de kleedkamers. De tweede ring omvat de tribunes en de faciliteiten voor media en hulpdiensten.
De buitenste zone is het terrein rond het stadion, waar onder meer de televisiewagens staan.
In en rond het stadion mogen zich maximaal driehonderd mensen bevinden. En om onnodige groepsvorming zo veel mogelijk tegen te gaan, schrijft het handvest voor dat er maximaal honderd mensen tegelijkertijd in dezelfde zone mogen zijn.
Geen catering
De DFB en de DFL hebben per twee uur rond de wedstrijd bepaald hoeveel mensen in welke zone mogen zijn. Zo is het aantal ballenjongens beperkt tot vier en het aantal fotografen tot drie. Zij worden alleen tijdens de wedstrijd in het gebied rond het veld toegelaten.
Voor alle functies, van spelers (22 personen), wisselspelers (18), politieagenten (4) en journalisten (10) is bepaald waar ze wanneer mogen staan. Achter catering staat een nul, want in het stadion mag geen eten bereid worden. Koks moeten maaltijden buiten het stadion klaarmaken en ze in afgesloten verpakkingen vervoeren.
De herstart van de Bundesliga leidt tot uiteenlopende reacties. De Duitse politievakbond voorziet problemen:
Afstand houden wordt in het handvest bij herhaling als essentieel bestempeld. Ploegen wordt aangeraden in meerdere bussen te reizen, op de reservebank moeten enkele stoelen leeg blijven en wisselspelers moeten, indien mogelijk, op de tribune plaatsnemen.
Geen mascotte, geen teamfoto
Vanaf daar zien ze twee keer elf spelers na elkaar het veld oplopen. Mascottes en kinderen blijven thuis, teamfoto's worden niet gemaakt aangezien de fotografen achter de doelen en aan de rustige lange zijde (de zijde waar geen dug-outs staan) moeten blijven.
Iedereen die het stadion binnenkomt, moet een vragenlijst over de gezondheidstoestand invullen en de temperatuur laten opnemen.
Om, na de controles bij de poort, besmettingen tegen te gaan is het de bedoeling dat alle deuren zo veel mogelijk open blijven, om het aanraken van deurklinken te voorkomen. Ook moeten spelers alleen douchen, want ook via waterdamp zou het virus kunnen overspringen.
Mondkapje op de bank
De selecties en stafleden van de clubs verblijven momenteel in quarantaine. Aanvankelijk was besloten dat trainers tijdens wedstrijden een mondkapje zouden moeten dragen, maar die voorwaarde werd vrijdagavond door de DFL geschrapt. Een masker zou de trainer te veel beperken in zijn werk.
"Het is moeilijk te zeggen wat ons te wachten staat en hoe we ervoor staan. Maar ik heb er wel vertrouwen in", zei Bayer Leverkusen-trainer Peter Bosz eerder deze week.
Tot slot moeten ook alle medewerkers van televisiestations zich aan de maatregelen houden en dus staan in het handvest ook richtlijnen voor hen.
Technici, regisseurs en iedereen die verder in de regiewagens zit, krijgt dezelfde vragenlijst als de spelers. In de wagens moeten onder meer elke dag drie à vier keer alle ramen en deuren tegen elkaar worden opgezet.
En voor en na iedere aanraking van de apparatuur moeten de panelen gereinigd worden en wordt de medewerkers opgeroepen de handen te desinfecteren.
Dringend beroep
De DFB en de DFL roepen alle partijen met klem op zich aan alle richtlijnen te houden. "Het voetbal ligt nog meer onder een vergrootglas dan voorheen. We doen een dringend beroep op iedereen zich voorbeeldig te gedragen als het gaat om hygiëne."
"Alle maatregelen moeten ervoor zorgen dat op het veld geen verdere maatregelen nodig zijn."