Dick Advocaat ANP
Sport en corona

De profclubs leven deze maanden in grote onzekerheid. Het coronavirus houdt het Nederlands voetbal in een stevige wurggreep. Niet alleen de vraag 'wanneer kan er weer gevoetbald worden?', maar ook 'kunnen we ons hoofd wel boven water houden?' houdt de clubs bezig.

In de tussentijd schuiven de clubs de belangrijke beslissingen voor zich uit. De verbouwing van het stadion, maar ook de contracten voor volgend seizoen. En dus is er ook bij veel spelers en trainers grote onzekerheid over hun toekomst.

Vijf vragen die boven de markt blijven hangen nu het coronavirus de eredivisie heeft lamgelegd.

Dick Advocaat tekent bij

De cijfers van Dick Advocaat als trainer van Feyenoord liegen er niet om. Onder zijn leiding verloor de Rotterdamse ploeg geen enkele wedstrijd in de eredivisie (elf keer winst, drie keer gelijk) en werd na vier zeges, waarvan één na verlenging, de bekerfinale bereikt .

Dat Feyenoord dik tevreden is met de 72-jarige Hagenaar blijkt wel uit het feit dat Advocaat vandaag zijn verbintenis met de Rotterdamse club met een jaar heeft verlengd. dan ook graag nog een seizoen aan zich binden. Hoewel Feyenoord niet meldt onder welke voorwaarden Advocaat heeft bijgetekend is wel bekend dat de hoofdtrainer enkele nadrukkelijke wensen bij de clubleiding had neergelegd.

Zo zou Advocaat hebben aangedrongen op het aanblijven van aanvoerder Steven Berghuis en middenvelder Leroy Fer. Daarnaast heeft hij technisch directeur Frank Arnesen om twee versterkingen (twee middenvelders en een linkeraanvaller) gevraagd.

Is er onder Roger Schmidt nog plaats voor Ibrahim Afellay bij PSV?

Eén dag voordat de eredivisie werd stilgelegd, maakte PSV wereldkundig dat Roger Schmidt komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer is. De Duitser heeft momenteel alle tijd om na te denken over de samenstelling van zijn selectie. Een van de vraagstukken: wat te doen met de 34-jarige Ibrahim Afellay?

Ibrahim Afellay AFP

Mark van Bommel haalde de middenvelder in de zomer van 2019 terug bij de A-selectie van PSV. Van Bommel benoemde Afellay direct tot aanvoerder, hoewel hij verre van wedstrijdfit was. Het duurde dan ook nog maanden (tot 7 december tegen Fortuna Sittard) voordat Afellay zijn officiële, langverwachte rentree maakte.

De teller is tot de coronapauze blijven steken op slechts vier wedstrijden. PSV roemt de waardevolle inbreng van Afellay op het trainingsveld en heeft aangegeven met de middenvelder in gesprek te zijn over zijn toekomst.

Schmidt moet de doorslag geven, maar het is de vraag of hij zit te wachten op een speler die dit seizoen vooral buiten het veld belangrijk is geweest.

Komt er een einde aan de carrière van Klaas-Jan Huntelaar?

In 2017 keerde Klaas-Jan Huntelaar terug bij Ajax. De inmiddels 36-jarige goaltjesdief tekende een contract voor een jaar en dat werd in 2018 en 2019 steeds met een jaar verlengd. Ook deze zomer loopt de verbintenis van Huntelaar in Amsterdam dus weer af.

Huntelaar heeft zijn waarde, voornamelijk als invaller, tot nu toe ieder seizoen bewezen met 46 goals in alle competities. Hij houdt alle mogelijkheden open, zo liet hij eind maart optekenen in het Algemeen Dagblad. "Er spoken drie opties door mijn hoofd: stoppen, of door bij Ajax, of bij een andere club."

Vreugde bij de Ajacieden Klaas-Jan Huntelaar en Hakim Ziyech AFP

Huntelaar: "Als ik volgend seizoen ergens speel, dan wil ik echt een uitdaging voelen, een prestatie leveren, echt van waarde zijn. Een beetje meehobbelen, daar pas ik voor. Het moet geen bezigheidstherapie worden. Zodra dat gevoel me bekruipt, is het echt voorbij."

Keert Maurice Steijn terug als hoofdtrainer bij ADO?

Als de competitie nog wordt hervat, staat ADO Den Haag voor een zeer zware opgave. De club staat zeventiende, een plek die rechtstreekse degradatie betekent aan het einde van de rit. De frisse 'Engelse wind' heeft de club weinig geholpen. Stiekem hoopt men in Den Haag dan ook dat de bal dit seizoen niet meer gaat rollen en dat er niemand uit de eredivisie degradeert.

Hoe dan ook moet de clubleiding zich beraden op de trainerspositie voor komend seizoen. De Engelse coach Alan Pardew is in de winterstop aangesteld om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Op dat moment stond ADO twee punten achter de nummer zestien (een nacompetitieplek), maar inmiddels is dat gat gegroeid tot zeven punten.

Maurice Steijn coachte ADO Den Haag tussen 2011 en 2014 Pro Shots

Weinig hoopgevende statistieken voor Pardew, die tot het einde van het seizoen tekende. De weg ligt dan ook open voor een terugkeer van Maurice Steijn, die tussen 2011 en 2014 al trainer was in Den Haag.

Steijn, zonder club sinds zijn ontslag bij Al Wahda in oktober, paste in de winter nog voor een tussentijdse instap.

Krijgt het 'Hans de Koning-effect' een vervolg bij VVV?

De eerste wedstrijd verloor Hans de Koning als trainer van VVV, maar daarna bleef hij er zeven ongeslagen. De Limburgse club pakte sinds zijn komst in de winterstop dertien punten en werkte zich op van de zestiende naar de dertiende plek. Het 'Hans de Koning-effect' was duidelijk te merken in Venlo.

Hoewel de laatste wedstrijd voor de coronastop met 3-0 verloren ging bij FC Emmen, zijn ze bij VVV enthousiast over de werkwijze van de 60-jarige De Koning. Zijn contract loopt deze zomer af. Maar hoe staat de club er voor na de crisis?

Hans de Koning is blij met de 1-0 zege van VVV op Heracles Pro Shots

Als het aan De Koning zelf ligt, tekent hij voor een langer verblijf. Dit was namelijk zijn antwoord op de vraag of hij zijn laatste wedstrijd voor VVV al achter de rug had: "Ik hoop het niet, zeg. Het zou mooi zijn als mijn periode bij VVV nog een vervolg krijgt. Het is een hartstikke mooi cluppie, eerlijk waar."

STER reclame