1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Voetbal

Voetballers willen voetballen, als het kan ook in Eindhoven

Of en hoe de eredivisie wordt uitgespeeld, is nog altijd onduidelijk. Afgelopen week voerde de KNVB overleg met alle profclubs, komende week zullen die gesprekken een vervolg krijgen.

Als het aan PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen ligt, wordt de competitie afgemaakt, mits dat veilig kan. Van Polen maakt deel uit van de centrale spelersraad van spelersvakbond VVCS. "Als voetballer wil je voetballen. We willen duidelijkheid, maar snappen dat de KNVB dat niet kan geven."

Vermeulen laakt opmerkingen Jorritsma

Als de eredivisie wordt hervat, zal PSV niet in Eindhoven kunnen spelen. Burgemeester John Jorritsma heeft op dat punt weinig aan de verbeelding overgelaten. Eerder in de week heeft Jorritsma nadrukkelijk gesteld dat hij PSV in de zomermaanden geen toestemming zal verlenen om wedstrijden in Eindhoven te spelen. "De KNVB zou moeten erkennen dat voetbal ondergeschikt is aan deze verschrikkelijke situatie", zei Jorritsma.

NOS-commentator Arno Vermeulen snapt niets van de houding van Jorritsma. "Hij loopt voor de muziek uit, want het kabinet laat op 21 april weten wat de nieuwe richtlijnen zijn. Jorritsma doet net of de voetballerij zich helemaal niets aantrekt van wat er bij het RIVM wordt besloten, terwijl de KNVB voortdurend daaraan refereert."

Vermeulen laakt houding burgemeester Eindhoven: 'Hij loopt voor de muziek uit'

"Jorritsma heeft zich gestoord aan de inzet van KNVB om verder te voetballen", vervolgt Vermeulen. "Dat is het begin van zijn ergernis geweest. Dat kan, maar de KNVB had drie scenario's opgesteld waarvan dit er één is. Blijkbaar vindt hij dat er overleg had moeten zijn met de burgemeesters."

Van Polen sluit zich daarbij aan. "Ik vind ook dat hij op de zaken vooruitloopt. Als het mag en het kan, waarom dan bij voorbaat al zeggen dat het uitgesloten is dat je in Eindhoven gaat voetballen?"

Toon

Over de toon van zijn betoog in de uitzending van gisteren wil Vermeulen nog wel wat kwijt: "Door mijn eerste zinnen klonk mijn kritiek als een persoonlijke aanval op Jorritsma. Dat was niet mijn bedoeling. Want - net als hij - realiseer ik me heel goed dat er op dit moment veel belangrijker zaken zijn dan voetbal. Maar dit ging over scenario's voor het moment dat het weer wel veilig is om te sporten en daarin vaart deze burgemeester - tegen alle afspraken in - zijn eigen koers. En dus vond ik dat hij voor zijn beurt had gesproken en onterechte verwijten maakte."

In de uitzending sprak Herman van der Zandt op afstand met Esther Vergeer, Churandy Martina en Gertjan Verbeek en Jeffrey Bruma. Bekijk de vier interviews hieronder.

  • Chef de mission Vergeer: 'Op scan is goed te zien dat chemokuren aanslaan'
  • Ook nu blijft Martina lachen: 'Gewoon die goeie dinges denken'
  • Verbeek terug in Nederland: 'Vliegtuigen zaten vol, wat nou corona?'
  • Bruma traint met Wolfsburg: 'Uitkijken, maar lekker om er even uit te zijn'

Op Eerste Paasdag had de wielerklassieker Parijs-Roubaix gereden moeten worden, maar ook 'De Hel van het Noorden' heeft niet kunnen ontsnappen aan de coronacrisis. In 2001 was Servais Knaven de sterkste op de Noord-Franse kasseien en de roem die daarmee gepaard gaat, ervaart hij nog regelmatig. "Er zijn altijd wel mensen die er nog over beginnen, zeker op de dag zelf", zegt hij aan tafel bij presentator Jeroen Stomphorst.

Knaven is sinds 2011 ploegleider bij Ineos (voorheen Sky), de formatie van Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal, afgelopen jaar winnaar van de Tour de France. Wanneer er weer gekoerst kan worden, en of de Ronde van Frankrijk doorgang kan vinden, is volgens Knaven koffiedik kijken. "We hopen het allemaal, maar het is heel lastig."

Knaven: 'Denk niet dat andere koersen zomaar buigen voor de Tour'

De start van de Ronde van Frankrijk staat nog altijd gepland voor eind juni, maar er zijn geruchten dat de koers enkele weken later zal beginnen. In dat geval zouden andere wedstrijden moeten wijken.

"Ik denk dat andere koersen niet zomaar zullen buigen voor de Tour, maar ploegen en hun sponsoren hebben daar wel heel veel belang bij. Het is heel belangrijk voor iedereen, maar laten we eerst maar hopen dat de organisatoren, de UCI en de ASO, een kalender kunnen maken."

Ook boksster Nouchka Fontijn was te gast in de studio. Ze heeft zich nog niet geplaatst voor de Spelen, maar is vastberaden Tokio te halen in 2021:

Fontijn heeft nog geen ticket, maar genoeg motivatie voor Spelen in 2021

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl