Een kopduel tussen PSV'er Denzel Dumfries en Vitesse-speler Danilho Doekhi Pro Shots
Sport en corona

Het wordt vandaag - en niet voor het eerst in deze coronacrisis - een spannende dag voor het Nederlandse voetbal. Het kabinet maakt vanavond bekend in hoeverre de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld en of er de komende maanden nog uitzicht is op voetbal. Bovendien is er vanmiddag een videoconferentie van de UEFA met de KNVB en alle andere aangesloten voetbalbonden.

En dus komt er wellicht een antwoord op de vraag: is het Nederlandse voetbalseizoen 2019/2020 voorbij of is er nog hoop?

Verlenging verbod op evenementen

Om 19.00 uur praat premier Mark Rutte in een persconferentie het land bij over de besluiten van het kabinet. Voor de voetbalwereld is van belang of er duidelijkheid komt over het verbod op evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zoals wedstrijden in het betaald voetbal. Die zijn nu nog tot 1 juni verboden.

Burgemeesters van verschillende grote steden hebben er bij het kabinet op aangedrongen om dat verbod te verlengen tot zeker 1 september. De KNVB zou zich volgens de burgemeesters moeten richten op het nieuwe seizoen, bijvoorbeeld door plannen te maken voor coronaproof voetbal.

Nieuwsuur maakte maandagavond bekend dat het kabinet waarschijnlijk de oproep van de burgemeesters zal overnemen; de hele zomer geen grote evenementen, geen festivals en volle voetbalstadions.

Gaat het kabinet inderdaad mee met de oproep van de burgemeesters, dan gaat er hoogstwaarschijnlijk een streep door dit seizoen van de eredivisie en de eerste divisie. Clubs als Ajax, AZ en PSV hebben in een eerder stadium al laten weten dat ze dit een prima idee vinden.

Maar het woord is eerst aan premier Rutte, die vorige week voorzichtig opperde dat hij hoopt vandaag meer te kunnen zeggen over een eventuele verlenging van het verbod op grote evenementen.

Videoconferentie met UEFA

Voordat de top van de KNVB gespannen voor de televisie plaatsneemt, is er vanmiddag eerst nog een videoconferentie met de UEFA en alle andere aangesloten Europese voetbalbonden. Namens de KNVB praten secretaris-generaal Gijs de Jong, bondsvoorzitter Just Spee en directeur betaald voetbal Eric Gudde mee.

Besluiten zullen er tijdens de videobijeenkomst niet worden genomen: het gaat vooral om het stellen en beantwoorden van vragen en het uitwisselen van informatie.

Knopen worden er vermoedelijk aanstaande donderdag doorgehakt, als het uitvoerend comité van de UEFA vergadert over de (nabije) toekomst van het Europese voetbal.

Eric Gudde (links) en Gijs de Jong (rechts) tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA en 54 andere aangesloten voetbalbonden ANP

De Europese voetbalbond wil graag dat de nationale competities worden afgemaakt en heeft de agenda daarvoor de komende maanden vrijgemaakt. Zo is het EK voetbal verplaatst naar volgend jaar en zijn de Champions en Europa League voorlopig op pauze gezet.

Ceferin: '3 augustus geen deadline'

De UEFA ziet het liefst dat de competities op uiterlijk 3 augustus zijn afgesloten, maar een harde deadline is er niet, liet voorzitter Aleksander Ceferin maandag weten.

"We onderzoeken diverse opties, waarbij we wel rekening houden met de start van het volgende seizoen", zei Ceferin in de Italiaanse krant Corriere della Sera. "Het wordt wel heel moeilijk om een seizoen in september of zelfs oktober nog uit te spelen. Dat zou heel veel impact hebben op de speelkalender voor 2020/2021."

Uiteraard benadrukte Ceferin dat gezondheid voor alles gaat. "Voetballen in lege stadions is altijd nog beter dan helemaal niet voetballen."

Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA ANP

Maar helemaal niet voetballen blijft toch echt een serieuze optie, bijvoorbeeld in België en Schotland. In veel andere landen lijken bonden en clubs er nog niet aan te durven denken, vooral gezien de enorme financiële gevolgen.

Vanavond na de persconferentie weten we waarschijnlijk meer. Is er nog een sprankje hoop op voetbal in Nederland, in lege stadions? Of komt er echt een einde aan de competitie en kan de discussie beginnen over de gevolgen voor titels, promotie, degradatie en Europese tickets? Het woord is om 19.00 uur aan de premier.

STER reclame