Kopstukken van Caloh Wagoh tijdens een zitting
NOS NieuwsAangepast

OM: Ridouan Taghi achter 9 moordopdrachten aan Caloh Wagoh

Ridouan Taghi heeft volgens het OM negen moorden 'besteld' bij motorclub Caloh Wagoh. Drie mensen zijn daadwerkelijk gedood. Dat maakte het OM vanochtend bekend in een pro-formazitting in het proces tegen leden van de motorclub. Justitie trekt deze conclusie uit chatgesprekken tussen leden van de motorclub en verklaringen van kroongetuige Tony de G.

In het Caloh Wagoh-proces staan zestien kopstukken en leden van de motorclub terecht. De groep zou, in wisselende samenstelling, moorden hebben gepleegd voor meerdere opdrachtgevers. Het proces draait inmiddels om elf moordopdrachten, waarvan er vijf zijn gelukt.

In deze special kun je aanklikken wie volgens het OM de slachtoffers en doelwitten waren van de liquidaties. Ook lees je meer over het verband tussen Taghi en Caloh Wagoh, zo was hij volgens de kroongetuige de persoon die het meest betaalde voor moordopdrachten:

'Murder on demand'

Volgens het OM waren de meeste opdrachten dus afkomstig van Taghi. Uit chatgesprekken zou blijken dat Taghi de lakens uitdeelde en dat Caloh Wagoh op professionele wijze "dood op bestelling op afstand" aanbood. "De vergelijking met grote commerciële partijen die adverteren met on demand services dringt zich op; het is murder on demand", aldus de officier van justitie.

Taghi was tot voor kort de meest gezochte verdachte van ons land. In december werd hij opgepakt in Dubai en al snel overgedragen aan Nederland. Hij wordt verdacht van meerdere liquidaties en het OM houdt er ook rekening mee dat hij achter de moord op advocaat Derk Wiersum zit.

Taghi komt niet

Taghi wordt vooralsnog zelf niet vervolgd in het Caloh Wagoh-proces, hij staat terecht in het zogenoemde Marengo-proces, dat volgende week verdergaat. Op 6 maart zou Taghi zelf voor het eerst voor de rechter verschijnen, maar zijn advocaat Inez Weski heeft laten weten dat hij die dag niet aanwezig zal zijn.

Andere verdachten in hetzelfde proces moeten op 27 en 28 februari voorkomen, maar om veiligheidsredenen heeft Taghi een eigen zittingsdag. Taghi is het daar niet mee eens en wil niet los van zijn medeverdachten voor de rechter staan.

Tv-presentator

Een van de verdachten in het Caloh Wagoh-proces, mede-oprichter Delano R., werkte mee aan een televisieprogramma van RTL ten tijde van zijn arrestatie in 2018. Dat meldde NRC vandaag. Hij was door producent Vice Studios ingehuurd om het programma Nieuwe penoze te presenteren.

In het programma zou hij laten zien hoe makkelijk jongeren in Nederland verstrikt kunnen raken in de georganiseerde misdaad. Toen hij werd opgepakt is het project meteen stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl