ANP
NOS NieuwsAangepast

Veronderstelde handlanger Taghi werkte aan programma voor RTL

Een van de mannen die ervan worden verdacht moorden te hebben georganiseerd voor Ridouan Taghi werkte aan een televisieprogramma voor RTL/Videoland, toen hij eind 2018 werd gearresteerd. Het is de mede-oprichter van motorclub Caloh Wagoh en de Haagse bende Crips, Delano R., meldt NRC. Hij verschijnt vandaag met een aantal andere verdachten voor de rechter in de extra beveiligde rechtbank Schiphol, bij de voorbereidende zittingen van het liquidatieproces rond de motorclub.

R. wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de onderwereld en pogingen daartoe. Hij was door producent Vice Studios ingehuurd om het programma Nieuwe penoze te presenteren, zo bevestigen RTL en Vice Studios tegenover de krant. Dat project kreeg 25.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

R. zou in het programma laten zien hoe makkelijk jongeren in Nederland verstrikt kunnen raken in de georganiseerde misdaad, zeggen betrokkenen. Toen hij werd opgepakt is het project meteen stilgelegd. R. was eerder al de hoofdpersoon in de documentaire Crips, strapped 'n strong over het gewelddadige leven van de Haagse gang.

Gearchiveerde chats

Zomer 2018 werden leden van Caloh Wagoh al in verband gebracht met een liquidatie en aanslagen op de redacties van De Telegraaf en Panorama.

Delano R. zou via een goed beveiligde smartphone rechtstreeks contact hebben gehad met Ridouan Taghi, die vorig jaar door Dubai werd uitgezet naar Nederland en die begin volgende maand in een ander proces voor de rechter staat op verdenking van onder meer betrokkenheid bij vijf moorden.

Bij R.'s aanhouding zijn ook foto's en video's gevonden van de gesprekken met Taghi. Zijn eigen verklaring was dat hij die had opgeslagen voor een tv-programma. Hij zou een productiebedrijf hebben en zaken hebben willen doen met grote partijen als Netflix.

Vice Studios wijst er in een verklaring op dat er niet is aangezet tot criminele activiteiten of het archiveren van chats. "Wij zijn niet bekend met de inhoud hiervan."

Deze graphic laat R.'s veronderstelde plek in de groep rond Ridouan Taghi zien .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl