Politieteam bij een van de huizen van de verdachten
NOS Nieuws

Caloh Wagoh 'hybride tussen een streetgang en een motorclub'

Naast de twee arrestaties van vanochtend heeft de politie nog vijf verdachten opgepakt in de grote actie tegen motorclub Caloh Wagoh. Op veertig plekken in het land zijn huizen doorzocht om bewijs te verzamelen waarmee justitie wil aantonen dat de groep een criminele organisatie is. Agenten hebben telefoons, laptops, voertuigen, vuurwapens, en drugs in beslag genomen.

Caloh Wagoh is een relatief jonge motorbende, of outlaw motorcycle gang, zoals de politie hem noemt. De club bestaat iets meer dan twee jaar en is een fusie van de Haagse bende De Crips, naar Amerikaans voorbeeld van de zeer gewelddadige The Crips, en motorclub Trailer Trash.

Dat maakt dat de groep iets anders is dan andere clubs, zegt Robby Roks, universitair docent criminologie aan de Erasmus Universiteit. "Het is een soort hybride tussen een streetgang en een motorclub, ze combineren het beide in hun patches en hesjes, maar je ziet het ook ook in de hand signs die we kennen van streetgangs."

Keylow

Roks deed uitgebreid onderzoek naar De Crips en kent daardoor ook veel leden uit Caloh Wagoh. Hij zegt dat de groep niet uit een homogene groep bestaat. "Het zijn Antillianen, Surinamers, maar ook Marokkaanse en Turkse Nederlanders." Het past volgens hem in een trend die al langer gaande is, ook bij andere clubs. "In het algemeen zijn die groeperingen niet meer langs etnische lijnen georganiseerd."

De politie pakte vanochtend in alle vroegte twee kopstukken van de club op, de 70-jarige Greg R. en naar verluidt de 48-jarige Keylow. Hij was de voorman van De Crips in Nederland en kwam in het verleden meermaals in de publiciteit.

Zo zat hij in 2005 aan de tafel bij de Wereld Draait Door, zat hij in reportages van EenVandaag en de Nieuwe Revu en werkte hij mee aan een BNN-documentaire en een boek over zijn bende.

'Charismatische man'

Ook hielp hij Roks bij zijn promotieonderzoek over motorbendes van 2004 tot 2016. "Hij is de man geweest waar ik het eerst mee in contact kwam. Hij heeft me geïntroduceerd bij andere mensen en stond garant voor me."

"Hij was benaderbaar. Het is een charismatische man, die mensen aan zich weet te binden. Hij heeft me veel geleerd over criminaliteit en de mechanismen daarachter; hoe dat gaat op straat."

Keylow (rechts) aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in 2005

Roks zegt dat hij niets weet over de zware criminaliteit, zoals liquidaties en beschieting van het Panoramagebouw, waar leden van de groep nu van verdacht worden, maar vertelt dat kleinere vergrijpen openlijk werden toegegeven. "Daar heb ik ook over gepubliceerd. Ze spraken openhartig over de criminele activiteiten, maar dit soort zware activiteiten kreeg ik nooit zicht op. Daar zeiden ze helemaal niets over."

Dat de bende van Keylow zoveel in de media kwam is geen toeval, zegt hij. "Het was ook een stukje werving. Het heeft ze toentertijd criminele opdrachten opgeleverd, naamsbekendheid. Ze werden ineens breder dan Den Haag. En er waren mensen die bijvoorbeeld de documentaire zagen en die het interessant vonden om erbij te horen."

Imago

De universitair docent vraagt zich dan ook af of de enorme politie-inzet een negatief effect zal hebben voor het imago. "Het zou natuurlijk tot een terugloop in leden kunnen leiden, als de criminele activiteiten bemoeilijkt worden. Maar aan andere andere kant: voor de reputatie van de groep kan het natuurlijk wel goed zijn, dat ze denken: wij hebben mooi maar een politiemacht van 800 man op de been weten te brengen."

Onder meer in Den Haag waren er vanmorgen invallen van de politie:

Politie valt onder meer woningen in Den Haag binnen

Hoewel politie en justitie zo veel mogelijk bewijsmateriaal proberen te verzamelen tegen Caloh Wagoh staat het proces nog maar aan het begin. Eerdere zaken tegen Hells Angels, Satudarah en Bandidos lieten zien dat justitie een lange adem nodig heeft. En dat is een risico, zegt Roks. "Als het niet tot veroordeling zou komen, dan heb je zo groot uitgepakt. Dan sterkt het de groep in de macht die ze voelen."

In 2013 werden zeven leden van De Crips ook opgepakt met veel publiciteit, weet Roks. "Dat werd breed uitgemeten. Er ging een arrestatieteam mee en toenmalig burgemeester Opstelten was erbij. Maar het grootste deel van die mannen stond binnen een week weer buiten. Dan wordt zo'n arrestatie daarna in de groep toch iets anders beleefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl