NOS Voetbal

De Boer geeft duidelijkheid: 'De Ligt niet bij selectie, Stekelenburg eerste keeper'

De Boer geeft duidelijkheid: 'De Ligt niet bij selectie, Stekelenburg eerste keeper

Frank de Boer heeft zaterdagmiddag duidelijkheid gegeven over zijn plannen voor zondag als Oranje aantreedt tegen Oekraïne. "Matthijs de Ligt zit niet bij selectie. Maarten Stekelenburg is onze eerste keeper."

De Ligt liep een week geleden, bij het trainingskamp in het Portugese Faro, een blessure aan zijn lies op en trainde vervolgens niet meer volledig met de groep mee. De 21-jarige centrale verdediger schatte afgelopen donderdag zijn kansen om de eerste EK-wedstrijd te halen op 60 procent.

Nu is dus duidelijk dat de Juventus-verdediger niet in actie zal komen zondagavond. "Hopelijk duurt het toernooi nog lang voor ons en dan gaan we hem nog keihard nodig hebben. Als het de finale was, hadden we hem waarschijnlijk wel opgesteld, maar nu gaan we geen onnodig risico nemen", legt De Boer uit.

Oranje de dag voor Oekraïne: lachen om vliegtuigje en balen om De Ligt

De Boer moest een nieuwe eerste keeper kiezen omdat hij Jasper Cillessen vanwege een corona-besmetting thuisliet. "Het is een moeilijke keuze geweest ", zei bondscoach De Boer op zijn laatste persconferentie voor de eerste wedstrijd van Oranje zondag op het EK tegen Oekraïne. "Alle respect voor Tim, maar ik heb voor Maarten gekozen."

De 38-jarige Stekelenburg is de oudste speler op dit EK. Hij maakte al deel uit van de selectie van Oranje voor het EK van 2004 in Portugal. De geboren Haarlemmer leek in 2016 zijn laatste interland te hebben gespeeld.

Stekelenburg kwam in het voorjaar echter weer in beeld bij De Boer toen hij bij Ajax de geschorste André Onana moest vervangen. De keeper uit Kameroen werd in februari geschorst na een positieve dopingtest. Stekelenburg kreeg van De Boer de voorkeur boven talenten als Justin Bijlow en Joël Drommel.

Bekijk hieronder in de carrousel een interview met Georginio Wijnaldum, over Oranje en zijn transfer naar Paris Saint-Germain:

De spelers van het Nederlands elftal gaan voor alle duels op het EK niet door de knieën als protest tegen racisme. "We hebben het daar wel over gehad", zei aanvoerder Georginio Wijnaldum. "Maar we hebben besloten om dit niet te doen. We proberen het op een andere manier onder de aandacht te brengen."

"Eigenlijk zijn alleen de spelers die in Engeland spelen dit gewend", zei Wijnaldum, die Liverpool verlaat voor Paris Saint-Germain. "Het was best lastig, want wij willen ook een bijdrage leveren aan deze discussie. Maar we zijn met de KNVB ook al een project tegen racisme gestart."

De spelers van de nationale ploeg van Engeland hebben besloten om wél voorafgaand aan hun EK-duels te knielen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl