EK voetbal
Herstel De Ligt wordt een race tegen de klok: 'Wedstrijdfit ben ik sowieso'

Matthijs de Ligt acht het niet uitgesloten dat hij zondagavond aan de aftrap verschijnt bij het Nederlands elftal voor het EK-duel met Oekraïne, al bekent de centrale verdediger wel dat het een race tegen de klok gaat worden.

"Afwachten hoe het op de dag zelf voelt", zegt De Ligt, die zaterdag een blessure aan zijn lies opliep tijdens de training. "Zondag is zeker wel mijn doel."

De 21-jarige De Ligt heeft inmiddels de training hervat, maar was nog niet in staat de groepstraining volledig mee te doen. Woensdag werkte hij, na een halfuur met de selectie te hebben getraind, verder een individueel programma af.

De Ligt voelt zich goed

"Het is fiftyfifty", zegt De Ligt over zijn speelkansen. "Maar ik voel me goed. Laten we zeggen 60 procent kans dat ik het haal."

"Ik heb een deel al met de groep meegetraind", bekijkt de centrale verdediger van Juventus het positief. "Zondag is wel mijn doel."

Matthijs de Ligt tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal op de KNVB Campus ANP

De Ligt proeft een positieve sfeer binnen de selectie, vertrouwt erop dat de ingrediënten aanwezig zijn om ver in het toernooi te komen. Over zijn eigen aandeel daarin maakt hij zich geen zorgen, ook al mist hij nu een deel van de voorbereiding.

Geen zorgen om wedstrijdritme

"Ik heb de laatste vijftien wedstrijden met Juventus allemaal gespeeld, dus wedstrijdritme heb ik sowieso", aldus De Ligt. Het gaat om de pijn die ik nu voel. Die is al dusdanig afgenomen dat ik er vertrouwen in heb dat ik zondag mee kan doen."

Het wegvallen van De Ligt zou een grote aderlating zijn voor bondscoach Frank de Boer, want met keeper Jasper Cillessen en aanvoerder Virgil van Dijk ontbreken er tijdens het toernooi al twee basiskrachten in de achterste linie.

De Ligt positief over Oranje: 'We gaan voor elkaar door het vuur'

Jurriën Timber is de meest logische vervanger van De Ligt, mocht die toch niet op tijd fit zijn. De Ajacied vormde zondag in de oefenwedstrijd tegen Georgië (3-0), in een 5-3-2-systeem, het centrum van de verdediging samen met Stefan de Vrij en Daley Blind.

"Ik heb hem vaak zien spelen bij Ajax", aldus De Ligt over Timber. "Dat was wel vaak in een defensie van vier man, als rechter centrale verdediger of als rechtsback. Daar kon je al zien dat zijn technische basis goed is."

Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal ANP

"Dat zie je ook in de wedstrijden", vervolgt De Ligt. "Hij is rustig aan de bal en zoekt de juiste en voetballende oplossingen. Ook verdedigend staat hij zijn mannetje. De laatste twee duels heeft hij het uitstekend gedaan. Hij heeft aan de bondscoach laten zien dat hij op dit niveau kan spelen."

De wedstrijd tussen Nederland en Oekraïne begint zondag om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena, waar 16.000 toeschouwers aanwezig mogen zijn.

STER reclame