Rafael van der Vaart
NOS Voetbal

Van der Vaart roept op: 'Géén 5-3-2! Anders moeten we het niet eens uitzenden'

Met een klinkende 3-0 zege van Italië op Turkije, is het EK van 2020 dan toch eindelijk begonnen. Voor het Nederlands elftal start het toernooi zondag pas, met de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. Tot die tijd zal de opstelling voer zijn voor een hevige discussie. En die discussie begon al tijdens de eerste uitzending van Studio Europa.

Oud-internationals Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder waren verdeeld in hun opvattingen. Sneijder keek naar de kwaliteiten van de selectie van bondscoach Frank de Boer en oordeelde: "Je hebt geen sterke buitenspelers. Dus 5-3-2."

Daar was zijn voormalige concurrent op het middenveld van Oranje het niet mee eens. "Met vijf verdedigers tegen Oekraïne, Oostenrijk en Macedonië? Nee, dan moet je het niet eens uitzenden."

'Als Oranje met 5-3-2 speelt tegen Macedonië, zou ik het niet eens uitzenden'

Van der Vaart noemde zijn ideale opstelling. "Ik ga voor een 4-3-3. En een keeper uiteraard, Stekelenburg. Iedereen in Nederland is bekend met dat systeem. En we hebben allemaal gezien: dat 5-3-2, dat werkt niet echt."

In de verdediging zet de 109-voudig international deze vier spelers, van rechts naar links: Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Owen Wijndal. "Nee, geen Stefan de Vrij. In mijn ogen is De Ligt beter. Wijndal op links, omdat hij zich goed heeft ontwikkeld. Hij gaat het doen."

Op het middenveld: "Frenkie de Jong in de punt naar achteren. Om hem draait alles. Daarnaast Georginio Wijnaldum als rechtshalf en Ryan Gravenberch op links. Hij heeft eigenlijk alles als middenvelder. Kan voetballen, heeft power, gaat heen en weer."

Wesley Sneijder

In de aanval houdt Van der Vaart een pleidooi voor Steven Berghuis, naast Wout Weghorst en Memphis Depay. "Ik vind Berghuis de meest creatieve speler. En als we 5-3-2 gaan spelen, is er geen plek voor hem. Depay op links, maar hij mag overal lopen, hij is onze beste speler. En Weghorst heeft zoveel karakter. Ik ben blij met zo'n speler."

'5-3-2 met Malen'

Sneijder, 134-voudig international: "Ik zou daar niet voor kiezen. Qua creativiteit van Berghuis snap ik het. Alleen denk ik dat hij op dit niveau nog iets tekort komt daarvoor. Ik zou wel voor 5-3-2 kiezen. Of 3-5-2, hoe je het noemen wil. Met de backs die opkomen en Frenkie meer met de punt naar voren. En ik zou met Donyell Malen en Depay voorop spelen."

Aan de vooravond van het EK voetbal blikten Marco van Basten, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart gezamenlijk terug op eerdere toernooien en dan met name de sfeer. Van der Vaart zou niet graag in Zeist vertoeven, waar Oranje nu verblijft.

Sneijder en Van der Vaart: '2006 was echt verschrikkelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl