Winnaar Nobelprijs voor de Vrede: 'Jongeren moeten strijden tegen kernwapens'
Jongeren moeten de strijd aangaan voor een wereld zonder kernwapens, nu die wapens vele malen krachtiger zijn dan in het verleden. Dat zei de 92-jarige Terumi Tanaka, een van de voorzitters van de Japanse anti-kernwapenorganisatie Nihon Hidankyo, bij de feestelijke uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo.
Tanaka hield de traditionele Nobelprijstoespraak tijdens de officiële ceremonie in het stadhuis van de Noorse hoofdstad, voor zo'n 1000 aanwezigen, onder wie het Noorse koningspaar. Zijn organisatie van overlevenden van de atoomaanvallen in 1945 op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, won dit jaar de belangrijkste Nobelprijs.
"Iedereen van jullie kan op elk moment slachtoffer of dader worden", vertelde Tanaka zijn publiek. "Over tien jaar zijn er misschien nog maar een handvol van ons die getuigenissen kunnen afleggen als overlevenden uit de eerste hand. Ik hoop dat de volgende generatie manieren vindt om voort te bouwen op onze inspanningen en de beweging nog verder te ontwikkelen."
Nihon Hidankyo voert campagne voor een wereld zonder kernwapens met behulp van getuigenverklaringen. De gemiddelde leeftijd van de overlevenden van de atoombommen in Japan is nu 85, zei Tanaka.
Poetin ziet gevaar niet
De drie voorzitters van Nihon Hidankyo zijn al enkele dagen in Oslo en lieten daar gisteren van zich horen. Ze zeiden dat de Russische president Poetin het gevaar van kernwapens niet lijkt te begrijpen. "Nucleaire wapens moeten nooit worden gebruikt", zei Terumi Tanaka, die op 13-jarige leeftijd de kernaanval op Nagasaki overleefde.
De Amerikaanse luchtmacht gooide in augustus 1945 atoombommen af op de steden Hiroshima en Nagasaki, om Japan tot overgave te dwingen in de Tweede Wereldoorlog. In Hiroshima kostte dat het leven aan ongeveer 140.000 mensen. In Nagasaki vielen enkele dagen later zo'n 74.000 doden. Door stralingsziekte en kanker kwamen daar later nog honderdduizenden slachtoffers bij.
Poetin paste onlangs de Russische nucleaire doctrine aan en verlaagde daarmee de drempel voor de inzet van kernwapens. Nihon Hidankyo bestaat sinds 1956 en zet zich in voor een wereld zonder kernwapens.
Drie voorzitters van Nihon Hidankyo kregen een gouden medaille en diploma uitgereikt:
Zoals altijd worden op 10 december alle Nobelprijzen uitgereikt. Een paar uur na de uitreiking in Oslo kregen tien wetenschappers en een schrijfster in de concertzaal van Stockholm hun onderscheiding uit handen van de Zweedse koning Carl Gustaf.
De Zuid-Koreaanse Han Kang kreeg de Nobelprijs voor Literatuur en was de enige vrouw onder de winnaars van dit jaar. De schrijfster van 54 brak in 2007 internationaal door met haar boek De vegetariër. Ze kreeg de prijs "voor haar intense poëtische proza dat historische trauma's confronteert en de kwetsbaarheid van het menselijk leven onthult", oordeelde de Nobel-organisatie.
- Nobelprijs voor de Vrede voor Japanse anti-kernwapenorganisatie
- Nobelprijs Economie voor onderzoek naar verschillen in welvaart tussen landen
- Nobelprijs Geneeskunde voor ontdekking van essentiële rol microRNA
- Nobelprijs voor Natuurkunde voor grondleggers AI
- Nobelprijs voor Scheikunde toegekend voor twee baanbrekende eiwitonderzoeken