NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs Economie voor onderzoek naar verschillen in welvaart tussen landen

De Nobelprijs voor Economie gaat dit jaar naar de Turks-Amerikaanse Daron Acemoglu, de Brits-Amerikaanse Simon Johnson en de Brit James A. Robinson. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar hoe het verschil in welvaart tussen landen ontstaat.

De drie deden onderzoek naar hoe instituties zich vormen in een land en hoe die instituties vervolgens de ontwikkeling van de rijkdom van een land beïnvloeden.

Ze beargumenteren op basis van hun onderzoeken onder meer dat je voor economische groei in een land vaak politieke stabiliteit nodig hebt.

"Het verminderen van de grote inkomensverschillen tussen landen is een van de grootste uitdagingen van onze tijd", zegt Jakob Svensson, voorzitter van het Nobelcomité voor Economie. "De prijswinnaars hebben laten zien hoe belangrijk maatschappelijke instituties zijn om dit te bereiken."

Noord- en Zuid-Korea

Acemoglu en Johnson schreven samen in 2012 het populairwetenschappelijke boek Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. Daarin hebben ze het bijvoorbeeld over de verschillen tussen Zuid- en Noord-Korea.

"In Zuid-Korea legt de overheid verantwoording af aan de burgers en heeft de bevolking volop economische kansen; het land is zeer welvarend", aldus de Nederlandse uitgever bij het verschijnen van dat boek. "Noord-Korea wordt dictatoriaal geregeerd en kent al tientallen jaren onderdrukking en hongersnood."

Alle drie de winnaars zijn verbonden aan Amerikaanse universiteiten, Acemoglu en Johnson aan het Massachusetts Institute of Technology en Robinson aan de University of Chicago.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl