Nobelprijs voor de Vrede voor Japanse anti-kernwapenorganisatie
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Nihon Hidankyo, een Japanse organisatie van mensen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki hebben overleefd.
De beweging ontvangt de prijs voor "de inspanningen om een wereld zonder kernwapens te verwezenlijken en voor het door middel van getuigenverklaringen aantonen dat kernwapens nooit meer mogen worden gebruikt", schrijft het Nobelprijscomité.
In deze video zie je meer over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki:
De overlevenden uit Nagasaki en Hiroshima, ook bekend als hibakusha, hebben op basis van hun eigen ervaringen educatieve campagnes opgezet waarin ze waarschuwen voor de verspreiding en het gebruik van kernwapens.
De organisatie Nihon Hidankyo heeft duizenden getuigenverklaringen aangeleverd, maar ook resoluties uitgebracht en jaarlijkse delegaties naar de Verenigde Naties en diverse vredesconferenties gestuurd "om de wereld te herinneren aan de dringende noodzaak van nucleaire ontwapening", schrijft het comité.
Het Nobelprijscomité wijst erop dat de hibakusha over een aantal jaar niet langer onder ons zijn "als getuigen van de geschiedenis". Maar dan zullen nieuwe generaties in Japan de ervaring en de boodschap van de getuigen blijven overbrengen, is het idee. Over de hele wereld worden mensen daarvoor opgeleid.
Het Nobelprijscomité schrijft dat het goed is om te blijven herinneren wat kernwapens zijn: "de meest vernietigende wapens die de wereld ooit heeft gekend". Daarbij wordt verwezen naar hoe de landen die kernwapens bezitten hun wapens aan het moderniseren zijn en hun arsenaal vergroten. "Nieuwe landen lijken zich voor te bereiden om kernwapens te verkrijgen en er wordt gedreigd om ze in te zetten in voortdurende oorlogen", klinkt het. Dergelijke dreigementen zijn bijvoorbeeld geuit door Rusland en Noord-Korea.
De Nobelprijs voor de Vrede wordt sinds 1901 uitgereikt aan mensen of organisaties die, in de woorden van naamgever Alfred Nobel, een bijdrage hebben geleverd aan de "verbroedering van naties" en het tot stand brengen van vrede.
Er is een geldbedrag aan verbonden van omgerekend 950.000 euro. De uitreiking ervan is ieder jaar op 10 december, de sterfdag van Nobel.
Vorig jaar ging de vredesprijs naar Narges Mohammadi voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran. Eerder ging de onderscheiding naar onder anderen Nelson Mandela, Martin Luther King Jr., Moeder Teresa en de Europese Unie.
286 genomineerden
Dit jaar waren 286 mensen en organisaties genomineerd voor de prijs. Het Nobelcomité zegt niet wie dat zijn; de namen blijven vijftig jaar geheim.
Deze week zijn al de Nobelprijzen toegekend in de categorieën Literatuur, Scheikunde, Natuurkunde en Geneeskunde. Maandag volgt de Nobelprijs voor Economie.