President Zoerabisjvili
NOS NieuwsAangepast

President Georgië erkent verkiezingsuitslag niet en roept op tot demonstraties

De president van Georgië, Salome Zoerabisjvili, zegt de uitslag van de parlementsverkiezingen niet te erkennen en roept de bevolking op om morgenavond te demonstreren. Volgens de onafhankelijke president, die gesteund werd door regeringspartij Georgische Droom, is het land slachtoffer van "een Russische speciale operatie".

"Deze verkiezingen kunnen niet worden erkend, want dat zou hetzelfde zijn als erkennen dat Rusland hier is binnengekomen", zegt Zoerabisjvili. Ze noemt de verkiezingen "volledig gemanipuleerd" en schaart zich hiermee achter de oppositiepartijen die eerder al lieten weten de verkiezingsuitslag niet te accepteren.

Kort nadat de stembussen gesloten waren kwamen verschillende exitpolls naar buiten. Regeringsgezinde kanalen lieten daarop winst zien voor regeringspartij Georgische Droom, terwijl andere exitpolls juist de overwinning aan de gezamenlijke oppositiepartijen toeschreven.

Vanaf morgen brengt de Hongaarse premier Viktor Orbán een officieel bezoek aan Georgië. Dat heeft de Georgische regering zondag aangekondigd. Orbán is een van de weinige regeringsleiders die Georgische Droom onmiddellijk feliciteerde met de "verpletterende overwinning" bij de parlementsverkiezingen. Andere Europese regeringsleiders hebben terughoudend of nog niet gereageerd op de winst van de partij.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp schrijft op X dat "de parlementsverkiezingen in Georgië resulteerden in een voorsprong voor de regeringspartij, maar werden ontsierd door een ongelijk speelveld en aanzienlijke onregelmatigheden op de verkiezingsdag". Hij roept de Georgische autoriteiten op om iets te doen aan de zorgen van de verkiezingswaarnemers.

Intimidatie

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) liet eerder vandaag weten dat er sprake was van intimidatie en het onder druk zetten van kiezers. Zo waren er tal van vechtpartijen bij stembussen verspreid over het hele land. Ook werden stembureaumedewerkers geïntimideerd. In sommige gevallen werd geweld gebruikt tegen journalisten, meldden lokale media.

De voorzitter van de Europese Raad liet weten dat de Georgische kiescommissie een snel en transparant onderzoek moet opzetten naar de vermelde ongeregeldheden tijdens de verkiezingen.

Toenadering tot Rusland of EU

Bij de verkiezingen stond veel op het spel. De oppositie wil zo snel mogelijk lid worden van de EU, waar de regeringspartij een steeds meer pro-Russische koers vaart. De partij zegt dat een goede band met Rusland tot stabiliteit en vrede zal leiden, en dat toenadering tot het Westen juist zal leiden tot oorlog, zoals in Oekraïne. Tegelijkertijd zegt Georgische Droom wel lid te willen worden van de EU.

Georgië kreeg eind vorig jaar de status van kandidaat-lidstaat van de EU. Sindsdien nam de Georgische regering meerdere wetten naar Russisch voorbeeld aan, zoals de zogenoemde buitenlandse agenten-wet en de anti-lhbti-propagandawet. Het Europees Parlement noemt deze koers antidemocratisch. De EU pauzeerde om die reden de onderhandelingen met het land over toetreding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl