EU wil dat Georgië net aangenomen controversiële wet intrekt
De Europese Unie heeft Georgië opgeroepen om de controversiële 'buitenlandse agenten'-wet in te trekken. Volgens deze nieuwe wet moeten organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen zich registreren als 'buitenlands agent'.
De wet werd gisteren definitief door het parlement aangenomen, met 84 stemmen voor en 30 stemmen tegen. De regering zegt dat de wet nodig is om een halt toe te roepen aan "schadelijke buitenlandse actoren" die de politiek in Georgië zouden proberen te destabiliseren. Tegenstanders vrezen dat de wet ertoe leidt dat Georgië zich meer gaat richten op Rusland en minder op de EU.
De EU waarschuwt nu dat de wet de plannen van Georgië ondermijnt om zich aan te sluiten bij het samenwerkingsverband. "De goedkeuring van deze wet heeft een negatieve invloed op de vooruitgang van Georgië op het EU-pad", staat in een verklaring van EU-buitenlandchef Borrell en uitbreidingscommissaris Várhelyi.
"De keuze voor de toekomst ligt in de handen van Georgië. Wij dringen er bij de Georgische autoriteiten op aan de wet in te trekken."
Bekijk hier onze explainer over mogelijke uitbreidingen van de Europese Unie in de toekomst:
De president van Georgie, Salome Zourabichvili, staat op gespannen voet met regeringspartij Georgische Droom en heeft gezworen een veto uit te spreken tegen de wet. Maar de regeringspartij heeft een meerderheid en kan dat terzijde schuiven.
Massale protesten
In de afgelopen weken is er veel tegen de wet gedemonstreerd. Gisteren bezetten duizenden demonstranten een belangrijk kruispunt in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ze kwamen samen op het Heldenplein, een kruispunt waar verkeer uit verschillende wijken samenkomt.
Hierbij werden volgens de politie dertien betogers gearresteerd. Eén van hen heeft ernstige snijwonden en kneuzingen aan het hoofd, melden Georgische media.
Zaterdag gingen tienduizenden Georgiërs de straat op uit onvrede met de wet. "Geen Russische schaduw over de toekomst van Georgië", stond op een van de vele protestborden, dat omhoog werd gehouden door een jonge vrouw. Andere borden lazen: "Nee tegen Russische wetten" en "Nee tegen Rusland, ja tegen Europa".
Er waren ook veel Europese vlaggen te zien: