Betogers in het centrum van Tbilisi
NOS Nieuws

Georgische betogers bezetten belangrijk kruispunt in hoofdstad

Duizenden demonstranten hebben een belangrijk kruispunt in de Georgische hoofdstad Tbilisi bezet nadat het parlement een omstreden wet had aangenomen die door de oppositie en westerse landen als autoritair wordt bestempeld.

De demonstranten kwamen samen op het Heldenplein, een kruispunt waar het verkeer uit verschillende wijken samenkomt. Ze demonstreren al weken tegen de nieuwe wet, die regelt dat media en organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen zich moeten laten registreren als 'buitenlands agent'.

De regering zegt dat de wet nodig is om een halt toe te roepen aan "schadelijke buitenlandse actoren" die de politiek in Georgië zouden proberen te destabiliseren.

Betogers gearresteerd

Tegenstanders vrezen dat de wet ertoe leidt dat Georgië zich meer gaat richten op Rusland en minder op de Europese Unie. Ook Rusland heeft een 'buitenlandse agentenwet' die daar wordt gebruikt om kritische journalisten en mensenrechtenorganisaties te muilkorven.

Na een aantal eerdere stemmingen over de wet, werd die vandaag met 84 tegen 30 stemmen definitief aangenomen door het parlement. Tijdens de stemming probeerde een menigte demonstranten metalen barrières bij het parlementsgebouw te doorbreken.

Volgens de politie zijn dertien betogers gearresteerd. Georgische media melden dat zeker één van hen ernstige snijwonden en kneuzingen aan zijn hoofd heeft.

'Keerpunt in de geschiedenis'

De Amerikaanse regering heeft Georgië gewaarschuwd geen "tegenstander van het westen" te worden door de kant van Rusland te kiezen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jim O'Brien sprak de vrees uit dat de goedkeuring van de "buitenlandse agentenwet" een "keerpunt" kan zijn zijn in de geschiedenis van de voormalige Sovjetstaat.

In zijn reactie suggereerde O'Brien dat de Amerikaanse financiering van Georgië binnenkort zou kunnen worden ingetrokken. De VS heeft miljarden dollars uitgegeven aan de wederopbouw van Georgië na de val van de Sovjet-Unie. Er staat nog eens honderden miljoenen aan steun gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl