Opnieuw braken in de hoofdstad onlusten uit bij demonstraties tegen de wet
NOS NieuwsAangepast

Georgië stap dichter bij 'Russische wet', traangas en waterkanon ingezet

Het parlement van Georgië heeft voor de tweede keer ingestemd met een omstreden wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Om te worden aangenomen moet het voorstel nog één keer behandeld worden. Tienduizenden betogers gingen vandaag de straat op om tegen de wet te demonstreren.

Voor de ingang van het parlementsgebouw in Tbilisi kwam het 's avonds tot een confrontatie tussen betogers en agenten. De politie heeft traangas, waterkanonnen en flitsgranaten ingezet om de demonstranten uit elkaar te drijven. De wet leidt al weken tot protesten in de Georgische hoofdstad.

Vandaag verzamelden zich naar schatting 40.000 betogers voor het parlement:

Traangas en waterkanon ingezet bij nieuwe protesten Georgië

Volgens het wetsvoorstel moeten organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen zich registreren als 'buitenlands agent'. Veel projecten in Georgië zijn afhankelijk van steun uit het buitenland. De regering wil zo meer controle hebben over buitenlandse invloeden.

EU teleurgesteld

De Georgische wet doet denken aan een wet die jaren geleden in Rusland is ingevoerd. Die wordt sindsdien gebruikt om kritische media en organisaties monddood te maken.

De oppositie en demonstranten zien de wet als een voorbeeld van Russische inmenging in Georgië. Ook zijn ze bang dat het voorstel het toetredingsproces van Georgië tot de Europese Unie bedreigt. Het land kreeg in december vorig jaar de status van kandidaat-lid van de EU.

De EU waarschuwde vorige week dat het aannemen van deze wet inderdaad gevolgen zal hebben voor de toetreding van Georgië en spreekt over een "zeer zorgwekkende ontwikkeling". De wet komt niet overeen met de normen en waarden van de EU, staat in de verklaring.

Vorig jaar werd het plan ook al ingediend, maar na twee dagen van fel protest weer ingetrokken. De partij hield toen al wel de deur op een kier om het wetsvoorstel opnieuw in te kunnen dienen als de onrust was afgenomen.

Rubberkogels

Gisteren werden protesten tegen de wet ook al met geweld beëindigd. De duizenden betogers werden uiteengedreven met traangas, waterkanonnen, rubberkogels en flitsgranaten. Volgens de politie was de demonstratie niet langer vreedzaam en moest de openbare orde worden hersteld. De oppositie en lokale journalisten spreken dit tegen.

Georgische media melden dat er gewonden zijn gevallen en het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van zes gewonde agenten. 63 mensen werden gearresteerd.

Ook gisteren werd het protest tegen de omstreden wet met geweld beëindigd:

Arrestaties en rellen tegen omstreden wet in Tbilisi

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft het geweld tegen demonstranten veroordeeld. "Het gebruik van geweld om mensen te onderdrukken is onaanvaardbaar", schreef Borrell op X.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, roept de Georgische regering op om de wet niet aan te nemen. "De Georgische burgers tonen hun sterke gehechtheid aan de democratie. De Georgische regering moet gehoor geven aan deze duidelijke boodschap", schrijft ze in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl