NOS SchaatsenAangepast

Shorttrackers winnen gemengde aflossing, gele kaart Velzeboer op 1.500 meter

Shorttrackers verslaan Zuid-Korea op gemengde aflossing na vroege val Canada en VS

De Nederlandse shorttrackers zijn de slotdag van het eerste wereldbekerweekend in Canada begonnen met een gouden medaille. In de finale van de gemengde aflossing waren Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout sneller dan Zuid-Korea (zilver), Canada (brons) en de Verenigde Staten.

De finale van de mixed relay in Montreal was al gauw een strijd tussen niet vier, maar twee landen. Na een vroege valpartij van Canada en de Verenigde Staten bleven Nederland en Zuid-Korea samen over. In de slotronden nam Van 't Wout de koppositie op fraaie wijze over en gleed soeverein naar de zege.

Voor de Dutch Lions, zoals de Nederlandse ploeg heet in het nieuwe format van het wereldbekercircuit, is het na de gouden medaille van Xandra Velzeboer op de 1.000 meter zaterdag de tweede gouden medaille van het eerste wereldbekerweekend.

Gele kaart Velzeboer op 1.500 meter

Xandra Velzeboer plaatste zich een half uur na de aflossingsrace niet voor de finale van de 1.500 meter. Ze kreeg een gele kaart wegens twee straffen en daarmee werd haar een finaleplaats ontzegd. Vlekkeloos ging het toch al niet: ze finishte haar heat als derde en moest hopen een kwalificatie als een van de tijdsnelsten. Zo ver kwam het niet.

Velzeboer mist finale 1.500 meter door gele kaart na twee straffen in één race

De andere Nederlandse op de mijl, de 19-jarige Zoe Deltrap, haalde de finale ook niet. Nadat ze via de herkansingen knap de halve finales had gehaald, finishte ze in die halve eindstrijd als voorlaatste in haar heat.

De Zuid-Koreaanse Kim Gili won goud, voor de Belgische Hanne Desmet en de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong. Suzanne Schulting, meervoudig wereldkampioen op de 1.500 meter, is er niet bij in Montreal. Ze slaat de opening van de World Tour over wegens een terugval in haar revalidatie.

Knegt strandt in kwartfinales 1.000 meter

In de kwartfinales van de 1.000 meter voor mannen kende Knegt een moeilijke race. De Nederlander, die weer eens geselecteerd werd door bondscoach Niels Kerstholt in Montreal, kreeg een straf voor een actie in de laatste ronde. Weg halvefinaleplaats. Ook Daan Kos redde het niet.

Succes was er wel voor Van 't Wout, die zich fluitend plaatste voor de finale, straks om 20.41 uur. Later op de avond rijden Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer de halve finales op de 500 meter. Ook komen de mannen nog het ijs op voor de aflossing.

Terug naar Montreal

Het tweede wereldbekerweekend (1 tot en met 3 november) van de World Tour stond gepland in Salt Lake City, maar die is verplaatst naar Montreal, de baan waar de shorttrackers nu ook rijden. De baan in het Amerikaanse Salt Lake is vanwege gebreken in de boarding om veiligheidsredenen afgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl