Mensen kijken het nieuws in Seoul na de explosies
NOS Nieuws

Spanningen tussen Korea's: schoten gelost en wegen opgeblazen

Noord-Korea heeft een deel van de wegen en spoorlijnen naar Zuid-Korea opgeblazen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het gaat om sporen en wegen, die niet meer werden gebruikt, aan de Noord-Koreaanse kant van de zwaarbewaakte grens. Persbureau Reuters noemt het dan ook "een symbolische uiting van woede".

In reactie op de explosies werden er ten zuiden van de grens waarschuwingsschoten afgevuurd, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Zuid-Korea gaf in een verklaring verder geen details over die schoten.

Gisteren zei Seoul al rekening te houden met zo'n actie van het regime in Pyongyang. Het Zuid-Koreaanse leger meldde dan ook "volledig gereed" te zijn.

Drones

Noord-Korea maakte vorige week bekend het Noord-Koreaanse grondgebied volledig te willen afscheiden van Zuid-Korea. Daarom zou het wegen en spoorlijnen afsnijden. Daar kwam dit weekend de mededeling bij dat Noord-Korea een "oorlogsverklaring" overweegt als het nog een Zuid-Koreaanse drone boven zijn grondgebied detecteert.

Zo werden de wegen opgeblazen:

Noord-Korea blaast wegen op

Volgens Noord-Korea stuurt Seoul regelmatig drones over de grens om propagandapamfletten met "opruiende geruchten en onzin" te verspreiden. Het Zuid-Koreaanse leger ontkent dat.

Waarnemers zeggen dat het nog steeds onwaarschijnlijk is dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un grote aanvallen op Zuid-Korea uitvoert, schijft persbureau AP. Dat zou namelijk leiden tot vergelding van het sterkere Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger.

Ballonnen

De afgelopen tijd liepen de spanningen tussen beide landen weer op, ook al zijn die nooit echt weg geweest. Zuid-Korea loste deze zomer al eens een waarschuwingsschot. Toen waren Noord-Koreaanse militairen kort de grens tussen beide landen overgestoken.

Vorige maand vuurde Noord-Korea meerdere ballistische korteafstandsraketten af. Volgens het Zuid-Koreaanse leger werden de raketten mogelijk getest voordat ze worden geleverd aan Rusland. Ook gaf Noord-Korea foto's vrij waarop te zien is hoe de Noord-Koreaanse leider een installatie voor de verrijking van uranium bezoekt.

De grens tussen beide landen is een van de zwaarst bewaakte grenzen ter wereld:

Verder waren er een aantal maanden geleden ook provocaties tussen de twee Korea's door middel van ballonnen. Zo stuurde Noord-Korea honderden ballonnen richting het zuiden met zakken vol afval en uitwerpselen eraan. Het was een reactie op de Zuid-Koreaanse ballonnen met pamfletten tegen het Noord-Koreaanse regime en USB-sticks met K-pop en Zuid-Koreaanse tv-programma's.

Wapenstilstand

Sinds 1953 geldt er een wapenstilstand, maar formeel is de oorlog tussen de twee Korea's nooit afgerond.

Op de grens is een 4 kilometer brede gedemilitariseerde zone die alleen toegankelijk is voor militairen. Naar schatting liggen er zo'n twee miljoen mijnen in de grensstreek. Ook zijn er onder meer tankvallen gebouwd, om een aanval met tanks en andere voertuigen tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl