Emanuel Emegha

Jong Oranje plaatst zich wederom voor EK na winst op Jong Georgië

Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de eindronde van het Europees kampioenschap in 2025. Het team van bondscoach Michael Reiziger verzekerde zich in Venlo van de groepswinst door Jong Georgië te verslaan: 3-1. Nederland strandde op het EK in 2023 in de groepsfase.

Voor rust vestigde vooral Emanuel Emegha de aandacht op zich door twee keer te scoren in De Koel. De aanvaller van RC Strasbourg maakte al in de vierde minuut 1-0 met een strak schot na een voorzet van Ruben van Bommel.

De behendige Emegha maakte in de achttiende minuut met het hoofd zijn tweede interlandgoal door een voorzet op gevoel van Million Manhoef goed in te schatten.

6. Jong Gibraltar 10-3

Jong Georgië, dat op het vorige EK verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Jong Oranje, kroop daarna uit zijn schulp. Otar Mamageisjvili tekende na een half uur met harde pegel in de hoek voor de aansluitingstreffer voor de Georgiërs. Maar veel leverde die 2-1 verder niet op voor de Georgiërs.

Jong Oranje bleef namelijk de betere ploeg en had nog voor rust moeten scoren toen Emegha oog in oog met doelman Luka Kharatishvili miste.

Ook in de tweede helft bleef de hattrick uit voor Emegha, hoewel de aanvaller opnieuw faalde toen hij de hoek voor het uitkiezen had.

Hopelijk worden een paar boys niet gestolen door het grote Oranje.

Spits Noah Ohio over het EK van Jong Oranje in 2025

Voor Emegha waren het zijn eerste twee goals in Jong Oranje. "Het voelde echt als een verlossing. Ik heb er een jaar op moeten wachten, maar ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten. Als ik speel, weet ik wat ik kan. Eigenlijk moest ik er vanavond vier maken, want ik miste ook nog twee grote kansen. Dus de eerste hattrick in mijn carrière bewaar ik voor de volgende keer", zei de spits.

Mislukte panenka

Zijn vervanger Noah Ohio had slechts drie minuten nodig om ook zijn naam op het scorebord te krijgen. Hij maakte in de 71ste minuut de verlossende 3-1, maar miste ook een penalty door een mislukte panenka.

"Van de trainer mag ik dat niet meer doen", vertelde de schuldbewuste Ohio met een grote glimlach. "Het doet niet zoveel met me, ik heb twintig goede minuten laten zien."

De misser deerde Jong Oranje niet. Even later kon er een klein feestje in De Koel worden gevierd voor het bereiken van het EK. De eindronde vindt volgend jaar plaats van 11 tot en met 25 juni in Slowakije.

"Hopelijk worden een paar boys niet gestolen door het grote Oranje, dan kunnen we ver komen", keek Ohio alvast vooruit op dat EK van volgend jaar.

Emegha vond dat Jong Oranje oppermachtig was in de kwalificatiereeks. "Maar deze tegenstanders waren, met alle respect, ook niet heel erg sterk. Op het EK zal het anders zijn, maar we hebben een sterk team en er is nog heel veel ruimte voor verbetering."