NOS Voetbal

Jong Oranje na derde gelijkspel uitgeschakeld op Europees kampioenschap

Bekijk de samenvatting van Jong Oranje - Jong Georgië

Jong Oranje is er niet in geslaagd de kwartfinales van het Europees kampioenschap onder 21 jaar te bereiken. In een kolkend stadion in Tbilisi kwam de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi niet verder dan 1-1 tegen gastland Georgië.

Jong Georgië eindigt als eerste in groep A. Jong Portugal, dat in de slotfase met 2-1 won van Jong België, vergezelt het gastland in de kwartfinales. Door de uitschakeling is de kans op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs ook verkeken. Daarvoor had de ploeg minimaal de halve finales moeten halen.

Waar Jong Oranje het toernooi begon voor een handvol toeschouwers tegen Jong België, werd vanavond in het nationale Boris Paichadze-stadion van Tbilisi met 43.000 toeschouwers het recordaantal bezoekers bij een EK onder 21 gebroken.

Onder hen Erwin Koeman (assistent bij het grote Oranje) en Merab Jordania (oud-voorzitter van Vitesse).

Assistent-bondscoach Erwin Koeman op de tribune in Tbilisi, met voor hem de voormalige Russische bondscoach Joeri Sjomin en voormalig Vitesse-voorzitter Merab Jordania.

Omdat Quinten Timber met een schorsing op de tribune zat na zijn gele kaarten tegen Jong België (0-0) en Jong Portugal (1-1), begon Wouter Burger in de basis en werd de aanvoerdersband gedragen door Mickey van der Ven. Milan van Ewijk kreeg als opkomende rechtsback de voorkeur boven Devyne Rensch.

Net als in de vorige twee duels begon Jong Oranje uitstekend en overrompelde het de tegenstander in de eerste minuten compleet. Al na vier minuten dacht Kenneth Taylor de luidruchtige Georgische fans stil te krijgen, maar zijn kopbal uit een voorzet van de opgestoomde Van Ewijk belandde op de binnenkant van de paal.

Amper vier minuten later herhaalde de geschiedenis, al toucheerde de achterwaartse kopstoot van Taylor uit een voorzit van Burger dit keer de buitenkant van het aluminium. Tussendoor loste Ryan Gravenberch ook nog een knap schot, dat maar net het Georgische doel miste.

Viervoeter op het veld

Na een minuut of tien nam Jong Oranje even wat gas terug en prompt zorgde een losgeslagen hond op het veld voor extra vertier. Het kostte wat moeite, maar uiteindelijk werd het dier onder luid applaus van het veld gedragen.

Viervoeter op het veld bij Jong Oranje - Jong Georgië

Met de viervoeter verdween ook het overwicht van Jong Oranje en de zorgen werden nog groter toen Brian Brobbey met een spierblessure het veld moest verlaten. Joshua Zirkzee kwam voor hem in het veld.

De volgende kans was opnieuw voor Gravenberch, maar hij vond doelman Giorgi Mamardasjvili - doelman van Valencia, die het eerste duel dit EK miste omdat hij bij de Georgische hoofdmacht het doel verdedigde - op zijn weg.

Even later was hij kansloos op een krul van Crysencio Summerville, maar ook die inzet schampte de buitenkant van de paal.

Brian Brobbey raakt al vroeg in de wedstrijd tegen Georgië geblesseerd.

Nadat ook Ekkelenkamp zijn stuiterende inzet gekeerd zag, leek zich hetzelfde scenario te ontvouwen als in de openingwedstrijd van Georgië tegen Portugal. De Portugezen hadden in die wedstrijd 17 schoten op doel, maar Georgië won met 2-0.

Georgische goal van buitengewone schoonheid

Zo ook nu. Vijf minuten voor rust kwam Georgië voor het eerst dreigend voor het doel en meteen was het raak. Het moet gezegd, de dribbel van Zuriko Davitasjvili - die de bal aan de zijlijn ontving, vervolgens vijf Nederlandse verdedigers passeerde en de bal recht voor het doel simpel in de hoek plaatste - was van buitengewone schoonheid.

Davitasjvili dribbelt fenomenaal (en ongehinderd) door defensie Jong Oranje: 0-1

Diep in de toegevoegde tijd lag de bal wel opeens in het doel van Georgië, maar de treffer van Ekkelenkamp werd geannuleerd wegens buitenspel. Daarna zat het opeens mee voor de ploeg van Van de Looi.

Toen de vijf aangeduide extra minuten al verstreken waren, maar de Sloveense arbiter Rade Obrenovic Jong Oranje nog toestond een hoekschop te nemen kwam de 1-1 er toch. Taylor schoot door een kluwen van spelers raak in de verre hoek.

Taylor zorgt op slag van rust voor gelijkmaker tegen Jong Georgië: 1-1

In de rust werd ongetwijfeld gerekend in de Nederlandse kleedkamer. Omdat het bij Jong Portugal - Jong België nog altijd 0-0 stond, ontstond de situatie dat de strijd om plek twee beslist zou kunnen worden op basis van het aantal gele en rode kaarten dit toernooi. De Belgen stonden op dat moment op zeven, Nederland op zes. En dat zou genoeg kunnen zijn.

Eredivisionisten brengen Jong Oranje in problemen

Tien minuten na rust kwam echter de onheilstijding van het andere veld: uitgerekend Ajacied Francisco Conceiçao had de Portugezen op voorsprong gebracht tegen de Belgen. Bij die stand zou Jong Portugal met Jong Georgië naar de laatste acht gaan.

Ook de Belgische gelijkmaker tien minuten later van PSV'er Yorbe Vertessen (hoewel hij de laatste maanden verhuurd werd aan Union Sint-Gillis) bood Jong Oranje geen soelaas. Als beide duels in 1-1 zouden eindigen, dan zou Jong België weer boven Nederland eindigen.

Crysencio Summerville baalt

Nog altijd was een doelpunt genoeg voor de ploeg van trainer Van de Looi, maar naarmate de tijd vorderde werd het steeds moeilijker om kansen te creëren tegen de stugge Georgische defensie.

Met Elayis Tavsan en Thijs Dallinga, met Toulouse afgelopen seizoen goed voor 18 treffers in de Franse Ligue 1, hoopte Van de Looi een kwartier voor tijd op een opening, die maar niet kwam. Ook Ian Maatsen en Million Manhoef werden nog gebracht als breekijzers, maar de Georgische muur voor het eigen doel bleek niet te slechten.

Zo eindigde de laatste interland van Van de Looi, die wordt opgevolgd door Michael Reiziger, in een bittere teleurstelling.

In België is de kater mogelijk nog groter

En dat gold ook voor Jong België, dat in de laatste minuut van de reguliere speeltijd alsnog de 2-1 moest slikken tegen Jong Portugal en daardoor ook uitgeschakeld is.

Bekijk de samenvatting van Jong Portugal - Jong België

Verdediger Zeno Debast werd bestraft voor een elleboogstoot in de eigen zestien, waarna de Portugese aanvoerder Tiago Dantas het vonnis velde over de Belgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl