NOS Voetbal

Koeman voelde twijfel bij Van Dijk: 'Ben naar Liverpool geweest voor Virgil'

Koeman bezocht Van Dijk: 'Gaat er nog twee jaar op allerhoogste niveau tegenaan'

Bondscoach Ronald Koeman heeft na het EK in Duitsland, waar het Nederlands elftal afgelopen zomer naar zijn idee met het bereiken van de laatste vier "heel goed" gepresteerd heeft, afscheid genomen van de routiniers Daley Blind (34), Marten de Roon (33) en Georginio Wijnaldum (33). Maar hij vreesde ook even voor de in juli 33 jaar geworden aanvoerder Virgil van Dijk.

"Ik ben naar Liverpool gegaan, omdat ik merkte aan Virgil hoe hij erin zat na het EK", vertelt Koeman in aanloop naar de komende Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina (7 september in Eindhoven) en Duitsland (10 september in Amsterdam).

Van Dijk had in de media laten doorschemeren te gaan nadenken over zijn toekomst bij het Nederlands elftal en dat was uiteraard ook Koeman ter ore gekomen. Vandaar dat hij de trip naar Engeland ondernam.

"Ik vond het dusdanig belangrijk om naar hem toe te gaan om aan hem te merken en te voelen: ga je er nog twee jaar op het hoogste niveau vol tegenaan en zie je zelf nog toekomst? En dat heeft-ie."

Koeman vond wel - net als de captain zelf overigens - dat Van Dijk op het EK niet het niveau had gehaald dat je van een voetballer van zijn kaliber mag verwachten. "Als speler tenminste, want als aanvoerder heeft hij het geweldig gedaan binnen de groep in zo'n lange periode. Maar misschien heeft hij wel iets te veel energie in anderen gestopt in plaats van in zichzelf."

Over dat EK gesproken, de bondscoach kijkt er met voldoening op terug. Al kwam de nederlaag in halve finales tegen Engeland hard aan. "We zaten, geloof ik, 42 dagen bij elkaar in bubbel en toen was het ineens patsboem afgelopen."

Eenmaal weer thuis spookte de uitschakeling nog wel even door zijn hoofd. "Maar alles overdenkend denk ik dat we een heel goed EK - maximaal wil ik niet zeggen - hebben gehad. Uiteindelijk win je het niet, maar we zijn dicht bij de finale geweest."

"Ik denk ook - tenminste, zo heb ik het ervaren - dat er niet een leuker eindtoernooi komt dan dit. We hebben toch iets teweeggebracht in Nederland, want anders gaan er geen 125.000 mensen naar Dortmund. Dus ik heb het EK absoluut als positief ervaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl